Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Κύπριος που σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 23 και άνοιξε δική του επιχείρηση – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Κύπριος που σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 23 και άνοιξε δική του επιχείρηση – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Κύπριος που σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 23 και άνοιξε δική του επιχείρηση – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Χρίστος Ξενοφώντος έπαιξε για λίγα χρόνια ποδόσφαιρο όμως σταμάτησε στα 23 του χρόνια λόγω κάποιων τραυματισμών που είχε και αποφάσισε να ασχοληθεί με την γυμναστική.

Διατηρεί το δικό του γυμναστήριο στην Λάρνακα, γυμνάζει αρκετούς ποδοσφαιριστές και ειδικεύεται κυρίως σε αθλητές.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στα εννέα του χρόνια και στην πορεία της καριέρας του αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Λάρνακας και στον Οθέλλο Αθηαίνου. Όταν αγωνιζόταν στην ομάδα της Αθηαίνου, είχε ένα σοβαρό τραυματισμό και κάπου εκεί μπήκε στο μυαλό του και η γυμναστική.

Μας μίλησε και για τον Κύπριο παίκτη, που αποδίδει αυτός τις ευθύνες για το ότι δεν παίζουν στις ομάδες τους, αλλά μας αποκάλυψε και ένα περιστατικό με πρώην παίκτη της Λίβερπουλ.

Ο Γιώργος Λεωνίδου και το Themasports.com πήγαν στο γυμναστήριο του Χρίστου και συνομίλησαν μαζί του. Πιο κάτω σας παραθέτουμε ολόκληρη την συνέντευξη του πρώην ποδοσφαιριστή και όλα όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

Αναλυτικά:

– Καλησπέρα Χρίστο και σε ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέτεις. Μίλησέ μας λίγο για το πώς ήταν τα πρώτα σου βήματα στο ποδόσφαιρο.

«Καλησπέρα και εγώ σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Πριν από το ποδόσφαιρο ξεκίνησα να κάνω καράτε, μετά πήγα στο μπάσκετ, αλλά δεν με εξέφραζαν και όταν γράφτηκα στο ποδόσφαιρο κατάλαβα πως αυτό είναι το άθλημα που με γέμιζε. Ξεκίνησα να παίζω μπάλα από τα εννέα μου. Είχα αρκετούς καταξιωμένους προπονητές και θεωρώ πως τα πρώτα μου βήματα ήταν πολύ σημαντικά για την εξέλιξή μου και με βοήθησαν σε αυτό που κάνω τώρα».

– Θυμάσαι κάποια ονόματα προπονητών;

«Ένας κόουτς που με βοήθησε πάρα πολύ ήταν ο Γιάννος Σταυρινός που έχουμε μέχρι και τώρα επαφή, με βοήθησε εμένα και τους υπόλοιπους σε θέματα τεχνικής κατάρτισης. Στην συνέχεια θυμάμαι τον Φίλιο Πατσαλή ο οποίος μας έβαλε αρκετή τακτική».

– Πως ήταν τα συναισθήματά σου όταν έπαιζες στην ΑΕΚ, που σκόραρες κιόλας την χρονιά που οι Λαρνακείς ήταν στην δεύτερη κατηγορία;

«Τότε η ΑΕΚ δεν ήταν όπως την σημερινή ΑΕΚ. Δεν ήταν υπερδύναμη όπως είναι η σημερινή. Ο κόσμος της ομάδας είχε πολλές απαιτήσεις γιατί δύο σωματεία ενώθηκαν και περίμεναν κάτι δυνατό. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με ψηλούς στόχους και απαιτήσεις κάθε χρόνο».

– Είχες ένα σοβαρό τραυματισμό όταν αγωνιζόσουν στον Οθέλλο. Ήταν ο τραυματισμός αυτός η απαρχή για να βάλεις ένα πρόωρο τέλος στην καριέρα σου;

«Ήταν δική μου η επιλογή να σταματήσω το ποδόσφαιρο στα 23 μου χρόνια. Είχα ένα σοβαρό τραυματισμό ο οποίος μου στοίχισε τέσσερις μήνες και μόλις επανήλθα έπαθα υποτροπή. Ίσως να μην πέτυχε η θεραπεία που έκανα τότε. Αυτόματα έπεσε το κασέ μου σαν παίκτης, κάποιες ομάδες φοβούνταν να με εμπιστευτούν και να επενδύσουν πάνω μου και μαζί με την οικονομική κρίση που ήρθε τότε έπρεπε και εγώ να επιβιώσω κάπως».

