Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Πολυξένη Πάζαρου: Μάθημα τόλμης απο μια μαχήτρια ζωής
Πολυξένη Πάζαρου: Μάθημα τόλμης απο μια μαχήτρια ζωής

Πολυξένη Πάζαρου: Μάθημα τόλμης απο μια μαχήτρια ζωής

O Άγγλος δοκιμιογράφος, William Hazlitt, είπε κάποτε ότι “η τέχνη της ζωής είναι να ξέρεις ν’ απολαμβάνεις τα λίγα και να αντέχεις τα πολλά”. Tρανή απόδειξη και ζωντανό παράδειγμα τόλμης, αποτελεί η Κύπρια Fashion Designer, Πολυξένη Πάζαρου, η οποία προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο παγκύπριο όταν φιλοξενήθηκε στην μαραθώνια εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Παραδοσιακή Αγκαλιά» στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού θεσμού «Telethon» και εξομολογήθηκε τον δικό της γολγοθά, όταν πριν από περίπου 2,5 χρόνια διαγνώσθηκε με μια σπάνια νευρομυϊκή πάθηση, με την ονομασία “Charcot Marie Tooth” (νόσος, η οποία επηρεάζει περίπου 1 στις 2500 ανθρώπους).
Η Κύπρια Fashion Designer, μίλησε αποκλειστικά στο περιοδικό ΟΚ! για το πρόβλημα υγείας της και απέδειξε ότι το μεγαλείο και η δύναμη ψυχής, δε λογαριάζει εμπόδια και δυσκολίες καθώς έμαθε να πορεύεται με αυτό και να κοιτάει μπροστά, χαμογελώντας. Επιπρόσθετα, η όμορφη Κύπρια, δήλωσε ότι θα ήθελε οι άνθρωποι, οι οποίοι περνούν παρόμοιες καταστάσεις, ν’ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να συνεχίσουν να ονειρεύονται με αισιοδοξία. Ακόμη, αναφέρθηκε στις πυρετώδεις προετοιμασίες για την νέα της φθινοπωρινή collection. Εν κατακλείδι, «επιβιβάστηκε» στη «μηχανή του χρόνου» και μας «ταξίδεψε» στ’ανέμελα παιδικά της χρόνια.
Συνέντευξη
Μίλησέ μου για τα παιδικά σου χρόνια στην Πάφο. 
Κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο, μπορώ να σου πω ότι βίωσα πολύ όμορφα και ανέμελα τα παιδικά μου χρόνια, τα οποία απαρτίζονται απο τρυφερές οικογενειακές αναμνήσεις . Χαρακτηριστικά, θυμάμαι  να  παίζω με τ’αδέλφια μου στην αυλή του σπιτιού μας αλλά και να κάνουμε οικογενειακές εξορμήσεις στη φύση.Ωστόσο, από μικρή ηλικία, μου άρεσε να δημιουργώ. Με θυμάμαι πάντα μ’ ένα ψαλίδι στο χέρι και να κόβω υφάσματα  ή ακόμα και κουρτίνες. Μάλιστα, η μητέρα μου με χάζευε χωρίς να μου λέει κάτι. Ήταν πραγματικά, πολύ όμορφες στιγμές, οι οποίες έχουν «χαραχθεί» στο μυαλό μου.
Πώς κατέλεξες στη Λεμεσό να σχεδιάζεις τη δική σου συλλογή ρούχων; 
Η απόφασή μου αυτή, έχει να κάνει με την πραγμάτωση του ονείρου μου. Δηλαδή, να δημιουργήσω την δική μου συλλογή ρούχων. Έτσι, έφυγα απο την Πάφο και πήγα στη Λεμεσό, όπου κατοικώ εκεί τα τελευταία χρόνια. Αδιαμφισβήτητα, οι ευκαιρίες που έχω στον χώρο της μόδας είναι πολύ μεγαλύτερες απο αυτές που θα είχα εαν έμενα στην Πάφο, εξαιτίας της μικρής αγοράς που έχει η πόλη μου.
Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της μόδας; 
Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα μετά  την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο διαγωνισμός fashion show που είχα κερδίσει, με τον οποίο ταξίδεψα μέχρι τη μαγευτική Λιθουανία, για τρεις περίπου εβδομάδες, όπου και παρουσίασα την collection ρούχων μου και γνώρισα αξιόλογους και καταξιωμένους Σχεδιαστές. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία αλλά συνάμα και ουσιαστικό εφόδιο για την μετέπειτα πορεία μου στον χώρο της μόδας. Έτσι, όταν επέστρεψα στην Κύπρο, έκανα μερικά fashion shows ενώ παράλληλα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και με τηλεοπτικές σειρές. Έχω ακόμη αρκετό δρομο μπροστά μου για να εκπληρώσω περισσότερους στόχους μου, στον χώρο της μόδας.
Πώς νιώθεις που σε τόσο μικρή ηλικία έχεις κάνει το όνειρο σου πραγματικότητα και ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος σου στον χώρο; 
Έχω κάνει αρκετά πράγματα στον χώρο της μόδας, ωστόσο, δεν εφυσυχάζομαι. Έχω θέσει υψηλούς στόχους και οι προσδοκίες μου είναι αρκετά μεγάλες. Θα ήθελα να επιτεύξω κι’άλλα πράγματα σε αυτόν τον τομέα όπως για παράδειγμα να ντύνω διάφορους καταξιωμένους καλλιτέχνες και μοντέλα στο εξωτερικό.
Έλληνες σχεδιαστές που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό αποτελούν πρότυπα για σένα; Ποιο είναι το δικό σου;
Ναι, χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν αρκετοί Έλληνες σχεδιαστές που αποτελούν πρότυπο για’μένα, διότι κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν και να αφήσουν την δική τους «σφραγίδα»  στο εξωτερικό. Πρότυπο για’μένα αποτελεί η Ελληνίδα σχεδιάστρια, Σήλια Κριθαριώτη η οποία έχει δημιουργήσει πολύ αξιόλογα κομμάτια και οι δημιουργίες της φιγουράρουν στα μεγαλύτερα events, παγκοσμίως. Είναι μια Σχεδιάστρια που θαυμάζω πολύ και θα ήθελα, στο μέλλον, να συνεργαστώ μαζί της.
Έχεις βλέψεις για μια καριέρα στο εξωτερικό; Εαν για παράδειγμα σου “χτυπούσε” την πόρτα η ευκαιρία θα τ’ άφηνες όλα πίσω σου και θ’ άρχιζες μια νέα ζωή στο εξωτερικό; 
Γιατί όχι; Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο. Αν μου «χτυπούσε» την πόρτα μια καλή ευκαιρία θα πήγαινα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να κάνω τ’όνειρό μου πραγματικότητα. Ακόμη και στην Αυστραλία θα πήγαινα, όπου μάλιστα έχω και συγγενείς εκεί.
Tί είναι αυτό που πιστεύεις ότι κάνει τους επώνυμους να επιλέγουν τα ρούχα σου; 
Καταρχάς, να πω ότι τα ρούχα που σχεδιάζω επικεντρώνονται στο haute couture ενώ παράλληλα ράβω για γάμους ενώ έχω δημιουργήσει και συλλογή νυφικών. Σκοπός μου είναι η  κάθε γυναίκα να νιώθει μοναδική και ν’ αναδείξει τη θυλυκότητά της. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι τα ρούχα πρέπει να τα φοράμε και όχι να μας φοράνε.
Tί στιλιστικό λάθος θεωρείς ότι κάνουν οι Κύπριες επώνυμες και ποια θεωρείς ως την πιο καλοντυμένη; 
Λοιπόν, θεωρώ ότι το στιλιστικό λάθος που κάνουν αρκετές  Κύπριες επώνυμες είναι να φοράνε ρούχα τα οποία δεν κολακεύουν την σιλουέτα τους αλλά τα φοράνε διότι αποτελούν fashion trend. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η πιο καλοντυμένη Κύπρια είναι η Έφη Παπαϊωάννου, η οποία έχει μοναδικό στυλ .
Πρόσφατα, παρευρέθηκες στο Telethon και εξομολογήθηκες την δική σου ιστορία. Μίλησέ μου λίγο γι’αυτό.  
