Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εξακολουθούν να μετρούν απώλειες Ρώσων στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Εξακολουθούν να μετρούν απώλειες Ρώσων στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Εξακολουθούν να μετρούν απώλειες Ρώσων στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Μας «κλέβει» Ρώσους η Τουρκία

Κι ενώ διανύουμε τον πρώτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, τα δύο μεγάλα τουριστικά θέρετρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, εξακολουθούν να μετρούν απώλειες Ρώσων περιηγητών. Ο κυριότερος λόγος είναι το «άνοιγμα» των αγορών της βορείου Αφρικής, αλλά κυρίως της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για την ρωσική τουριστική αγορά και σε συνδυασμό με την διοργάνωση, φέτος, του Μουντιάλ στη Ρωσία, ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών από τη χώρα αυτή προτίμησε να μην ταξιδέψει στο νησί μας.

«Η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι με τις αφίξεις από τη Ρωσία είναι κάπως μπερδεμένη», δήλωσε ο λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης και πρόσθεσε: «Το σίγουρο είναι ότι σαν επαρχία Αμμοχώστου έχουμε απώλειες. Κάποιοι λένε ότι αυτές οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 5%, άλλοι λένε ότι ξεπερνούν το 10%, κάποιοι άλλοι μιλούν και για απώλειες 15% σε σύγκριση με πέρσι. Τους ακριβείς αριθμούς θα τους μάθουμε με το τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Το σίγουρο είναι ότι αριθμητικά δεν έχουμε τις αφίξεις από τη Ρωσία που είχαμε τα δύο τελευταία χρόνια.

Επηρέασε ελαφρώς το Μουντιάλ, αλλά περισσότερο το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς, η οποία πάντοτε ήταν ένας δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους ταξιδιώτες. Απ’ ότι πληροφορούμαστε, φέτος η Τουρκία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση όσον αφορά την κάθοδο Ρώσων περιηγητών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Λόγω της μειωμένης κίνησης από τη Ρωσία, οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι της επαρχίας υποχρεώθηκαν να προσφέρουν πιο χαμηλά πακέτα τιμών, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδά τους θα είναι μειωμένα. Αυτή η κατάσταση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τις τιμές που θα προσφερθούν και για το καλοκαίρι του 2019…

Οι ανεβασμένες αγορές

Οι τουριστικοί φορείς της ελεύθερης Αμμοχώστου προβληματίζονται για τις απώλειες που έχουν από τη ρωσική αγορά και προσπαθούν να τις καλύψουν με άλλες αγορές, οι οποίες παρουσιάζονται ανεβασμένες. Οι αγορές που φέτος παρουσιάζουν ανάκαμψη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια (όσον αφορά πάντοτε τις κρατήσεις τους σε ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου) είναι η πολωνική, η σκανδιναβική και η ουκρανική, ενώ ικανοποιητική είναι η κίνηση και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οι παράγοντες της Αμμοχώστου ευελπιστούν ότι όσο πλησιάζουμε τους μήνες αιχμής (Ιούλιο, Αύγουστο), τόσο θα αυξάνεται η κίνηση από τις υπό αναφορά αγορές και παράλληλα θα μειώνονται οι απώλειες από τη ρωσική αγορά.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend