Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα.

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε χθες τ’ αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί. Η Κριτική Επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείο στην ομάδα των αρχιτεκτόνων: Ηλιάνα Σωκράτους, Παναγιώτη Πολεμίτη, και Γιώργου Ονησιφόρου. Στόχος του Δήμου ήταν να διατηρήσει την ιστορικότητα του χώρου και παράλληλα να τον εκσυγχρονίσει μετατρέποντας τον σε οργανικό κομμάτι της πόλης. Το Τζαμί Ζουχούρι βρίσκεται μεταξύ του Μπουγιούκ Τζαμί και του Αγίου Λαζάρου. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και ο μιναρές είχε καταρρεύσει τον 20ο αιώνα. Η ανάπλαση του τεμένους Ζουχουρί θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εκσυγχρονιστικά έργα στην καρδιά της Λάρνακας, διότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη νέα πλατεία Αγίου Λαζάρου και την νέα Δημοτική Αγορά που πρόκειται να ανεγερθεί και σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκεται η Λαϊκή Γειτονιά. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο περιλαμβάνει ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πρώην τουρκοκυπριακής αγοράς, συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα, και των όψεων του συμπλέγματος από την πλευρά της αυλής με εξαίρεση τις όψεις του τεμένους. Προβλέπεται επίσης λειτουργική σύνδεση της αυλής του οικοδομικού συμπλέγματος με τον περιβάλλοντα χώρο και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Έχει σχεδιαστεί μεγάλο σκίαστρο στην ανατολική πλευρά του συμπλέγματος και νέο σύγχρονο στέγαστρο στο χώρο της πρώην τουρκοκυπριακής αγοράς, εμβαδού περίπου 400τ.μ. Θα υπάρχουν 3 είσοδοι για πεζούς στα ανατολικά, βόρεια και δυτικά της υφιστάμενη εισόδου του τεμένους. Ο ξενώνας θα διατηρήσει τη χρήση ξενώνα κυρίως για νέους καλλιτέχνες.

Εκτελέστηκε χθες το πρωί η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία «Σαλαμίς» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετείχαν Ελικόπτερα της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και η Φρεγάτα «Ναυαρίνον», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της ΚΔ και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ το Εθνικό Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος με τίτλο Νέα δεδομένα και προοπτικές στον κλάδο Γάλακτος και Τυροκομίας διοργανώνει στις 10.30πμ. στο Κτήμα Μακένζυ. To Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. Με μια λαμπρή τελετή έναρξης αρχίζει στις 6:30μμ στο Παραλιακό Μέτωπο των Φοινικούδων το Ράλι Κύπρος 2018. Έξω από το κάστρο θα γίνει η εκδήλωση για την επιλογή θέσς εκκίνησης και στις 19:00 θα γίνει η εορταστική εκκίνηση του αγώνα.

Εικαστική έκθεση με τίτλο 10 καλλιτέχνες υπό το φως του Caravaggio παρουσιάζει ο Δήμος Λάρνακας, που έχει προσκαλέσει σύγχρονους καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίοι είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα έχουν εμπνευστεί από το έργο του μεγάλου ιταλού καλλιτέχνη. Την επιμέλεια της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 8μμ στη Δημοτική Πινακοθήκη θα έχει ο Ιστορικός Τέχνης Δρ. Στρατής Πανταζής.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοντέας και ο Θεατρικός Όμιλος Κοντεατών και Φίλων «Τέρψις» διοργανώνουν στις 8:30μμ στο «Σπίτι της Κοντέας διάλεξη με θέμα: «Η λαϊκή μουσική παράδοση μέσα από τους αιώνες». Εισηγητής ο Δρ Μιχάλης Παγώνης, Μουσικολόγος – Μαέστρος

Τη Χορευτική παράσταση «Four Seasons παρουσιάζει στις 7:30 στο Δημοτικό Θέατρο, το Mon Ballet School. Είσοδος €10 & €5 για παιδιά κάτω των 12 χρονών

Τέλος στις 8:30μμ θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Αγ, Σπυρίδωνα. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική βραδιά με φαγητό και ποτό προς 13 ευρώ το άτομο.

Send this to a friend