Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Περσείδες : Εκδήλωση διοργανώνει το Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείον
Περσείδες : Εκδήλωση διοργανώνει το Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείον

Περσείδες : Εκδήλωση διοργανώνει το Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείον

Εκδήλωση για Βροχή Μετεώρων που είναι γνωστή ως Περσείδες διοργανώνει στις 11 του μηνός, το Κίτιον Πλανητάριον Αστεροσκοπείον, στο γνωστό της στέκι, στην Παραλία Σοφτάδων, στο Kite Med -Kite surfing Club. Δίπλα από τη θάλασσα, θα γίνει Παρουσίαση και ενημέρωση για το φαινόμενο, και παρατήρηση πλανητών με τηλεσκόπια. Στις 11 του μηνός θα είναι η νέα σελήνη που προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα να είναι ορατά πολλά πεφταστέρια, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.

Οι Περσείδες είναι ένα ετήσιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν τα σωματίδια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες, περίπου 59km/s.Αυτά τα σωματίδια καίγονται δημιουργόντας μετέωρα που περιγράφουμε ως «πεφταστέρια».

Ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle συμπληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια και την τελευταία φορά που ήταν εντός του εσωτερικού Ηλιακού μας συστήματος ήταν το 1992. Οι Περσείδες είναι το πιο ενδιαφέρον φαινόμενο διαττόντων αστέρων αφού είναι και το πιο έντονο και συμβαίνει σε μια περίοδο όπου ο κόσμος στην Κύπρο βρίσκεται σε διακοπές και βγαίνει έξω στη φύση για να το απολαύσει.

Οι Περσείδες στην Κύπρο άρχισαν να καταγράφονται από τις 17 Ιουλίου και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται μέχρι 24 Αυγούστου. Η μέγιστη δραστηριότητα του φαινομένου των Περσείδων υπολογίζεται φέτος μεταξύ 12 Αυγούστου και ώρα 23:00 μέχρι τις 13 Αυγούστου και ώρα11:00.Υπολογίζεται περαιτέρω έξαρση του φαινομένου την Δευτέρα στις 04:30. Στην Κύπρο θα έχουμε καλές συνθήκες (νέα Σελήνη 11 Αυγούστου) κατά την διάρκεια της έξαρσης, αποκτώντας έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα να παρατηρήσουμε πολλά πεφταστέρια.Κατά τις Περσείδες παρατηρούνται πολλές και μεγάλες φωτεινές βολίδες στον ουρανό και γι’ αυτό τον λόγο είναι η διασημότερη βροχή μετεώρων.

Πέρυσι είχαν καταγραφεί 90 μετέωρα ανά ώρα στην κορύφωση του φαινομένου. Οι φετινές παρατηρήσεις δείχνουν ήδη αυξημένη δραστηριότητα, περίπου 35 πεφταστέρια ανά ώρα. Αυτό συνέβηκε ξανά το 2010 όπου είχαμε ψηλές μετρήσεις ανά ώρα στο μέγιστο. Οπόταν υπολογίζεται ότι και φέτος θα υπάρχει πολύ αυξημένη δραστηριότητα σε σχέση με άλλα χρόνια. Εξομοιωτές του Διεθνούς Οργανισμού Μετεώρων με βάση τις βάσεις δεδομένων του 2010 και 2016 υπολόγισαν ότι φέτος, στο μέγιστο, μπορεί να καταγραφούν μέχρι και 200 μετέωρα ανά ώρα.

Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον Νοτιοανατολικά στον αστερισμό του Περσέα. Λίγο πιο αριστερά από τον γνωστό αστερισμό της Κασσιόπης (W). Είναι καλύτερα να παρατηρούμε μακριά από αυτό το σημείο αφού στην περιοχή αυτή τα πεφταστέρια εμφανίζονται γρηγορότερα και λιγότερο φωτεινά πράγμα που κάνει την παρατήρηση δυσκολότερη.

Τη βροχή μετεώρων ο Φωτογραφικός Όμιλος Λάρνακας θα την παρακολουθήσει στο εγκαταλειμμένο χωριό Παρσάτα, κοντά στη Λάγια. Η εκδήλωση θα ειναι μόνο για τα μέλη του Φωτογραφικού Ομίλου Λάρνακας.

Send this to a friend