Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το Μεσαιωνικό Κάστρο για τέλεση πολιτικών γάμων ζητεί η Λάρνακα
Το Μεσαιωνικό Κάστρο για τέλεση πολιτικών γάμων ζητεί η Λάρνακα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο για τέλεση πολιτικών γάμων ζητεί η Λάρνακα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας διατύπωσε το πάγιο αίτημά της να επιτραπεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων η χρήση του Μεσαιωνικού Κάστρου για τέλεση πολιτικών γάμων.

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΠ Λάρνακας με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, όπου τέθηκαν επίσης επί τάπητος, θέματα που αφορούν γενικά, τα μνημεία και μουσεία της Λάρνακας, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης τουρισμού.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ και ο Δήμαρχος Λάρνακας επεξήγησαν ότι μια τέτοια ενέργεια, η οποία ασφαλώς θα διασφαλίζει την τήρηση όλων των νενομισμένων κανονισμών για προστασία του μνημείου, θα προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συμβάλλοντας στην αύξηση των πολιτικών γάμων από το εξωτερικό».

Ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξέφρασε επιφυλάξεις τόσο για θέματα που αφορούν υφιστάμενες νομοθεσίες, όσο και για ζητήματα προστασίας των ίδιων των μνημείων». Το Δ.Σ. της ΕΤΑΠ κάλεσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως επανεξετάσει το θέμα θέτοντας παράλληλα αυστηρές προϋποθέσεις για προστασία του χώρου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η καθυστέρηση που, όπως αναφέρεται, παρατηρείται στην ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας κάτι που η ΕΤΑΠ Λάρνακας θεωρεί αδιανόητο, ενώ καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εργασίες. Όπως αναφέρεται, το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2017.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του μοναδικού στο είδος του ψηφιδωτού στην οδό Αγ. Νεοφύτου, που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή και εικάζεται ότι πρόκειται για λουτρό της Ρωμαϊκής περιόδου. «Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί ενώπιον του Κτηματολογίου η πρόταση για απαλλοτρίωση της εγκαταλελειμμένης γειτνιάζουσας κατοικίας, η κατεδάφιση της οποίας θα επιτρέψει τη συνέχιση των ανασκαφών ώστε να εμφανιστεί και το υπόλοιπο μέρος του ψηφιδωτού» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η ΕΤΑΠ Λάρνακας ενημέρωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τα πολύ θετικά αποτελέσματα του πιλοτικού Προγράμματος Αισθητικής Αναβάθμισης στην πλατεία Αγ. Λαζάρου μεταξύ άλλων στην ανάδειξη του ιστορικού αυτού ναού, κάτι το οποίο επικρότησε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στη δημιουργία των νέων γηπέδων αντισφαίρισης ώστε να αναδειχθεί το αρχαίο φοινικικό λιμάνι, θέμα το οποίο  σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας προχωρά παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις λόγω τεχνικών θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ευχαρίστησε την κ. Ιερωνυμίδου για τη συνεργασία, τονίζοντας παράλληλα ότι επιβάλλεται «όπως η ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας αξιοποιηθεί και προς όφελος του τουρισμού και της τοπικής μας οικονομίας».

(ΚΥΠΕ

Send this to a friend