Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ : Οι μαρτυρίες και το καθεστώς φόβου πίσω από το θάνατο της υπαλλήλου στο Κτηματολόγιο
ΛΑΡΝΑΚΑ : Οι μαρτυρίες και το καθεστώς φόβου πίσω από το θάνατο της υπαλλήλου στο Κτηματολόγιο

ΛΑΡΝΑΚΑ : Οι μαρτυρίες και το καθεστώς φόβου πίσω από το θάνατο της υπαλλήλου στο Κτηματολόγιο

Μαρτυρίες για ψυχολογική πίεση της εκλιπούσας υπαλλήλου του Κτηματολογίου Αμμοχώστου, η οποία έχασε τη ζωή της την περασμένη Πέμπτη , αποκαλύπτει μέσω νέας ανακοίνωσης η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα.

Αφού ζητήθηκε μέσω κατεπείγουσας επιστολής προς τον Αρχηγό Αστυνομίας η έναρξη έρευνας για το θάνατο της άτυχης γυναίκας, η συντεχνία επανήλθε με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι για το περιστατικό δόθηκαν πληροφορίες από συνάδελφους της εκλιπούσας, οι οποίοι είχαν ίδια γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τη συντεχνία, υπήρξαν αναφορές των συναδέλφων της γυναίκας ότι υπάρχει ανεπαρκής στελέχωση και τεράστιος φόρτος εργασίας στο εν λόγω Γραφείο. Η εκλιπούσα απώλεσε τις αισθήσεις της περί τις 7:10 π.μ. της 29/08/2018 κατά την είσοδό της στο κτήριο που στεγάζει την υπηρεσία της και αφού αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας (ημικρανίες και με τα μάτια της). Η γυναίκα ήταν άτομο χαμηλών τόνων, ευσυνείδητη και πάντοτε διεκπεραίωνε, στο ακέραιο, τα καθήκοντα που τις ανέθεταν οι προϊστάμενοί της, όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι της.

Η ανάθεση των καθηκόντων συνεχίζει η ανακοίνωση, «ορισμένες φορές γινόταν με επιτακτικό τρόπο (έπρεπε, δηλαδή, να διεκπεραιωθούν εντός πολύ συγκεκριμένου μικρού διαστήματος) ανεξαρτήτως εάν ήταν δυνατό ή όχι να διεκπεραιωθούν, χωρίς να την ρωτήσουν εάν η ίδια ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Ένεκα του άγχους/φόβου για απώλεια της εργασίας της (γιατί συγκεκριμένος προϊστάμενός της προέβαινε σε τέτοιες ή παρόμοιες αναφορές, στην παρουσία της ιδίας και άλλων συναδέλφων, για να προκαλέσει τον φόβο, γενικά, στο προσωπικό) ουδέποτε αρνήθηκε να διεκπεραιώσει εργασία που της ανατειθόταν, παρόλο που ο υφιστάμενος φόρτος που είχε να διεκπεραιώσει ήταν υπερβολικός».

Η γυναίκα όπως αποκαλύπτει η συντεχνία με τη βοήθεια συναδέλφου της είχε ετοιμάσει αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση αφού είχαν εξαντληθεί τα οποιαδήποτε αποθέματα υπομονής και διάθεσης να συνεχίσει να εργάζεται.

Η συντεχνία καταγγέλλει την ίδια ώρα ότι, «με βάση τις ίδιες αναφορές, την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει αριθμός συναδέλφων στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου. Για την κατάσταση αυτή, οι εν λόγω συνάδελφοι, εδώ και περίπου δύο μήνες, προτίθεντο να υποβάλουν αναφορά στις αρμόδιες αρχές».

Με βάση τις ερμηνευτικές διατάξεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου του 1996 έως 2015, «”υγεία” σε σχέση με τηv εργασία, υπoδηλώvει όχι μόvo τηv απoυσία ασθέvειας ή αvαπηρίας αλλά περιλαμβάvει και τα φυσικά, πvευματικά και ψυχικά στoιχεία πoυ επηρεάζoυv τηv υγεία και πoυ έχoυv άμεση σχέση με τηv ασφάλεια και τηv υγιειvή κατά τηv εργασία».

Η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητας καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ούτε στον Δημόσιο, ούτε βέβαια και στον Ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζεται αποτελεσματικά η σχετική νομοθεσία. Είναι καιρός να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τη μη εφαρμογή της και να ληφθούν μέτρα ώστε αυτή να εφαρμοστεί, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Δεν επιθυμούμε, όμως, τη θυματοποίηση οποιουδήποτε προσώπου».

Send this to a friend