Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γνωρίστε τον Managing Director της McDonald’s Κύπρου
Γνωρίστε τον Managing Director της McDonald’s Κύπρου

Γνωρίστε τον Managing Director της McDonald’s Κύπρου

«Είμαστε δυο βήματα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας»

Ο Managing Director της McDonald’s Κύπρου, Μιχάλης Ανδρέου, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Capital Today.

21 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Κύπρο συμπληρώνουν τον Ιούνιο τα McDonald’s, τα οποία με 18 εστιατόρια και με περισσότερους από 1000 υπαλλήλους συνέβαλαν θετικά στην οικονομία της χώρας.

Σε συνέντευξη στο Capital Today o Managing Director της εταιρείας στην Κύπρο, Μιχάλης Ανδρέου, αποκαλύπτει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας, αλλά και τα μυστικά της επιτυχίας τους. Τέλος, αναφέρεται στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και εξηγεί γιατί δεν τους ενδιαφέρει η εξαγορά άλλης αλυσίδας.

Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ
Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού

Στις 12 Ιουνίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος McDonaldsστην Κύπρο. Πόσο δικαιωμένος νιώθετε σήμερα για αυτό το εγχείρημά σας;

Νιώθω πλήρως ικανοποιημένος, διότι παρά τις αμφιβολίες δικών μου ανθρώπων –και προπαντός του μακαριστού μου πατέρα – ότι το εγχείρημα να εγκαταλείψω την πετυχημένη πορεία στη Γερμανία και να έλθω στην Κύπρο ήταν επικίνδυνο, εν τέλει η απόφασή μου αποδείχθηκε πέραν από ορθή.

Λειτουργούμε σήμερα 18 εστιατόρια McDonald’s σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, εργοδοτούμε πάνω από 1000 άτομα και συμβάλλουμε θετικά στην οικονομία της μικρής μας πατρίδας. Με όλα αυτά υπ’ όψιν πώς να μη νοιώθω δικαιωμένος!

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ποιοι θεωρείτε ότι ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία των McDonalds στην Κύπρο;

Ο σημαντικότερος σταθμός ήταν η ραγδαία μας ανάπτυξη και η κάλυψη ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου με εστιατόρια. Σε δυόμισι χρόνια είχαμε ανοίξει – απ’ ό,τι θυμάμαι – επτά εστιατόρια, καλύπτοντας τη Λάρνακα πρώτα, μετά τη Λευκωσία, αμέσως μετά τη Λεμεσό και λίγο αργότερα την Αγία Νάπα και Πάφο. Αλλά πιστεύω ο σημαντικότερός μας σταθμός ήταν το πρώτο μας άνοιγμα στη γενέτειρά μας, τη Λάρνακα, τον Ιούνιο του 1997! Ήταν κάτι το εξωπραγματικό. Το άνοιγμα συνέπεσε με τη γιορτή του Κατακλυσμού και χιλιάδες κόσμου ανέμεναν στην ουρά, για να γευτούν τα προϊόντα μας .Ήταν κάτι το πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κύπρου και για ολόκληρες εβδομάδες το εστιατόριό μας στην παραλία των Φοινικούδων κατακλυζόταν με πελάτες από ολόκληρη την Κύπρο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο της αγγλόφωνης Cyprus Weekly με τον τίτλο «Big Mac – Big Bang». Σαν να έλεγε πως το Big Mac ήλθε με πάταγο !

Ένας άλλος σημαντικός μας σταθμός ήταν η εισαγωγή του «Drive Thru concept» στην Κύπρο με το άνοιγμα του δεύτερού μας εστιατορίου, τον Νοέμβριο του 1997, στην Έγκωμη Λευκωσίας. Αυτό και αν ήταν κάτι το απολύτως πρωτοποριακό για την Κύπρο. Με το σύστημα αυτό ο πελάτης περνά με το αυτοκίνητό του από τη λωρίδα του Drive Thru, παραγγέλνει τα προϊόντα του, τα πληρώνει, τα παραλαμβάνει και φεύγει χωρίς καν να κατεβεί από το αυτοκίνητό του. Και όλα αυτά σε μερικά λεπτά. Το είδος αυτό της εξυπηρέτησης είναι πάρα πολύ δημοφιλές για όσους βιάζονται και δεν έχουν χρόνο να καθίσουν στο εστιατόριό μας. Από τα 18 μας εστιατόρια τα 12 προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία με άριστα αποτελέσματα.