– Και κάπως έτσι μπήκε το επάγγελμα του γυμναστή στη ζωή σου. Ένα σχόλιο για την δουλειά που κάνεις τώρα.

«Σαν παίκτης αποκόμισα πάρα πολλές εμπειρίες, μέσα από τους τραυματισμούς μου απέκτησα γνώσεις, όπως για παράδειγμα πώς να αντιμετωπίσεις τον τραυματισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που σαν γυμναστής ασχολούμαι περισσότερο με ποδοσφαιριστές. Βέβαια δεν ασχολούμαι μόνο με παίκτες απλά θεωρώ πως ο τομέας μου είναι εκεί περισσότερο».

– Πως είναι ένας ποδοσφαιριστής να γίνεται γυμναστής;

«Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Βλέπεις από διαφορετική οπτική γωνιά τα πράγματα. Εγώ σταμάτησα νωρίς το ποδόσφαιρο όμως οι σπουδές μου και τα σεμινάρια που παρακολούθησα πιστεύω θα με βοηθούσαν πολύ και στο ποδόσφαιρο αν το έκανα παράλληλα».

– Μας είπες ότι ασχολείσαι με ποδοσφαιριστές. Μπορείς να μας πεις ορισμένους παίκτες που εμπιστεύονται την φυσική τους κατάσταση σε εσένα;

«Δούλεψα με αρκετούς Κύπριους κυρίως ποδοσφαιριστές όπως ο Κούλλης Παύλου, ο Πουτζιουρής, ο Νέστωρας ο Μυτίδης, ο Κυπριανού. Επίσης εμπιστεύτηκε το γυμναστήριό μου ο Σταύρος Τσουκαλάς που έπαιξε στον ΠΑΟΚ πιο παλιά, ο Μάριος Ηλία που είναι στην ΑΕΛ αλλά και πολλοί άλλοι παίκτες».

– Πάμε λίγο και στον τομέα Κύπριος παίκτης. Ένα σχόλιο για το ότι δεν βλέπουμε γηγενείς παίκτες να παίζουν στα γήπεδα του νησιού μας.

«Θεωρώ ότι σαν ταλέντα έχουμε πολύ μεγάλη προοπτική. Πιστεύω πως υστερούμε στη νοοτροπία, για να μην ξεκινήσω πρώτα από τις αδικίες, ξεκινώ από τα λάθη τα δικά μας (των παικτών). Από εμπειρία λέω ότι από τους παίκτες του εξωτερικού, επειδή αγωνίστηκα σε όλες τις Εθνικές, και κόντρα σε παίκτες όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Τζόρντι Άλμπα της Μπαρτσελόνα και του Παπασταθόπουλου, είναι μικρές οι διαφορές μας στις μικρές ηλικίες. Αλλά παίζουν όλα στην λεπτομέρεια. Για παράδειγμα εγώ σαν Χρίστος πιστεύω πως αν ο ξένος αριστερός μπακ πρέπει να συγκλίνει 20 φορές, θα το κάνει χωρίς αμφιβολία και τις 20, ενώ σε αντίθεση με το δικό μας σκεπτικό σαν Κύπριοι, αν έπρεπε να συγκλίνουμε 10 φορές, σε κάποια φάση έλεγες πως δεν θα το κάνω και θα περιμένω πάνω ψηλά για να φύγω αντεπίθεση. Θέμα ταλέντου, φυσικής δύναμης και ικανότητας δεν υπάρχει. Πιστεύω έχει να κάνει με τη νοοτροπία και μετά μπαίνει η εξέλιξη και τα υπόλοιπα».

– Θεωρείς πως τα νέα μέτρα της ΚΟΠ για την στήριξη του Κύπριου παίκτη θα επιφέρουν αποτελέσματα; Ποιος άλλος έχει ευθύνη για όλο αυτό;

