Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Βίντεο σοκ από την Ταϊλάνδη: «Κοιμισμένα» πάνω σε φορεία τα παιδιά
Βίντεο σοκ από την Ταϊλάνδη: «Κοιμισμένα» πάνω σε φορεία τα παιδιά

Βίντεο σοκ από την Ταϊλάνδη: «Κοιμισμένα» πάνω σε φορεία τα παιδιά

«Κοιμισμένα» πάνω σε φορεία βγήκαν από τις στοές ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπως αποκάλυψε σήμερα ένας από τους διασώστες, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που συμμετείχε στην επιχείρηση.

«Ορισμένα κοιμούνταν, άλλα κουνούσαν τα δάχτυλά τους ζαλισμένα. Αλλά ανέπνεαν» είπε ο Τσαϊγανάντα Πιρανάρονγκ, ο τελευταίος δύτης που βγήκε από τη σπηλιά μετά τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που τράβηξαν διασώστες, το οποίο δείχνει κάποια από τα παιδιά που μόλις τα έχουν βγάλει από το σπήλαιο, ναρκωμένα, πάνω σε φορεία.

“Η δουλειά μου ήταν να τα οδηγήσω” στην έξοδο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά ήταν δεμένα σε ένα φορείο.

Γιατροί είχαν πάρει θέση κατά μήκος της διαδρομής για να τα εξετάζουν κατά διαστήματα και να διαπιστώνουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν.

Τους είχαν χορηγήσει ήπιο ηρεμιστικό

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα είχε αποκαλύψει από την Τρίτη ότι οι διασώστες χορήγησαν στα παιδιά ένα “ήπιο ηρεμιστικό” για να τα βοηθήσουν να παραμείνουν ήρεμα.

Τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους έχασαν περίπου 2 κιλά σωματικού βάρους ο καθένας κατά την 17ημερη περιπέτειά τους, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Οι γονείς των τεσσάρων πρώτων, που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή, μπόρεσαν να τα επισκεφθούν, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες και να στέκονται σε απόσταση 2 μέτρων, για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην μεταφέρουν τυχόν μικρόβια.

Μολονότι τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν κολύμπι και κανένα από αυτά δεν είχε καταδυθεί ποτέ, οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης επειδή τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο μειώνονταν, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Η Ταϊλάνδη απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε 13 δύτες “παγκόσμιας κλάσης”. Ο Οσοτανάκορν έπλεξε ιδίως το εγκώμιο του Αυστραλού Ρίτσαρντ “Χάρι” Χάρις, που είναι αναισθησιολόγος και δύτης. Χωρίς αυτόν “δεν θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση”, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της μονάδας των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού που επέβλεψε όλη την επιχείρηση, υποναύαρχος Απακόρν Γιουκονγκάε, χαιρέτισε επίσης τη διεθνή συνεργασία που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία. “Δεν είμαστε ήρωες. Η αποστολή ήταν επιτυχής χάρη στη συνεργασία όλων. Για αυτό εκπαιδευόμαστε. Το Ναυτικό έχει ένα σύνθημα: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν”, τόνισε.

Βοήθεια στην Ταϊλάνδη έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Λάος, η Μιανμάρ, η Κίνα και η Αυστραλία. Συμμετείχαν επίσης εθελοντές διασώστες από τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ουκρανία και τη Φινλανδία

Send this to a friend