Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η Πυροσβεστική τίμησε τους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί
Η Πυροσβεστική τίμησε τους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί

Η Πυροσβεστική τίμησε τους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τίμησε απόψε τους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην τραγική έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί την 11η Ιουλίου 2011.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκλινης στη Λάρνακα και σ’ αυτήν παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Εθελοντισμού, βουλευτές, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας στον Κλάδο Υποστήριξης, ο Διευθυντής της ΑΔΕ Λάρνακας, εκπρόσωποι της Πολιτικής Αμυνας, συγγενείς και φίλοι των ηρώων.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, ανέφερε ότι απόψε τιμούμε «την ηρωική θυσία των έξι αδικοχαμένων πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), των νεαρών εκείνων ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών τους. Τιμούμε σήμερα ξανά τους γενναίους πυροσβέστες, που από την ημέρα ένταξής τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρέμειναν πιστοί στον όρκο που είχαν δώσει για να δώσουν ακόμα και την τελευταία πνοή τους στη μάχη με τη πύρινη λαίλαπα».

Πρόσθεσε ότι ο Υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Λοχίας Βασίλης Κρόκος, ο Λοχίας Σπύρος Τταντής, ο Λοχίας Γιώργος Γιακουμής, ο Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου και ο Λοχίας Αδάμος Αδάμου «ανταποκρίθηκαν άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη ή την παραμικρή αναστολή στην πρόσκληση του καθήκοντος, για να εξασφαλίσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος και το καθήκον υπεράνω της ζωής τους, προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα. Αποτίουμε και φέτος φόρο ύπατης τιμής στους έξι αυτούς Πυροσβέστες, που μαζί με επτά ηρωομάρτυρες της Εθνικής Φρουράς, οδηγήθηκαν στον θάνατο από ανεύθυνες πολιτικές αποφάσεις και φοβερές παραλείψεις πολιτειακών αρχών».

Ως Πολιτεία και ως κοινωνία, σημείωσε «υποκλινόμαστε με ανυπόκριτο σεβασμό στην μνήμη αυτών των δεκατριών παλικαριών μας. Ως κράτος  δεν παραγνωρίζουμε και δεν διαγράφουμε την παραμικρή ευθύνη». Εξέφρασε «εκ μέρους της κυβέρνησης την αποφασιστικότητα μας να ενεργούμε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα βαρύτατα σφάλματα στον τόπο μας» και σημείωσε ότι «είναι ευθύνη και χρέος μας, τόσο απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, όσο και απέναντι στην ίδια την κοινωνία, να πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας».

Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού, συνέχισε «μας υπενθυμίζουν συνεχώς την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας για λανθασμένες αποφάσεις και παραλείψεις, αλλά και την υποχρέωση απόδοσης τιμής σε όσους συνέβαλαν στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφέροντας ως θυσία την ίδια τη ζωή τους».

Απευθυνόμενος στους γονείς, τους συζύγους, στα παιδιά και τους συγγενείς των ηρώων, τους κάλεσε να είναι περήφανοι για την κληρονομιά που αφήνουν, όχι μόνο στις οικογένειές τους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. «Η τραγική απώλεια αυτών των ηρωομαρτύρων έγινε η αιτία να αναδειχθούν συσσωρευμένα λάθη και παραλήψεις, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις, αλλά και η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους να αλλάξει κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες», είπε.

Σημείωσε επίσης πως «η ανείπωτη τραγωδία του 2011 πρέπει να καταστεί αφορμή για αυτοκριτική, ώστε να αποτραπεί κάθε μελλοντικός χειρισμός και ενέργεια που χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και ανευθυνότητα. Όλοι μας, Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το νόημα της θυσίας αυτών των παλικαριών και να προσδιορίσουμε το δικό μας χρέος και ευθύνες».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την περηφάνια που νοιώθει η πολιτεία για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία «σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και την ικανότητα της να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες στην κοινωνία μας». Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, πρόσθεσε, «δηλώνουμε σταθεροί συμπαραστάτες και ένθερμοι υποστηρικτές του έργου που επιτελείτε» και σημείωσε πως «είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας των αντρών και γυναικών που ακούραστα υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Ταυτόχρονα, έδωσε την υπόσχεση στους τιμώμενους ήρωες όσο και στις οικογένειες τους «ότι η μνήμη τους θα διατηρηθεί ζωντανή στις καρδιές όλων μας και σαν φάρος, μέσα στο σκότος της μετριότητας και της ανευθυνότητας, θα μας φωτίζει στο δρόμο της υπευθυνότητας και του επαγγελματισμού».

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «από τις 5.30 σήμερα το πρωί όλα τα μέλη της ΕΜΑΚ βγήκαν στο δρόμο τον οποίο χάραξαν με τη θυσία τους οι συνάδελφοι και ακολούθησαν την ίδια πορεία στα πλαίσια της καθιερωμένης πορείας μνήμης και αγάπης» προς τους αδικοχαμένους πυροσβέστες.

Πρόσθεσε πως σήμερα συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από το μαύρο εκείνο πρωινό της 11ης Ιουλίου, «της ημέρας εκείνης που κλόνισε τον κόσμο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ημέρας εκείνης που τάραξε συθέμελα την κυπριακή κοινωνία».

Αφού ανέφερε πως σήμερα το πρωί κατέθεσε «για τελευταία φορά ως Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το δάφνινο στεφάνι εκ μέρους του προσωπικού της Δύναμης στο μνημείο των ηρώων στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί» σημείωσε πως «το κενό της απουσίας τους είναι δυσαναπλήρωτο, η μνήμη τους αιώνια και η θύμηση τους ανεξίτηλη».

Πρόσθεσε πως «η θυσία των έξι ηρώων της ΕΜΑΚ υπενθυμίζει καθημερινά σε όλους το βαρύ χρέος με το οποίο είμαστε επιφορτισμένοι. Με φωτεινό φάρο τη θυσία των έξι ηρώων συναδέλφων μας οφείλουμε να πορευόμαστε με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε να μπορέσουμε να επιτελέσουμε άρτια την αποστολή μας».

Όπως είπε ο κ. Τράγκολας, «η ανθρωποκεντρική διοίκηση, η καλλιέργεια πνεύματος εμπιστοσύνης, η εφαρμογή των ορθών επιχειρησιακών διαδικασιών και η συνεχής εκπαιδευτική αναβάθμιση, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μιας Υπηρεσίας τιμημένης που κατάφερε να κατακτήσει μια ψηλή θέση στη συνείδηση των πολιτών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με φιλμάκι για το ιστορικό της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 και μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Send this to a friend