Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Xibit Art Gallery : Ο νέος εκθεσιακός χώρος της Λάρνακας
Xibit Art Gallery : Ο νέος εκθεσιακός χώρος της Λάρνακας

Xibit Art Gallery : Ο νέος εκθεσιακός χώρος της Λάρνακας

Σε έναν ευχάριστο και φιλικό χώρο στο κέντρο της Λάρνακας, δημιουργήθηκε η γκαλερί Xibit, η οποία αποτελεί έναν πόλο έλξης καλλιτεχνών και φιλότεχνων.

Στόχος της γκαλερί Xibit είναι να καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα τον πολυμορφικό χαρακτήρα της τέχνης της σύγχρονης εποχής, με προτάσεις επιλεγμένων αντικειμένων τέχνης και εκθέσεις νέων πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τις καινούριες απόψεις στη ζωγραφική, την γλυπτική, τη χαρακτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, τη μόδα.

Οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της Λάρνακας, έχουν τώρα ένα νέο προορισμό να δουν, να θαυμάσουν, να συζητήσουν, να εμπλουτίσουν καλλιτεχνικά τις εμπειρίες τους. Οι πόρτες της Xibit Art Gallery είναι πλέον ανοιχτές στο κοινό.

Η Δήμητρα Βύρα – ιδιοκτήτρια της Xibit – γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα, έχει όμως αμερικανική υπηκοότητα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Kingston University of London και στο Alexander College / UWE Bristol.

Η ίδια παραδέχεται πως από μικρή ήταν εργασιομανής και πως ζει για να δουλεύει. «Η δουλειά με συμπληρώνει σαν άνθρωπο, είναι αυτό που αγαπώ να κάνω, να δημιουργώ και να προωθώ και άλλους καλλιτέχνες», μας είπε. «Την ιδέα να ανοίξω έναν τέτοιο χώρο την είχα πριν καν ακόμα τελειώσω τις σπουδές μου. Ήθελα να έχω μια δουλειά δική μου, καθιερωμένη. Όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια και ήθελα να κάνω δική μου έκθεση, μου ήταν πολύ δύσκολο να βρω μια μικρή γκαλερί που να συνδυάζει όλα τα ‘θέλω’ μου. Έτσι πήρα την απόφαση να ανοίξω τη δική μου μικρή γκαλερί!»

Η Xibit Art Gallery άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στις 8 Ιουνίου 2018. Η Δήμητρα πιστεύει πως η Λάρνακα υστερεί οσον αφορά στον τομέα των τεχνών. Θεωρεί πως δεν υπάρχουν γκαλερί που προωθούν τους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν τη δουλειά τους. Γι’ αυτό και έχει βάλει στόχο να βοηθήσει τους καλλιτέχνες αυτούς και μέσω της Xibit και μέσω ενός περιοδικού που θα εκδίδει και θα είναι αφιερωμένο στη δουλειά και το έργο τους.

Ευτυχώς οι Λαρνακείς ανταποκρίθηκαν θερμά και θετικά στην πρωτοβουλία της Δήμητρας. Οι εκθέσεις που έλαβαν χώρα στην Xibit μέχρι τώρα είχαν τρομερή επιτυχία, ενώ πουλήθηκαν σχεδόν όλα τα έργα. Η Δήμητρα αποδίδει την επιτυχία αυτή στις προσιτές τιμές ενοικίασης του χώρου, γεγονός που ελκύει ακόμα και μαθητές να θέλουν να εκθέσουν στην γκαλερί. Εκτός από την ενοικίαση του χώρου, η Xibit προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, όπως Φωτογραφία, Video και Design. Ο καλλιτέχνης μπορεί να επιλέξει ότι χρειάζεται και ότι πιστεύει πως τον αντιπροσωπεύει καλύτερα. Η Δήμητρα προσφέρει επίσης τρία διαφορετικά πακέτα, με μαθητική και φοιτητική έκπτωση, ανάλογα με την επιλογή του εικαστικού.

Είναι πασιφανές πως οι τέχνες στην πόλη μας χρειάζονται πολύ περισσότερη προώθηση. «Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων μας ασχολείται με τις τέχνες – ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, κλπ. – και οι περισσότεροι είναι άνεργοι, δεν βρίσκουν δουλειά στον τομέα τους», μας είπε η Δήμητρα. «Χρειαζόμαστε στήριξη και προώθηση από τους μεγαλύτερους, να δώσουν ευκαιρία και σε μας. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Το κάθε έργο έχει τη δική του ιστορία και τη δική του αξία, γι’ αυτό και θα έπρεπε να εκτιμάται ανάλογα.»

Ειρήνη Στυλιανού

Larnaka Online

* Φωτογραφίες : Δήμητρα Βύρα

Send this to a friend