Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Επεισοδιακή σύλληψη διαρρήκτη, που πιάστηκε στα πράσα, είχαμε χθες στο χωριό Πύλα της επαρχίας Λάρνακας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 8.20 το πρωί της Κυριακής, ήχησε το σύστημα συναγερμού  σε οικία, την ώρα που οι ένοικοι απουσίαζαν από αυτήν. Αμέσως γείτονες έσπευσαν στο σπίτι, για να δουν τι συμβαίνει και διαπίστωσαν ότι ένα από τα τζάμια της κατοικίας ήταν σπασμένο και ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Σχεδόν ταυτόχρονα είδαν ένα άνδρα να βγαίνει από το σπασμένο παράθυρο και να προσπαθεί να διαφύγει τρέχοντας σε παρακείμενα χωράφια.

Στη περιοχή έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας, τα οποία αφού καταδίωξαν τον άγνωστο άνδρα, ηλικίας 32 χρονών, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν, ρίχνοντας μάλιστα στον αέρα και ένα προειδοποιητικό πυροβολισμό.

Οι γείτονες ανέφεραν, ότι ο άγνωστος άνδρας είχε στην κατοχή του διάφορα αντικείμενα και ένα σακίδιο πλάτης.

Σε σωματικό έλεγχο που του έγινε εντοπίστηκαν τρία γυναικεία περιδέραια άγνωστης αξίας, και το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ.

Επίσης εντοπίστηκαν σε παρακείμενο χωράφι, ένα σακίδιο πλάτης, διάφορα αντικείμενα και μια βιντεοκάμερα.

Τα ανευρεθέντα αναγνωρίστηκαν από τον ιδιοκτήτη της οικίας, ως δική του κλαπείσα περιουσία.

Ο 32χρονος συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα και τέθηκε υπό κράτηση.

Κατά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι έφερε θλαστικό τραύμα στο χέρι, το οποίο φαίνεται να προκλήθηκε από σπασμένα γυαλιά και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου έτυχε των πρώτων βοηθειών.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του.

Μεγάλη αντίδραση προκαλεί τόσο στους δημότες της Λάρνακας, όσο και στις Δημοτικές Αρχές της πόλης, η κατάσταση που επικρατεί στην Αλυκή, παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ. Με φωτογραφίες και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και συζητήσεις οι Λαρνακείς, εκφράζουν οργίλη διαμαρτυρία για τους επιτήδειους που καταστρέφουν αλόγιστα το περιβάλλον του φημισμένου υγροβιότοπου της Αλυκής.

Ο Δήμαρχος  Ανδρέας Βύρας, οργισμένος και παράλληλα απογοητευμένος, επιβεβαίωσε, τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες των συμπολιτών του. Και ανέφερε ότι αρκετές  φορές ο δήμος, μη έχοντας αυτή την αρμοδιότητα και την εξουσία, έχει αποταθεί στις Αρμόδιες Αρχές, για να αναλάβουν δράση και να προστατέψουν τον υγροβιότοπο της Αλυκής.

Αγωνία για ακόμα ένα μήνα θα έχουμε τελικά στο Δήμο Λάρνακας, για το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που θα γίνει στην πόλη και το οποίο, με την υλοποίησή του, πιστεύεται πως θα αναβαθμίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Λάρνακας και θα εκτοξεύσει την οικονομία της. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέσω του γενικού του διευθυντή, διαβεβαίωνε ότι την Παρασκευή (7/9) θα παραδίνονταν, χωρίς άλλη παράταση χρόνου, τα τελικά έγγραφα προσφορών προς την ισραηλινή κοινοπραξίαc   ( Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd), η οποία ενδιαφέρεται για ν’ αναλάβει το project. Πλέον, η κοινοπραξία αναμένεται να μελετήσει τα έγγραφα και να υποβάλει την τελική της οικονομική προσφορά για το έργο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Λάρνακας, παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Επικαλέστηκε επικοινωνία του με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τα έγγραφα θα παραδοθούν εγκαίρως στους Ισραηλινούς. Ανέφερε, επίσης, ότι σ’ επικοινωνία που είχε τις τελευταίες μέρες μ’ εκπροσώπους της κοινοπραξίας, οι Ισραηλινοί δήλωναν πλήρως προετοιμασμένοι, για να μελετήσουν τα έγγραφα και να υποβάλουν την προσφορά τους. Βέβαια, ουδείς γνωρίζει ακόμα με λεπτομέρειες, την τελική θέση της κυβέρνησης, όσον αφορά το ανώτατο όριο στον όγκο του γενικού εμπορίου (το πλαφόν) που θα διεξάγεται μέσω του λιμανιού Λάρνακας.

