Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 Εβραϊκό Μουσείο  Ολοκαυτώματος για τους 53.000 Εβραίους που γλύτωσαν από το ολοκαύτωμα της ναζιστικής Γερμανίας βρέθηκαν στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο και στεγάστηκαν στον Καράολο, Βόρεια της Αμμοχώστου, εγκαινιάστηκε στη Λάρνακα. Τα εγκαίνια τελέστηκαν την παρουσία τριών Υπουργών της Κυβέρνησης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και ΤουρισμούΓιώργος Λακκοτρύπης, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου και Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Εντός του Κέντρου της Εβραϊκής Κοινότητας έχει επανα-συναρμολογηθεί ένα στρατιωτικό κατάλυμα τολκατασκευασμένο από σκουριασμένους τσίγγους, το οποίο ήταν ένα από τα καταλύματα που στέγαζαν τους Εβραίους στον Καράολο, την περίοδο 1946-1949, πριν την επιστροφή τους στο Ισραήλ και βρέθηκε ξεχασμένο στη Βάση Δεκέλειας. Στα εγκαίνια είχε έρθει από το Ισραήλ μία γυναίκα που είχε γεννηθεί στην Κύπρο το 1949, μέσα σε ένα παρόμοιο τσίγκινο στρατιωτικό κατάλυμα, λίγες ημέρες πριν η οικογένεια της μεταβεί στο Ισραήλ. Τελώντας τα εγκαίνια ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέγνωσε ομιλία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αλλά και στη σημαντική συνεισφορά της Ισραηλινής κοινότητας στην Κύπρο. Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου

«Μαζί κάνουμε θαύματα», τιτλοφορείται το 4ο Φεστιβάλ Προσφοράς Πετρολίνα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν προς ενίσχυση του Συνδεσμο «Μωρά Θαύματα» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες, από τις 3μ.μ. -11μ.μ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα συμμετέχει η παιδική χορωδία του Δήμου Λάρνακας, ο Ανδρόνικος και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με συναυλία από το συγκρότημα Melisses.Η είσοδος και η συμμετοχή στα παιχνίδια θα είναι δωρεάν. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των φαγητών και ποτών, θα διατεθούν για την ενίσχυση τoυ Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα».

Η Ομάδα Χορού Μάρθα Γκράχαμ Ντανς Κόμπανυ θα δώσει στις 8.30μμ στο Δημοτικό Θέατρο, παράσταση σύγχρονου χορού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τα ΚΥΠΡΙΑ. Θα δοθούν άλλες δύο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου  στις 4.00μμ και 9.00μμ. Η Μάρθα Γκράχαμ (1894–1991) έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα. Είσοδος  €10 & €5 (φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχοι)

Οκτακόσιοι και πλεόν χορευτές από διάφορες γωνιές του κόσμου θα παρευρεθούν στο 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραοσοακού Χωρού, το οποίο αρχίζει απόψε και θεωρείται ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στον χώρο. Το Φεστιβάλ διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας και ο Δήμος Λάρνακας. το Φεστιβάλ κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 50.000 θεατές, ντόπιους και ξένους και χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα άλλων γειτονικών λαών μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης. Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί συγκροτήματα από Ρουμάνια, Βουλγαρία, Πολωνία, Ελλάδα, Τσεχία, Γεωργία, Αρμενία, Ισραήλ Ποντιακά και Κυπριακά συγκροτήματα. Καινοτομία στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελεί η φετινή έκθεση με τίτλο «Όμοια και ανόμοια της παραδοσιακής φορεσιάς Κύπρου και Ρουμανίας». Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από νεαρούς ερευνητές του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Turku Mures και  του συγκροτήματος Muresul.

Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε Σκηνοθεσία / διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα παρουσιάζονται απόψε στις 9μμ στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Είσοδος €35 & €30

Send this to a friend