Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εγκαίνια Εβραϊκού Μουσείου Ολοκαυτώματος
Εγκαίνια Εβραϊκού Μουσείου Ολοκαυτώματος

Εγκαίνια Εβραϊκού Μουσείου Ολοκαυτώματος

Εβραϊκό Μουσείο Ολοκαυτώματος, για τους 53.000 Εβραίους, που γλύτωσαν από το ολοκαύτωμα της ναζιστικής Γερμανίας βρέθηκαν στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο και στεγάστηκαν στον Καράολο, Βόρεια της Αμμοχώστου, εγκαινιάστηκε στη Λάρνακα.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν την παρουσία τριών Υπουργών της Κυβέρνησης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου και Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Εντός του Κέντρου της Εβραϊκής Κοινότητας έχει επανασυναρμολογηθεί ένα στρατιωτικό κατάλυμα το κατασκευασμένο από σκουριασμένους τσίγγους, το οποίο ήταν ένα από τα καταλύματα που στέγαζαν τους Εβραίους στον Καράολο, την περίοδο 1946 – 1949, πριν την επιστροφή τους στο Ισραήλ και βρέθηκε ξεχασμένο στη Βάση Δεκέλειας. Στα εγκαίνια είχε έρθει από το Ισραήλ μία γυναίκα που είχε γεννηθεί στην Κύπρο το 1949, μέσα σε ένα παρόμοιο τσίγκινο στρατιωτικό κατάλυμα, λίγες ημέρες πριν η οικογένεια της μεταβεί στο Ισραήλ.

Τελώντας τα εγκαίνια ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέγνωσε ομιλία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και στη σημαντική συνεισφορά της Ισραηλινής κοινότητας στην Κύπρο.

Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Send this to a friend