Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αποχετευτικό Λάρνακας: Κάνουν κηδεία με ξένα κόλλυβα, ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον κι ο κοσμάκης πληρώνει.
Αποχετευτικό Λάρνακας: Κάνουν κηδεία με ξένα κόλλυβα, ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον κι ο κοσμάκης πληρώνει.

Αποχετευτικό Λάρνακας: Κάνουν κηδεία με ξένα κόλλυβα, ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον κι ο κοσμάκης πληρώνει.

Μοιάζει με κλισέ να πει κανείς ότι ο κόστος του αποχετευτικού Λάρνακας έχει φτάσει στα ύψη με τις χρεώσεις να πολλαπλασιάζονται εξ αιτίας της ανεύρεσης αρχαιοτήτων. Κλισέ ακούγεται ότι κι αν πει κανείς για την ταλαιπωρία του κόσμου που διαμένει ή διακινείται στα σημεία όπου η σκαπάνη συναντά την Ιστορία της Λάρνακας. Τι είναι αυτά όμως που πληρώνουμε και αν είναι όλα αυτά αναγκαία, ήταν το αντικείμενο έρευνας, με αφορμή τον εντοπισμό σαρκοφάγου στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου πριν λίγες ημέρες στη Λάρνακα.

Η καταγγελία έγινε στην ιστοσελίδα μας από ιδιοκτήτρια κατοικίας, η οποία έχει πρόσοψη στο δρόμο πλάτους μόλις 3.60 εκατοστά και έχει αποκλειστεί πλήρως και όπως φαίνεται θα παραμείνει αποκλεισμένη για πολύ καιρό, διότι στο κέντρο της πρόσβασης της οικίας έχει σκαφτεί το κανάλι του αποχετευτικού κι εκεί εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ένδειξη αρχαίου τάφου.

Μιλάμε για ένδειξη διότι αυτό που εντοπίστηκε κατ’ αρχήν, ήταν η γωνία μήκους 10 περίπου εκατοστών που φαίνεται να είναι από  το καπάκι μιας πέτρινης σαρκοφάγου. Ως όφειλε ο εργολάβος ειδοποίησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το σημείο επισκέφθηκε και η Διευθύντρια του Τμήματος Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου που έτυχε να βρίσκεται για άλλο σκοπό στην πόλη. Η ιδιοκτήτρια έθεσε θέμα παραβίασης του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης στην οικία της.

Όπως η Διευθύντρια ανέφερε στην ιδιοκτήτρια που επικοινώνησε μαζί της, είχε ρωτήσει, όπως ανέφερε τους τεχνικούς κατά πόσον είναι δυνατή η διαπλάτυνση της εκσκαφής, με απλά λόγια αν είναι δυνατόν να προχωρήσει η εκσκαφή εκτός του αύλακα του αποχετευτικού για να μπουν οι αρχαιολόγοι να ερευνήσουν το σημείο και ενδεχομένως να αφαιρέσουν τη σαρκοφάγο. Οι τεχνικοί ανέφεραν στη Διευθύντρια του Τμήματος ότι η εκσκαφή είναι δυνατή, χωρίς ωστόσο να γίνει κανένας λόγος για το κόστος που ήδη έχει ανέβει στα ύψη και είναι ήδη δυσβάστακτο για το Δήμο.

Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι το συμβόλαιο C12 κατακυρώθηκε στις 02.09.2013 με διάρκεια 24 μήνες δηλαδή θα έπρεπε να παραδοθεί την 01.09.2015 και το προϋπολογιζόμενο κόστος που είχε συμφωνηθεί ήταν 7.476.000 ευρώ. Μετά από 5 ακριβώς χρόνια καθυστερήσεων εξ αιτίας των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται, ο εργολάβος απαιτεί αποζημιώσεις που μέχρι πρότινος άγγιζαν τα 6.000.000 ευρώ, ενώ οι επόμενες αρχαιότητες που θα εντοπιστούν είναι αδύνατον να υπολογιστούν.

Σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι θέση του Δήμου είναι ότι ο αρχαιολογικός πλούτος που εντοπίζεται στη Λάρνακα, ανήκει σε όλη την Κύπρο και δε θα έπρεπε να επιβαρύνει αποκλειστικά τους Δημότες του. Έχει, είπε, συζητήσει το θέμα με όλα τα αρμόδια Τμήματα και η απάντηση που έλαβε όπως είπε, είναι ότι η νομοθεσία καλύπτει το Τμήμα Αρχαιοτήτων να προχωρεί σε ανασκαφές διακόπτοντας τις εκσκαφές για το αποχετευτικό. Σχετικά με το σημείο εκσκαφής στην Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου, ο Δήμαρχος εξέφρασε φόβους το σημείο να παραμείνει κλειστό στο διηνεκές, όπως τον δρόμο όπου εντοπίστηκε το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή, το οποίο δεν προχωρεί, διότι καθυστερεί εδώ και χρόνια η απαλλοτρίωση κατοικίας.

Ο προβληματισμός που θέτουμε περικλείεται σε μια παλιά λαϊκή παροιμία που μας τη δίδαξε πολύ καλά, η πρόσφατη οικονομική κρίση. Να τραβάμε το πάπλωμα ως εκεί που φτάνει το χέρι μας. Παραφράζοντας την παροιμία, λέμε να τραβάμε το πάπλωμα ως εκεί που φτάνει το Δημόσιο Συμφέρον και τα οικονομικά μας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του αρχαιολογικού μας πλούτου, αλλά διερωτόμαστε. Άραγε αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις σκέφτονται το Δημόσιο συμφέρον και τα πενιχρά οικονομικά του κόσμου; Δίνουν την εντύπωση πάντως στην κοινή γνώμη, ότι κάποιοι «επωφελούνται»… και δεν ξέρουμε ποιοι.

Της Ειρήνης Αντωνίου

Send this to a friend