Θυμίζουμε, ότι η ισραηλινή κοινοπραξία το έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή, ότι το πλαφόν αποτελεί… κόκκινη γραμμή και δεν επιδέχεται κανένα περιορισμό στο εμπόριο. Ούτε ο Ανδρέας Βύρας ήταν σε θέση να πει με λεπτομέρειες, κατά πόσο έχει εξευρεθεί ή όχι κάποια διευθέτηση γύρω από το θέμα του πλαφόν.  «Είναι κάτι που θα διαφανεί τις αμέσως επόμενες μέρες», παρατήρησε. Πάντως, ο δήμαρχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι Ισραηλινοί θα υποβάλουν την προσφορά τους στην ώρα τους.

Καταλήγοντας μάλιστα ο κ. Βύρας, είπε ότι σε προσεχή συνάντηση που προγραμματίζεται με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας Περιβαλλοντικού Κέντρου, ανάλογων προδιαγραφών με αυτό που λειτουργεί από το Τμήμα Δασών στην περιοχή του Κάβο – Γκρέκο. Ως γνωστό το έργο είχε προγραμματισθεί την περίοδο του 2013 αλλά αναστάληκε ένεκα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που είχαν επιβληθεί στην κυπριακή οικονομία. Πρόκειται, τόνισε ο δήμαρχος, για ένα έργο που θα αναβαθμίσει και θα αναδείξει την περιοχή της Αλυκής, το οποίο ο δήμος πιστεύει ότι ωρίμασε πλέον η στιγμή της υλοποίησής του.

Το 2020 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς Κύκλος Α στη Λάρνακα, οι εργασίες για ανέγερση του οποίου άρχισαν γύρω στα μέσα Αυγούστου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Συνδέσμου Γονέων, του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς Κύκλος Α, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, έγινε ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, της Διεύθυνσης και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Σχολείου αναφορικά με τις εργασίες ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς Κύκλου Α. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2020».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα εργασιών, δηλαδή οι τέσσερις φάσεις και εξηγήθηκε ο χρόνος υλοποίησης της κάθε φάσης ξεχωριστά. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ασφάλειας και υγείας των παιδιών και του προσωπικού του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς, γεγονός που αποτελεί πρωταρχικό μέλη του Συνδέσμου Γονέων».

Εκ μέρους του Συνδέσμου και της Διεύθυνσης του Σχολείου «τέθηκαν ανησυχίες, προβληματισμοί και διάφορες προτάσεις, ενώ οι αρμόδιοι έδωσαν τις απαραίτητες απαντήσεις και διευκρινήσεις. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να υπάρξει σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης του έργου, η απαιτούμενη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, διασφαλίζοντας την όσο το δυνατό εύρυθμη και πιο ασφαλή λειτουργία του Σχολείου».

Στη συνάντηση «συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, η απερχόμενη Διευθύντρια Αγγέλα Καϊμακλιώτη, οι Βοηθοί Διευθύντριες, η Αρχιτέκτονας του έργου, οι αρμόδιοι Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ανάδοχος εργολάβος του έργου».

Send this to a friend