«Η ευθύνη για εμένα είναι στα συμβούλια των ομάδων. Καθώς ξεκινά, χάνει η ομάδα, φεύγει ο προπονητής. Ο κόουτς δεν θα βάλει νεαρό να τον ψήσει γιατί θα ρισκάρει την θέση του στον πάγκο, ενώ αν είχε εξασφαλισμένο ένα εξαετές συμβόλαιο που θα τηρήτουν θα ήταν αλλιώς. Να έλεγε εγώ αυτόν τον μικρό τον πάω, τον βάζω άρα θα ποντάρω πάνω του να τον ετοιμάσω να μου δώσει περισσότερα σε λίγα χρόνια. Προτιμά τον ξένο του χιλιάευρου που είναι πιο έτοιμος, ούτως ώστε αν τον βάλω σε ένα κρίσιμο παιχνίδι θα μου αποδώσει 5% με 10% καλύτερα σε σχέση με τον γηγενή παίκτη που επειδή δεν έχει παιχνίδια θα προτιμήσουν τον ξένο. Αν έβρισκες ένα κόουτς που είναι κοντά στο στυλ της ομάδας και έκανες αυτό το πράγμα θα είχαν ευκαιρίες οι ντόπιοι παίκτες. Επίσης κάτι που κάνουν στο εξωτερικό και εμείς όχι είναι πως οι ρεζέρβες έχουν ένα πλάνο πενταετές. Αγωνίζονται με το ίδιο σύστημα που παίζει και η πρώτη ομάδα, άρα αποκτούν την ίδια φιλοσοφία. Έτσι ξέρει τι να κάνει και που να τρέξει και με την πρώτη ομάδα. Φταίει το συμβούλιο κυρίως. Όσον αφορά τα μέτρα της ΚΟΠ θεωρώ πως όλοι αυτοί οι κανονισμοί έχουν μικρά παράθυρα τα οποία οι ομάδες τα γνωρίζουν και έτσι δεν τους ενδιαφέρει το μικρό ποσό της ποινής μη χρησιμοποίησης Κυπρίων παικτών. Μόνο κάποια αφαίρεση βαθμών μπορεί να τους ταρακουνήσει».

– Θυμάσαι κάποιο περιστατικό που είχες με κάποιον παίκτη γνωστό όταν παίξατε αντίπαλοι με την Εθνική;

«Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι κάτι που έγινε με τον Νέμεθ που τότε έπαιζε στην Λίβερπουλ. Αγωνιζόμασταν κόντρα στην Εθνική Ουγγαρίας. Θέλαμε πάση θυσία τη νίκη για να προκριθούμε. Πιέζαμε τον αντίπαλο πάρα πολύ, κόουτς μας τότε ο Χριστάκης Χριστοφόρου, που για μένα είναι ένας απίστευτος προπονητής, πανέξυπνος. Παρά το ότι τους πιέζαμε, βρήκαν μια ευκαιρία και μας το έβαλε ο Νέμεθ. Ξεκίνησε να έρθει προς το δικό τους μισό όμως ερχόταν πολύ αργά, ενώ εμείς ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε σέντρα για να πάμε να ισοφαρίσουμε. Θυμάμαι τότε πως πήγα και τον τράβηξα για να πάει πιο γρήγορα στο μισό τους καθώς ερχόταν προκλητικά πίσω και απλά χαμογέλασε. Ξεκινά λοιπόν το παιχνίδι ξανά μετά το γκολ τους, και όπως πάσαρα από το κέντρο για να πάω να πάρω θέση στο άκρο της επίθεσης, σαν περνούσε από δίπλα μου με πάτησε με δύναμη και έτσι ξεκίνησε ένα ράγισμα στο μικρό δάχτυλο του ποδιού. Μετά από δύο φάσεις άκουσα ένα κραχ και αμέσως βγήκα αλλαγή. Κάθισα ένα μήνα λόγω αυτού του τραυματισμού και ήταν σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς θυμάμαι πως παιζόταν το ενδεχόμενο να με ξεκινήσει βασικό ο προπονητής της ανδρικής ομάδας της ΑΕΚ ενώ εγώ ήμουν 16 ετών».

– Πες μας λίγα λόγια για το γυμναστήριό σου; Που μπορεί να σε βρει ο κόσμος;

«Το κέντρο εκγύμνασης ενδυνάμωσης και αποκατάστασης, εξειδικεύεται περισσότερο σε αθλητές επαγγελματίες και μη, σε κοπέλες που θέλουν να βάλουν ή να χάσουν βάρος, σε παιδιά μέχρι έξι ετών που θέλουν ενδυνάμωση, για προβλήματα στη μέση, στον αυχένα, στα γόνατα. Επίσης έχουμε μέσα κομμάτι που έχει μέσα άμμο, κάτι που έχουν και τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κέντρα εγκύμνασης. Είναι ευρύ το φάσμα που μπορούμε να καλύψουμε και μπορείτε να μας βρείτε κοντά στο γήπεδο της Νέας Σαλαμίνας. Η διεύθυνσή μας είναι Γεωργίου Παπανδρέου 7. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 99139134.»

Πηγή: themasports.tothemaonline.com

Send this to a friend