Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Larnaka Tower – Ο Ρώσος επιχειρηματίας μιλά στον «Φιλελεύθερο»
Larnaka Tower – Ο Ρώσος επιχειρηματίας μιλά στον «Φιλελεύθερο»

Larnaka Tower – Ο Ρώσος επιχειρηματίας μιλά στον «Φιλελεύθερο»

Ένας Μοσχοβίτης 59 ετών που θεωρεί την επενδυτική δραστηριότητα ελιξήριο νεότητας και μια διαρκή πρόκληση για να έχει κάποιος κίνητρο ύπαρξης. Ήρθε στην Κύπρο το 1994 για να εξασφαλίσει ποιοτικές σπουδές στον μοναχογιό του και ασφαλή διαμονή στην οικογένειά του. Του άρεσε ο κόσμος του νησιού, η ομορφιά του τοπίου, αλλά και η πρόκληση του γεωγραφικού της χώρου όσο αφορά στον επενδυτικό τομέα. Τελικά μετέφερε την επιχειρηματική και επενδυτική του δραστηριότητα στο νησί και έχει ήδη επενδύσει πάνω από 55 εκατομμύρια.

Τώρα ετοιμάζεται να «βάλει» 170 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και κάτι παραπάνω, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, δημιουργώντας το έργο LARNAKA TOWER. Αυτός είναι ο Νικολάι Ποταπέγκο, ο Ρώσος επιχειρηματίας που εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο, στην επικαιρότητα, σχετικά με το πολύκροτο θέμα της δημιουργίας του συγκεκριμένου έργου-μαμούθ, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινοικούδων, επί της λεωφόρου Αθηνών.

Πολύκροτο, γιατί ώς τώρα το θέμα πέρασε από χίλια-μύρια κύματα, έφτασε πριν ενάμιση περίπου χρόνο στο σημείο να ακυρωθεί, αλλά τους τελευταίους μήνες πήρε ώθηση και φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από και την επίσημη εξαγγελία της υλοποίησής του. Αυτό τουλάχιστον άφησε να νοηθεί σαφώς ο ίδιος ο κ. Ποταπέγκο μιλώντας στον «Φ», αλλά διαμηνύεται με αισιοδοξία και από πλευράς Δήμου Λάρνακας. Αποκάλυψε ακόμη ότι την αρχική του απόφαση για το μεγάλο έργο την έλαβε κάπου στο 2011, όταν είχε διαφανεί το κλίμα οικονομικής ύφεσης και κρίσης που επερχόταν στην οικονομία του νησιού, πιστεύοντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια μεγάλη επένδυση αυτού του μεγέθους.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ρώσος επιχειρηματίας, έχει υποβάλει πλέον στις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες όλα τα έγγραφα που του ζητήθηκαν και αναμένει πλέον τις θετικές απαντήσεις τους, πιστεύοντας ότι είναι θέμα χρόνου να τις έχει, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στον προγραμματισμό της έναρξης του έργου.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα έχει αυτές τις θετικές απαντήσεις, ο κ. Ποταπέγκο ερωτηθείς είπε χαρακτηριστικά ότι «θα διαψευστούν όσοι πετούν απλώς πέτρες, διαδίδοντας ότι δεν έχω πραγματική πρόθεση για να υλοποιήσω το LARNAKA TOWER. Τότε για ποιο λόγο θα αγόραζα αυτή την πανάκριβη γη στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που θα επενδύσω στην Κύπρο και όσοι με ξέρουν, εγγυώνται την αξιοπιστία μου. Επενδύω χρήματα στο νησί εδώ και αρκετά χρόνια και παραπέμπω στην άλλη μεγάλη επένδυση που έχω πραγματοποιήσει, το FAROS VILLAGE, στην παραλιακή περιοχή των Περβολιών, κοντά στον Φάρο και το Δημοσιογραφικό Χωριό».