Tι σημαίνει για εσάς το όνομα McDonalds και το όνομα του Ray Kroc, ιδρυτή της πολυεθνικής;

Το όνομα McDonald’s σημαίνει για μένα μια επιτυχημένη επιχείρηση που προσφέρει ποιοτικό φαγητό σε χαμηλές τιμές. Η ποιότητα, η εξυπηρέτηση, η καθαριότητα και η αξία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εταιρείας αυτής. Μέλημά της είναι η άρτια εξυπηρέτηση του πελάτη και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για το μεγάλο μερίδιο αγοράς που διαθέτουμε, αλλά και αυτό που μας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μας .

Όσον αφορά στον ιδρυτή Ray Kroc, τι να πει κανείς! Σε ηλικία 52 ετών και ενώ ασχολείτο με άλλου είδους επιχειρήσεις, όταν είδε τους αδελφούς McDonald’s να πωλούν μπιφτέκια σε μαλακό ψωμάκι και τους Αμερικανούς να στέκονται ουρές για να τα αγοράσουν ,προσφέρθηκε να συνεταιριστεί μαζί τους. Διαφωνώντας, όμως, μαζί τους για τα σχέδια επέκτασης και εξέλιξης της εταιρείας τους, την εξαγοράζει και από εκεί αρχίζει η ραγδαία του επιτυχία. Το ένα μετά το άλλο ανοίγονται τα εστιατόρια στις διάφορες πολιτείες της Αμερικής. Μετά προσφέρεται και το δικαίωμα του Franchise για όσους πίστεψαν στο σύστημα. Αργότερα, εξέρχεται από τα σύνορα της Αμερικής και σιγά σιγά κατακλύζει σχεδόν όλο τον κόσμο. Σήμερα, λειτουργούν πάνω από 37,000 εστιατόρια σε 122 χώρες και με έναν τζίρο που ξεπερνά τα 23 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Αυτό και αν θεωρείται επιτυχία!

ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Tι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό;

Χωρίς να θέλω να μειώσω τους ανταγωνιστές μας, πιστεύω ότι η μεγάλη μας διαφορά έγκειται στο ανθρώπινό μας δυναμικό. Το προσωπικό μας τυγχάνει μιας συνεχούς και εξειδικευμένης εκπαίδευσης και τα στελέχη μας επιλέγονται προσεκτικά. Αν και ο τύπος της εργασίας μας δεν αρέσει σε πολλούς συμπατριώτες μας –οι οποίοι προτιμούν γραφειακές εργασίες–, εντούτοις, έχουμε άτομα που μένουν κοντά μας και λατρεύουν τη δουλειά τους. Αισθάνονται περήφανοι που ανήκουν σε αυτόν τον τεράστιο Οργανισμό και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην εξυπηρέτηση του πελάτη.

Κάτι άλλο που θα έλεγα ότι μας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μας είναι το γρήγορο service. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο προσωπικό μας, αλλά κυρίως στον εξοπλισμό μας και στα συστήματα που έχουμε εγκατεστημένα. Η χρήση της τεχνολογίας και οι μεγάλες επενδύσεις που έχουμε εισαγάγει μάς έχουν βοηθήσει αφάνταστα. Πιστεύω ότι πάντοτε είμαστε δυο βήματα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας σε όλους τους τομείς!

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ KAI ΤABLE SERVICE

Tι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια για τα McDonalds στην Κύπρο;

Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν την επέκτασή μας με ακόμα 4-5 εστιατόρια παγκύπρια σε επιλεγμένους χώρους, ενώ προωθούμε και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εστιατορίων. Όπως θα έχετε ήδη προσέξει, σταδιακά τα εστιατόριά μας αλλάζουν όψη, ανακαινίζονται και επανδρώνονται με την τελευταία τεχνολογία. Ο πελάτης τώρα μπορεί από ψηφιακή οθόνη να παραγγείλει μόνος του, να πληρώσει με την πιστωτική του κάρτα και να παραλάβει τα προϊόντα του χωρίς να μιλήσει σε κανένα. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει και το table service για όσους το επιθυμούν και, επίσης, θα μπορούν να παραγγέλλουν και να πληρώνουν το φαγητό τους από το κινητό τους τηλέφωνο. Η τεχνολογία καλπάζει και εμείς είμαστε υπόχρεοι να την ακολουθούμε.

