Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπουργός Ενέργειας : «Η Λάρνακα γύρισε σελίδα τα τελευταία χρόνια»
Υπουργός Ενέργειας : «Η Λάρνακα γύρισε σελίδα τα τελευταία χρόνια»

Υπουργός Ενέργειας : «Η Λάρνακα γύρισε σελίδα τα τελευταία χρόνια»

Οι επισκέπτες στη Λάρνακα έφτασαν το 2017 στις 440 χιλιάδες δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τους τουρίστες που επισκέφθηκαν την πόλη το 2013.

Σε χαιρετισμό του απόψε στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λάρνακας που έγινε σε παραλιακό ξενοδοχείο, ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Λάρνακα γύρισε σελίδα τα τελευταία χρόνια» και σημείωσε πως «παρά τα όποια προβλήματα και προκλήσεις δημιούργησε η κρίση που κορυφώθηκε τον Μάρτη του 2013, οι πρωτοβουλίες και το πείσμα του εμποροβιομηχανικού κόσμου της επαρχίας, επιτρέπουν σήμερα στη πόλη αποδεδειγμένα να αναπτύσσεται, να εκσυγχρονίζεται και να προχωρά μπροστά».

Αφού ανέφερε ότι το «αξιόλογο έργο που επιτελείται από τις Τοπικές Αρχές και την Περιφερειακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, αναβαθμίζουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν της επαρχίας» είπε πως «η έμπρακτη στήριξη και ο συντονισμός από το κράτος και τον ΚΟΤ» έφτασαν στο σημείο οι αφίξεις των επισκεπτών στην πόλη να έχουν διπλασιαστεί κατά την πενταετία 2013-2017 από 220 χιλιάδες το 2013 σε 440 χιλιάδες το 2017.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2014 για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στην περιοχή Βασιλικού, στην απομάκρυνση των κρατικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών και στην αποξήλωση των δεξαμενών υγρών καυσίμων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών και της μεγαλύτερης ιδιωτικής δεξαμενής.

Έκανε επίσης αναφορά στην υπογραφή εντός του 2018 «Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης» μεταξύ του κράτους και των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου και επανέλαβε ότι «η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και ασφάλτου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020».

Σημείωσε επίσης ότι στη βάση των προνοιών του Μνημονίου, ολοκληρώθηκαν «οι διαδικασίες αδειοδότησης των εταιρειών πετρελαιοειδών που υπέβαλαν αιτήσεις για κατασκευή νέων ιδιόκτητων τερματικών υγρών καυσίμων στο Βασιλικό με τις εταιρείες Petrolina Public Holdings Ltd και Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Ltd να έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες».

Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης «τρεις από τις τέσσερις εταιρείες υγραερίου που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα έχουν συμφωνήσει για τη σύσταση κοινοπραξίας που θα ανεγείρει κοινή εγκατάσταση εισαγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου. Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε έγκριση της σύστασης της κοινοπραξίας, ενώ οι εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει με τον σχεδιασμό τους, υποβάλλοντας την περιβαλλοντική μελέτη και τη μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας «Seveso» στα αρμόδια τμήματα για αξιολόγηση».

Οσον αφορά την τέταρτη εταιρεία υγραερίου, ο Υπουργός είπε πως «προχωρά με τον σχεδιασμό της ιδιόκτητης εγκατάστασής της καθώς και με την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στα αρμόδια Τμήματα».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι σήμερα ενημέρωσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο «για την πρόοδο στις διαδικασίες και τις εργασίες της μετακίνησης, όσο και για τα ζητήματα που θεωρούμε ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».

Στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Λακκοτρύπης έκανε αναφορά και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι ενεργειακές επιλογές επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κάτι που όπως είπε «αποτελεί διαχρονικά» αίτημα του ΕΒΕ αφού «ο ηλεκτρισμός συμπεριλαμβάνεται στα σημαντικά λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και των βιομηχανικών και ξενοδοχειακών μονάδων της Κύπρου».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί «σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και την εισαγωγή φυσικού αερίου για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή» ενώ η ΡΑΕΚ «έχει ήδη αδειοδοτήσει τρεις νέους προμηθευτές ηλεκτρισμού και αναμένεται να αδειοδοτηθεί και τέταρτος».

Πρόσθεσε ακόμα ότι για να διευκολυνθεί η μεταβατική περίοδος μέχρι τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, το Υπουργείο προχώρησε με συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων η παροχή εξουσίας στην ΡΑΕΚ «μέσω κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης, να αποφασίζει για μεταβατικές ρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017» και η εξαγγελία Σχεδίου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «το οποίο επιτρέπει σε επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος από 10 κιλοβάτ μέχρι 10 μεγαβάτ, με τη μέθοδο του συμψηφισμού λογαριασμών γνωστής ως «net-billing». Η συνολική διαθέσιμη δυναμικότητα είναι 40 μεγαβάτ και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Οκτωβρίου 2018».

Σημείωσε επίσης πως πριν το τέλος του χρόνου «το Υπουργείο Ενέργειας θα θέσει σε λειτουργία Σχέδιο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται ενεργειακοί έλεγχοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως η επαρχία Λάρνακας «αλλάζει προς το καλύτερο», πως υπεύθυνοι για την αλλαγή είναι ο εμπορικός, βιομηχανικός και τουριστικός κόσμος της Λάρνακας, σημείωσε πως χωρίς τους επιχειρηματίες και τις πρωτοβουλίες τους «δεν μπορεί να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης ή προόδου», εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για το έργο που επιτελούν και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων» της βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.

Send this to a friend