Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η αυλή Ζουχουρί γίνεται πλατεία
Η αυλή Ζουχουρί γίνεται πλατεία

Η αυλή Ζουχουρί γίνεται πλατεία

Το στολίδι της πόλης του Ζηνωνα πρόκειται να μετατραπεί σε αυλή Ζουχώρι που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Λάρνακας, στην περιοχή Αγίου Λαζαρού. Μάλιστα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους περίπου € 3 εκατομμυρίων.

Η ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών έργων τοποθετείται γύρω στα τέλη του 2019 και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Βύρα, πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό έργο στο κέντρο της πόλης, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια, μαζί με το νέο δημοτικό εμπόριο και την ομορφιά των οι δρόμοι και η πλατεία του Κάστρου – Τζαμί, θα προσδώσουν ένα νέο ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή.

Αναφορικά με την εκκλησία του Ζούχουρι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια «οι μελέτες του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανακατασκευή του Ακτίου και την ανακαίνιση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχώρι», κατά την οποία τιμήθηκαν οι πρωταγωνιστές μελετητές, Ηλιάνα Σωκράτη, Παναγιώτης Πολεμίτης και Γιώργος Ουνσιφόρου.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του Δήμου Λάρνακας Γιώργος Θεοκλή, μεταξύ άλλων ολόκληρο το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: Από την ανατολική πλευρά συντήρηση ισόγειων οικοδομών, κυρίως καταστημάτων, στην δυτική πλευρά του Τεύχους Ζούχωρι και ξενώνα και στο βόρειο τμήμα της πρώην τ / κ αγοράς. Η εσωτερική αυλή του οικοδομήματος Ζουχώρι θα αναπλασθεί στο σύνολο της, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της τ / κ αγοράς. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν πλακόστρωτο, θα γίνουν δέντρα και θα διαμορφωθούν χώροι όπου το κοινό θα μπορεί να κάθεται, να περπατά κλπ. Επίσης, θα δημιουργηθεί χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων. Ακόμη θα γίνει συντήρηση και αναμόρφωση όλων των εξωτερικών προσόψεων του οικοδομήματος Ζουχουρι.

Ο κ. Θεοκλής σημειώνει ότι οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούν να εξυπηρετούν χώρους αναψυχής που θα βρίσκονται περιμετρικά, οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνονται στο έργο της αναμόρφωσης.

Το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ από τα τρία που θα κοστίσει το έργο, θα κατασκευαστεί για οικοδομικές εργασίες συντήρησης. Το υπόλοιπο ποσό δαπανήθηκε για την εκπόνηση και την εκπόνηση του είδους των εργασιών που θα ακολουθήσουν σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα συντήρησης. Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές χρόνια η Αυλή Ζούχωρι αλλά και η γειτονική αγορά του πρώην τ / κ ήταν από τα πιο υποβαθμισμένα σημεία στο κέντρο της Λάρνακας και η διάθεση έργων συντήρησης και αναμόρφωσης, μόνο ευφορία και ικανοποίηση προκαλεί στην οικονομία αλλά και στους κατοίκους της.

Σύγχρονος ξενώνας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Η συντήρηση και ανακατάσκευή – η επίδειξη του ξενώνα που βρίσκεται στην αυλή του Ζουχώρι, θεωρείται μία από τις σημαντικές δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο του έργου. Πρόκειται για ένα ξενώνα που λειτουργεί εδώ και αρκετές δεκαετίες στο Λάρνακα, το οποίο όμως σταδιακά κατέρρευσε στην θανάτωση και τη φθορά.

Με την συντήρηση αναμένεται να επανέλθει και να επανέλθει στον κατάλογο σημείων αναφοράς στην πόλη της Ζηνώνας, ως σύγχρονος ξενώνας ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Σύμφωνα με τον κ. Ο Θεοκλή, σκοπός της μελέτης που διεξήχθη για το χώρο Ζουχώρι, είναι η αισθητική και συγχρόνως η λειτουργική βελτίωσή του. Επίσης, η μελέτη αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του περιβάλλοντος χώρου του έργου της αναμόρφωσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα και τη λειτουργία του κέντρου του Λάρνακα.

Έτσι, το κέντρο της Λάρνακας αναμένεται να καταστεί σε μερικά χρόνια πόλος έλξης για τουριστικούς και οικονομικούς πόρους, καθώς και για την ανακαίνιση και την ανακαίνιση των χώρων και των δρόμων. ανάπτυξη, καθώς και χώρος ψυχαγωγίας ντόπιων και ξένων. Αναπόσπαστο σημαντικό κομμάτι αυτής της μελέτης και προσπάθειας είναι ασφαλώς και οι βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο και στο χώρο της πρώην τ / κ αγοράς.

Πηγή: philenews.com

Send this to a friend