Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, πραγματοποίησε  επίσκεψη στο Ζύγι, όπου είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων. Ο κ. Καδής μετέβη με βάρκα στα σημεία, όπου οι αναπτύξεις των υποδομών του Ενεργειακού Κέντρου, δημιουργούν προβλήματα στην αλιεία.  Στη συνέχεια, συσκέφθηκε με εκπροσώπους του κλάδου στην παρουσία Αγροτικών Οργανώσεων και Υπηρεσιακών Λειτουργών.

Διαφάνηκε ότι τεκμηριώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες, και όπως είπε ο κ. Καδής θα τεκμηριώσουμε με επιστημονικό τρόπο και να καταγράψουμε αυτές τις επιπτώσεις και το θέμα θα τεθεί στη Διϋπουργική Επιτροπή, για μια λύση που θα ικανοποιεί τους αλιείς της περιοχής». Επίσης έκανε λόγο και για άλλα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να ληφθούν εντός του 2018.

Από την πλευρά τους οι Επαγγελματίες Ψαράδες Ζυγίου, εξέφρασαν ικανοποίηση, για την κατανόηση που όπως είπαν βρήκαν από τον Υπουργό. Ακολούθως, ο Κώστας Καδής, μετέβηκε στην παραλία δίπλα από τον Ερευνητικό Σταθμό Υδατοκαλλιέργειας του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού, όπου έγινε η απελευθέρωση της Θαλάσσιας Πράσινης Χελώνας «Ελευθερίας», η οποία είχε βρεθεί τραυματισμένη τον περασμένο Ιούνιο.

Η πράσινη χελώνα προστατεύεται και αναπαράγεται μόνο στα παράλια της Κύπρου και της Τουρκίας.

Συνάντηση είχε το Διοικητικό Συμβουλίο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, για συζήτηση θεμάτων, που αφορούν τα μνημεία και μουσεία της Λάρνακας και τα οποία έχουν αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού.

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας ζήτησε όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, επιτρέψει τη χρήση του Μεσαιωνικού Κάστρου, για τέλεση πολιτικών γάμων. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εξέφρασε επιφυλάξεις τόσο για θέματα που αφορούν υφιστάμενες νομοθεσίες, όσο και για ζητήματα προστασίας των ίδιων των μνημείων.

Επί τάπητος τέθηκε επίσης, η σοβαρή καθυστέρηση που αφορά την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2017. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενημέρωσε ότι οι εργασίες καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του έχει μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Η ΕΤΑΠ θεωρεί αδιανόητο το κρατικό μουσείο της επαρχίας να είναι κλειστό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και κάλεσε το Τμήμα όπως, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην ανακαίνιση, καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για επίλυση του θέματος.

Κωλυσιεργία παρατηρείται επίσης και για το θέμα του ψηφιδωτού στην οδό Αγίου Νεοφύτου, το οποίο αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή. Το εν λόγω ψηφιδωτό είναι μοναδικό στο είδος του και εικάζεται ότι πρόκειται για λουτρό της Ρωμαϊκής περιόδου. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί ενώπιον του Κτηματολογίου η πρόταση για απαλλοτρίωση της εγκαταλελειμμένης γειτνιάζουσας κατοικίας, η κατεδάφιση της οποίας θα επιτρέψει τη συνέχιση των ανασκαφών, ώστε να εμφανιστεί και το υπόλοιπο μέρος του ψηφιδωτού.

Επίσης συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα του πιλοτικού Προγράμματος Αισθητικής Αναβάθμισης στην πλατεία Αγ. Λαζάρου, τα οποία βοήθησαν όχι μόνο στη δημιουργία μιας πιο κόσμιας εικόνας της περιοχής αλλά και την ανάδειξη του ιστορικού αυτού ναού.

Τέλος έγινε αναφορά και για τη δημιουργία των νέων γηπέδων αντισφαίρισης, ώστε να μετακινηθούν τα υφιστάμενα και να μπορέσει ν’ αναδειχθεί το αρχαίο φοινικικό λιμάνι, θέμα το οποίο  σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας προχωρά παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις λόγω τεχνικών θεμάτων.

Της Ειρήνης Αντωνίου

Send this to a friend