Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Βάζει όρους η Λευκωσία για συμμετοχή της Τουρκίας στην PESCO
Βάζει όρους η Λευκωσία για συμμετοχή της Τουρκίας στην PESCO

Βάζει όρους η Λευκωσία για συμμετοχή της Τουρκίας στην PESCO

Τους δικούς της όρους, διασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα νώτα της, έθεσε η Λευκωσία στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συζήτηση του προγράμματος PESCO. Η Κύπρος ξεκαθάρισε πως για να μπορεί τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, να συμμετάσχει στην PESCO θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας για ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών των κρατών αυτών με την ΕΕ.

Η θέση αυτή της κυπριακής πλευράς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Ξεκαθαρίζοντας πως για να μπορεί η Τουρκία να συμμετάσχει στην PESCO θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρώσει τη Συμφωνία Ασφαλείας Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών των κρατών αυτών με την ΕΕ και Τεχνικής Διευθέτησης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Η Τουρκία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον διάλογο ΕΕ-ΝΑΤΟ λόγω της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα αρνείται την παράδοση διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία θα λαμβάνει η ΚΔ. Γι’ αυτό και η Λευκωσία στην προκειμένη περίπτωση κινήθηκε προληπτικά ώστε να μην επιτρέψει στην Τουρκία εντασσόμενη στο πρόγραμμα PESCO να δημιουργήσει ανάλογα προβλήματα στοχεύοντας την Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε παρέμβασή του κατά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται πρώτα η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η εναρμόνισή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καλωσόρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ειρηνευτικού Ταμείου και υποστήριξε την ενδυνάμωση και μετεξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της ΕΕ, ώστε να μπορεί να σχεδιάζει και διεξάγει και τις εκτελεστικές αποστολές της ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει, όπως τόνισε, τη Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.

Αναφορικά με την PESCO και ειδικότερα με το θέμα της συμμετοχής τρίτων κρατών σε προγράμματα, σημείωσε τη θέση της Κύπρου ότι βασική προϋπόθεση θα πρέπει να αποτελεί η εκ των προτέρων ολοκλήρωση Συμφωνίας Ασφαλείας Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών των κρατών αυτών με την ΕΕ και Τεχνικής Διευθέτησης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλες οι τεχνολογίες και δυνατότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα μέλη της. Τέλος, ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου προς την Επιχείρηση Sofia, σημειώνοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι ΥΠΑΜ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, καθώς και τη συμμετοχή τρίτων κρατών στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στην περιοχή.

Στις εργασίες συμμετείχαν και η αναπληρωτής ΓΓ του ΝΑΤΟ κα Rose Gottemoeller, καθώς και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για ειρηνευτικές αποστολές κ. Jean-Pierre Lacroix, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες των οργανισμών τους στην περιοχή και στις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία με την ΕΕ.

Ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου, οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης, και έδωσαν πολιτική καθοδήγηση επί θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ειρηνευτικό Ταμείο (European Peace Facility-EPF), οι εξελίξεις επί της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) και έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της ανασκόπησης της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της ΕΕ (Military Planning and Conduct Capability- MPCC) και επί της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, EUNAVFOR MED Operation Sofia.

Συζητήθηκε το πακέτο άμυνας και ασφάλειας ΕΕ

Η πρόοδος των εργασιών για το «πακέτο άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ», αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της άτυπης συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βιέννη, της προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο Αυστρίας, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά από τη συνεδρίαση, η Ύπατη Εκπρόσωπος ευχαρίστησε την Αυστριακή Προεδρία για την πολιτική προετοιμασία της άτυπης συνάντησης και τόνισε ότι η ενωσιακές πρωτοβουλίες που έχουν ενεργοποιηθεί στον τομέα της άμυνας σήμερα, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ.

Οι «28» συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης και προώθησης αυτών των πρωτοβουλιών, ειδικά στο πλαίσιο της PESCO, για την οποία έχουν υποβληθεί ήδη άλλα 30 νέα σχετικά προγράμματα, που τελούν υπό επεξεργασία. Οι «28» συζήτησαν επιπλέον το πώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν και τρίτες χώρες, στο μέλλον, στα προγράμματα της PESCO – συζήτηση που θα συνεχιστεί μέσα στο φθινόπωρο.

Οι «28» συζήτησαν επιπλέον την πρόταση Μογκερίνι για τη δημιουργία του EU Peace Facility, ενός ταμείου, για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στο εξωτερικό και την εκπαίδευση δυνάμεων ασφαλείας τρίτων κρατών- συζήτηση που θα συνεχιστεί το Νοέμβριο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα το αμυντικό πακέτο της ΕΕ να προωθηθεί περισσότερο πριν το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση Σοφία στη Μεσόγειο, η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι 28 θα πρέπει να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη συζήτηση αναθεώρηση της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, για την οποία όλοι πιστεύουν ότι είναι «κρίσιμη, απαραίτητη και καθοριστική», παραπέμποντας στα κατά 80% μειωμένα ποσοστά εισόδου μεταναστών στην ΕΕ και τις συλλήψεις λαθροδιακινητών.

Πηγή: Philenews  
Ανδρέας Πιμπίσιης  

Send this to a friend