Είχα την τιμή και την χαρά να παρευρεθώ σε αυτόν τον ετήσιο ανθρωπιστικό θεσμό και θα ήθελα ν’αδράξω την στιγμή για να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ για την πρόσκλησή του. Εκεί, λοιπόν, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για το πρόβλημα υγείας μου, το οποίο ανακάλυψα πριν απο τρία περίπου χρόνια όταν είχα κάνει κάποιες εξετάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι ένιωθα αδυναμία και κόπωση. Έτσι λοιπόν, διαγνώστηκα με την νευρολογική πάθηση charcot marie tooth, η οποία προκαλεί ζημιά στα περιφερειακά νεύρα που μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Όταν το έμαθα, ήμουν ψύχραιμη και η οικογένειά μου, με στήριξε απο την πρώτη στιγμή.  Δεν είμαι απο τους ανθρώπους, οι οποίοι το βάζουν εύκολα κάτω. Έμαθα να είμαι μαχητής. Μάλιστα, θυμάμαι τον να λέω στον εαυτό μου «Έχω αυτή την πάθηση. Θα το δεχθώ. Θα γίνει μέρος της ζωής μου και μέρα παρά μέρα θα το αντιμετωπίζω». Ποτέ μου δεν είπα «γιατί σ’εμένα. Γιατί θεέ μου».Είμαι δυνατή και κοιτάω μόνο μπροστά. Δεν έχω κλάψει ποτέ απο τη μέρα που το έμαθα. Αυτό, βεβαίως, με έκανε να πεισμώσω ακόμη πιο πολύ και να γίνω πιο δημιουργική. Ευελπιστώ, ότι  η δική μου στάση ζωής θ’αποτελέσει έμπνευση γι’ άλλους ανθρώπους που περνούν δυσκολίες.
Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα άτομα που βιώνουν το ίδιο; 
Ουσιαστικά, θα ήθελα να ενθαρρύνω και να παροτρύνω, όλους αυτούς τους ανθρώπους που περνούν  παρόμοιες καταστάσεις, να παραμείνουν αισιόδοξοι, να μην το βάζουν εύκολα κάτω  αλλά το κυριότερο είναι να χαμογελούν και να βγάζουν προς τα έξω τη δύναμη ψυχής που κρύβουν μέσα τους.  Εύχομαι, τα λόγια μου ν’αγγίξουν τους ανθρώπους και να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου, δηλαδή ν’ αποδεχθούν το πρόβλημά τους, να μιλούν γι΄αυτό και να μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η ζωή δεν χαρίστηκε σε κανένα. Υπάρχουν οι όμορφες και οι δυσάρεστες στιγμές. Πρέπει να προχωράμε μπροστά, με το χαμόγελο στα χείλι και να σκεφτόμαστε θετικά.
Θα έκανες επίδειξη μόδας με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τ άτομα στους ασθενείς με νευρομυικές παθήσεις; 
Ασφαλώς! Με μεγάλη μου χαρά. Θα ήταν τιμή μου. Θα μου άρεσε πολύ να προσφέρω και να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια που κάνει εδώ και χρόνια, ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου.
Ως δημιουργός, τι «πυροδοτεί» τη δημιουργικότητά σoυ; 
Τα απλά και καθημερινά πράγματα αποτελούν πηγή έμπνευσης για’μένα. Απο το γαλάζιο της θάλασσας μέχρι τα χρώματα ενός λουλουδιού.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ρίσκαρες; 
Όταν μίλησα για το πρόβλημα υγείας μου, τη βραδιά, του Telethon. Στην Κύπρο, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Σκοπός μου, εκείνη τη βραδιά, ήταν να στηρίξω με το δικό μου τρόπο, όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν το πρόβλημα υγείας τους.
Για ποιο πράγμα νιώθεις μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη; 
Νιώθω ευλογία και μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους τους ανθρώπους , οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό μου, με στηρίζουν και με αγαπούν.
Τί ετοιμάζεις αυτή την περίοδο; 
Αυτή την περίοδο, άρχισα προετοιμασίες για την Φθινοπωρινή μου collection.
Πηγή: sigmalive.com

Send this to a friend