Πόση σημασία δίνεται ως εταιρεία στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;

Η σημασία που δίνουμε στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι τεράστια. Επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος από τα έσοδά μας σε μορφή δωρεών, χορηγιών, δωρεάν γευμάτων σε άπορα παιδιά, επιχορηγήσεων σε εκδηλώσεις σχολείων και της νεολαίας. Βραβεύουμε τους καλύτερους σε ήθος και επιδόσεις μαθητές σε διάφορα σχολεία και γενικά είμαστε παντού. Το σπουδαιότερό μας έργο ήταν η δημιουργία της νέας Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, που φέρει το όνομα του Φιλανθρωπικού μας Ιδρύματος (Ronald McDonald’s House Charities of Cyprus), και το επόμενο ακόμα πιο μεγάλο μας έργο είναι η δημιουργία Ξενώνων Φιλοξενίας για γονείς που τα παιδιά τους νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
O ΗΓΕΤΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ

Ο ηγέτης γεννιέται ή γίνεται;

Έχω την άποψη ότι ο ηγέτης συνήθως φαίνεται από μικρός – ήδη από το Δημοτικό Σχολείο – ότι μια μέρα θα διαπρέψει σε κάποιο τομέα. Είτε αυτός είναι στην Παιδεία, είτε στην Ιατρική, είτε στην Πολιτική ή ακόμα και στο Εμπόριο. Φυσικά θα πρέπει τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν να τις αρπάξουν και να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και πίστη στις ικανότητές τους. Υπάρχουν απόφοιτοι Πανεπιστημίων που μένουν στην ανεργία σχεδόν για πάντα και υπάρχουν και απόφοιτοι Γυμνασίου που διαπρέπουν σε πολλούς τομείς και κυριαρχούν στον τομέα τους, διότι ήταν γεννημένοι ηγέτες.

Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, ώστε να μπορεί να εμπνεύσει το προσωπικό του;

Τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, για να εμπνεύσει τους υπαλλήλους του, είναι η τιμιότητα, η εργατικότητα, η ειλικρίνεια, το ήθος, η ετοιμότητα να ακούσει τα προβλήματά τους και η επιβράβευση όσων πράγματι ακολουθούν πιστά τις πολιτικές της εταιρείας και έχουν υψηλές αποδόσεις. Η επιβράβευση, πιστεύω, της πολύ καλής απόδοσης των ανθρώπων σου είναι το κυριότερο συστατικό, για να κρατάς τους υπαλλήλους σου ευχαριστημένους και να είναι υπερήφανοι που ανήκουν στον Οργανισμό σου. Αυτά προσπαθώ να μεταδώσω και στους δικούς μου υπαλλήλους.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ποια η άποψή σας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας;

Μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του 2013, έχουμε κάνει μεγάλα άλματα προόδου. Με τις θυσίες του λαού μας – που ομολογουμένως έδειξε τεράστια ωριμότητα – και τις επιδέξιες κινήσεις της Κυβέρνησης, έχουμε βγει από τα επιβληθέντα Μνημόνια πολύ νωρίτερα και η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς. Το μέλλον της κυπριακής οικονομίας προμηνύεται λαμπρό με τον τουρισμό να επιδεικνύει σημαντικές αυξήσεις στις αφίξεις και την οικοδομική βιομηχανία να ανακάμπτει σημαντικά. Φτάνει να μην πέσουμε ως λαός στα λάθη και στις παγίδες του παρελθόντος, κάτι που ήταν και ο σημαντικότερος παράγοντας της καταστροφής μας. Αν καταφέρουμε, με επιδέξιους χειρισμούς και τις κατάλληλες συμμαχίες, να εξαγάγουμε και τον φυσικό μας υποθαλάσσιο πλούτο, πιστεύω θα ανεβάσουμε την οικονομία μας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σας ενδιαφέρει ως εταιρεία η εξαγορά άλλης αλυσίδας;

Όχι δεν με ενδιαφέρει. Έμαθα στη ζωή μου κάτι που κάνω να το κάνω όχι μόνο καλά, αλλά τέλεια και να δίνω το άπαν των δυνάμεών μου, για να πετύχω. Πιστεύω τα έχω καταφέρει. Με 18 εστιατόρια εξυπηρετούμε πάνω από 180000 πελάτες κάθε εβδομάδα και καθημερινά ασχολούμαι και νοιάζομαι για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι έχω χρόνο ούτε και διάθεση να ασχοληθώ με άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που οι πελάτες μας μάς τιμούν με την παρουσία τους και μας έχουν ανεβάσει πρώτους με διαφορά στις προτιμήσεις τους. Αυτή είναι και η μεγαλύτερή μου ικανοποίηση.

Πηγή: capitaltoday.sigmalive.com

Send this to a friend