Home Uncategorized ΛΑΡΝΑΚΑ : Γαλλικός ναύσταθμος δίπλα από το λιμάνι
ΛΑΡΝΑΚΑ : Γαλλικός ναύσταθμος δίπλα από το λιμάνι

ΛΑΡΝΑΚΑ : Γαλλικός ναύσταθμος δίπλα από το λιμάνι

Η παρουσία της Γαλλίας, μέσω του πολεμικού της στόλου, στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται επίσης άρρηκτα και με το πλέγμα συμφερόντων της στην περιοχή

Ένα ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο διπλωματικό άνοιγμα φαίνεται να επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Κύπρος και Γαλλία στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευρυμένης τους συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνουν αποφασιστικά βήματα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους και σε επίπεδο άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π» από συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Στο επίκεντρο η Λάρνακα

Αυτό που πληροφορείται ο «Π» είναι ότι Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας για τη δημιουργία δυνατοτήτων φιλοξενίας και ελλιμενισμού, σε μια πιο σταθερή βάση, των πλοίων του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στη Λάρνακα. Οι μόνιμες και σταθερές διευκολύνσεις θα εξυπηρετούν την παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου σε επιχειρησιακό επίπεδο λόγω της αυξημένης του παρουσίας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Με σφραγίδα Μακρόν

Όπως πληροφορείται ο «Π», η πρόσφατη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο του υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συνέβαλε καθοριστικά στην επίσπευση των εξελίξεων στο ζήτημα της παρουσίας του γαλλικού στόλου στη Λάρνακα, με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο με τις κυπριακές διπλωματικές αρχές προκειμένου το έναυσμα για αυτήν τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Γαλλίας – Κύπρου να δώσει ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο νησί εντός του Νοεμβρίου, όπου και θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση για την αναβαθμισμένη σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στο παρελθόν (σ.σ. το 2007), Λευκωσία και Παρίσι είχαν υπογράψει συνθήκη που προέβλεπε την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα άμυνας, η οποία επικαιροποιήθηκε και αναβαθμίστηκε πέρσι στο Παρίσι (με τη συμφωνία του τότε ΥΠΑΜ κ. Φωκαΐδη), περνώντας μάλιστα και μέσα από την κυρωτική διαδικασία της Βουλής των Αντιπροσώπων τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συμφωνία επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία, ενώ η παρουσία του γαλλικού πολεμικού στόλου, σε πιο σταθερή βάση, σε ναύσταθμο στη Λάρνακα σηματοδοτεί και την αιχμή του δόρατος της νέας αναβαθμισμένης σχέσης.

Η διπλωματική διάσταση

Η είδηση της εισόδου των σχέσεων Γαλλίας – Κύπρου σε μια νέα αναβαθμισμένη εποχή έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων και για τις δύο χώρες και, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, «εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στην περιοχή». Για το Παρίσι σηματοδοτεί ένα γεωπολιτικό comeback λόγω των προκλήσεων από το power vacuum που προκύπτει από το Brexit – μετά την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο. Η παρουσία της Γαλλίας, μέσω του πολεμικού της στόλου, στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται επίσης άρρηκτα και με το πλέγμα συμφερόντων της στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο, αλλά και στα ανοικτά μέτωπα που αφορούν τις εξελίξεις στον συριακό πόλεμο καθώς και τις επιπτώσεις της μονομερούς αποχώρησης της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία Ιράν – Δύσης (το γνωστό JCPO ή συμφωνία P5+1). Παράλληλα, για την Κύπρο η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας αποστέλλει σημαντικά μηνύματα στην Τουρκία, δεδομένων των διαστάσεων ασφάλειας που προκύπτουν από τις ενέργειες της Άγκυρας, προκειμένου να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θαλάσσια τεμάχια «3» και «6» της κυπριακής ΑΟΖ. Η ανακοίνωση της συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο δείχνει να έχει τη δική της σημειολογία και λόγω των προγραμματισμένων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων της γαλλικής Total που έχουν προγραμματιστεί για το 2019. Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο και για ζωηρό ενδιαφέρον, ιδίως μετά την παρουσία του ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη και του Έλληνα ομολόγου του κ. Κοτζιά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, εκ μέρους του Παρισιού για διεύρυνση του διπλωματικού σχήματος των τριμερών με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα σε τετραμερείς, στο προσεχές μέλλον, με ενεργό συμμετοχή και της Γαλλίας – δεδομένων και των παραδοσιακά άριστων σχέσεων της Γαλλίας με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Όπως αντιλαμβάνεται ο «Π», η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο έρχεται στο πλαίσιο μιας πιο ενεργητικής και… preemptive στάσης της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου, και λόγω της πιθανής απουσίας εξελίξεων στο Κυπριακό, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης συνέχισης του ερευνητικού προγράμματος γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, βάσει και των πιθανών, παρεμφερών, με όσα συνέβησαν στο θαλάσσιο τεμάχιο «3», ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας στο προσεχές μέλλον.

Πηγή : Εφημερίδα Πολίτης

Send this to a friend