Ο κ. Ποταπέγκο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν όλα εξελιχθούν όπως ελπίζει ομαλά, ακόμα και την άνοιξη του 2019, να ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου πρότζεκτ LARNAKA TOWER. Ενός τεράστιου έργου που θα υλοποιηθεί στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το καφεστιαστόριο «XOBOS» μαζί με τον χώρο στάθμευσης που φτάνει μέχρι την οδό Ζήνωνος Κιτιέως και τον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το γνωστό Καρουζέλ, όπου βρισκόταν παλιά το δημοτικό κτήριο που στεγαζόταν η Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας.

Ποιος είναι ο Νικολάι Ποταπέγκο

Εκτός από ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο 59χρονος Νικολάι Ποταπέγκο είναι και ένας δεινός ψαράς. Η καθημερινότητά του, όταν ο καιρός και το πρόγραμμά του το επιτρέπουν, ξεκινά με απόπλου για ψάρεμα με το ιδιωτικό του σκάφος στις 3 περίπου τα χαράματα.

Τις ψαριές τις απολαμβάνει οικογενειακά και με φίλους. Από τη θάλασσα αντλεί ηρεμία και ενέργεια ομολογεί. Στα χρόνια που ζει στην Κύπρο, από γαστρονομικής σκοπιάς το χαλλούμι κατέστη πλέον η αδυναμία του και το καταναλώνει απαραίτητα καθημερινώς. Όπως όλοι σχεδόν οι Κύπριοι του αρέσουν τα σουβλάκια, η σεφταλιά και η «ζιβανία λίγο και μόνο όταν δεν είναι ζέστη».

Λατρεύει τις επισκέψεις και τις διαδρομές στην περιοχή του Τροόδους. Του αρέσουν οι απλοί άνθρωποι και προτιμά να περνά απαρατήρητος σε όλες τις φάσεις της ζωής του (γι’ αυτό δεν δέχθηκε ούτε και φωτογράφηση στη συνάντησή μας). Πιστεύει στην Κύπρο, αρέσκεται στις ομορφιές της και εμπιστεύεται τον λαό της. Αυτό είναι το τρίπτυχο που τον έχει κάνει να ζει στο νησί μας πλέον μόνιμα (στην Ορόκλινη), αλλά και να επενδύει χρήματα.

Ήταν έτοιμος να τα παρατήσει

Αρχικά στο πρότζεκτ LARNAKA TOWER συμμετείχε ένας ακόμη επιχειρηματίας, ο οποίος όμως κάποια στιγμή αποχώρησε, αφήνοντας μόνο του τον κ. Ποταπέγκο. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για το έργο του, ο επιχειρηματίας, όπως ομολόγησε, πριν από ενάμισι-δυο χρόνια, ήταν έτοιμος και ο ίδιος να τα παρατήσει.

Ωστόσο, αυτό απετράπη χάρη σε τρία πρόσωπα που τον στήριξαν διαχρονικά και τον διαβεβαίωσαν ότι θα έκαναν το παν για να τον βοηθήσουν. Αυτά τα πρόσωπα ήταν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον «στήριξε όχι μόνο ως δήμαρχος αλλά και ως φίλος», κάτι που ισχύει και για τον δικηγόρο του Αντρέα Ζαχαρίου, «που στάθηκε πάντα δίπλα του ως ένας καλός φίλος».

O κ. Ποταπέγκο ανέφερε πως η επένδυση, βάσει των νέων σχεδίων που υπέβαλε, θα περιλαμβάνει δύο κτήρια: Έναν Πύργο πολυτελείας με διαμερίσματα/ γραφεία, 30 ορόφων και ένα πολυτελές ξενοδοχείο, 12 ορόφων. Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει δύο εστιατόρια και δύο πισίνες, μια εσωτερική και μια εξωτερική. Ακόμη δύο μπαρ. Ένα από τα εστιατόρια θα είναι στην οροφή του ξενοδοχείου και το άλλο σε όροφο. Επίσης, η επένδυση θα περιλαμβάνει και αριθμό υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Όσον αφορά στις τιμές των διαμερισμάτων/γραφείων, ο κ. Ποταπέγκο ανέφερε ότι ανάλογα, αυτές θα ξεκινούν από τις 450 χιλιάδες ευρώ και θα φτάνουν ώς €1,3 εκατ.

Πηγή : Philenews

Πάμπος Βάσιλας

Send this to a friend