Home ΕΞΟΔΟΣ 16+1 υπέροχα ταβερνάκια με δροσερές αυλές εκτός πόλης
16+1 υπέροχα ταβερνάκια με δροσερές αυλές εκτός πόλης

16+1 υπέροχα ταβερνάκια με δροσερές αυλές εκτός πόλης

Αυτή η εποχή είναι η αγαπημένη μας! Η θερμοκρασία ανεβαίνει, φοράμε λιγότερα ρούχα, ανοίγουμε πια τα παράθυρα, η φύση ανθίζει και προγραμματίζουμε εξόδους εκτός πόλεις. Αναζητάμε χώρους με καλό φαγητό και εκείνες τις αυλές με κληματαριές, λεμονόδεντρα και ελαιόδεντρα, ολάνθιστες γλάστρες και εκείνες τις μαγευτικές μυρωδιές από βασιλικό και γιασεμί.

Το Time Out σου προτείνει 16 τέτοιους χώρους που έβγαλαν τα τραπεζάκια έξω και θα σε φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Επαρχία Λευκωσίας

Καράφα & Μεζές στην Αγία Βαρβάρα
Ένα επιβλητικό αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτίριο, λίγα μόλις λεπτά έξω από τη Λευκωσία, κρύβει έναν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο, όπου το σήμα κατατεθέν είναι η φίνα κουζίνα και το ζεστό καλωσόρισμα! Διαθέτει παραδοσιακά τζάκια, έχει αυλή με 3 διαζώματα και σιντριβάνι, και στους εξωτερικούς της χώρους περιβάλλεται από ψηλά δέντρα και φοινικιές με πανέμορφη αυλή. Είναι γενικότερα ένας χώρος που σε εμπνέει να κάτσεις με την παρέα σου και να απολαύσεις καλό φαγητό και καλή μουσική! Το παραδοσιακό προσεγμένο φαγητό της ταβέρνας, φτιάχνεται με αγνά υλικά και υγιεινά. Έτσι εσύ θα φύγεις από εδώ χορτάτος, αλλά όχι βαρυστομαχιασμένος! Το χειμώνα απολαμβάνεις το τζάκι του και το καλοκαίρι την αυλή του. Σερβίρουν το χύμα κρασί σε καράφα, εξ ου και το ‘Καράφα’ στο όνομά τους, και φαγητά που σέβονται την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα.
(22107197) Ρήγα Φεραίου 7, Αγ. Βαρβάρα, επ. Λευκωσίας. Τετ-Σ 19.30-24.00 & (Κ 12.00-17.00).

Το Σπήλαιο στη Δευτερά
Η ταβερνούλα Το Σπήλαιο στη Δευτερά θα σε βάλει στη δροσερή αυλή του και ο Μιχάλης και ο Κώστας οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού φροντίζουν να έρχονται στο τραπέζι σου όλα τα καλούδια της σχάρας, του φούρνου και της κατσαρόλας τους. Ο ξυλόφουρνος θα ψήσει παραδοσιακό κλέφτικο αρνάκι-τέλειο αυτή την εποχή-το οποίο θα απολαύσεις συνοδευμένο από υπέροχες πατάτες και πλιγούρι, μακαρόνια του φούρνου, ενώ στην κατσαρόλα θα μπουν τα μαγειρευτά, από τα οποία θα λατρέψεις τους ανθούς κολοκυθιάς με χαλούμι στην καρδιά τους. Προτιμάς μεζέ; Τότε ξεκίνα με την τροφαντή σαλατούλα με κόλιανδρο και ρόκα, κεσεδάκι με χωριάτικα μακαρόνια, χαλούμι στα κάρβουνα και μπέικον σχάρας, λουκάνικο και χοιρινά παϊδάκια, μανιτάρια σχάρας, τρυφερό κοτόπουλο και χοιρινό σουβλάκι, μα και σαλιγκάρια, βοδινό συκώτι και σούπερ νόστιμες σεφταλιές.
(22622024) Αναστάση Λεβέντη 2Α, Δευτερά, Λευκωσία. Δ – Κ 17.00 – 00.00.

Σουβάντζα στην Αγροκηπιά
Το μενού της περιλαμβάνει όλα τα καλούδια της κυπριακής κουζίνας σε αυθεντική γαστρονομική εκδοχή. Είδη σχάρας, σουβλάκι, κυνήγι και διάφορα μαγειρευτά. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του μεζέ σχάρας και ο συνδυασμός του μεζέ με πιάτα κατσαρόλας . Αν είσαι πολύ μεζεκλής υπάρχει και το κεφαλάκι το οποίο πρέπει να παραγγείλεις από πριν και ψήνεται στην πίσω αυλή ενώ μπροστά θα σε περιμένουν στρωμένα τραπεζάκια έξω. Από την Πέμπτη 31 Μαΐου η Σουβάντζα θα φτιάχνει και σπέσιαλ κλέφτικο στην αυλή της.
(22633360) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄2, Αγροκηπιά, Λευκωσία. Δ 12.00-23.00.

Το Δίστρατο, Λύμπια
Λίγο έξω από τη Λευκωσία, στο χωριό Λύμπια θα βρεις μια λιτή και απέριττη ταβερνούλα, βαλμένη σε ένα γραφικό δίστρατο, στο απόλυτο κέντρο της λαϊκής συνοικίας Λυμπιών, που με την καλοκαιρία σε θέλει να διαλέγεις ένα από τα ουκ ολίγα τραπέζια της περιτριγυρισμένης με ψηλή βλάστηση, αυλής. Η ταβέρνα βρίσκεται σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι στα Λύμπια κι εδώ μπορείς να απολαύσεις μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Από τον κυπριακό μεζέ (που στοιχίζει μόλις €16), που αποτελείται από σαλάτες και κρύα ορεκτικά (ταχίνι, τυροκαυτερή, τζατζίκι, ελιές) μέχρι κολοκυθάκια με αβγά, κουπέπια, μανιτάρια γεμιστά, λουκάνικο κρασάτο, σουβλάκι, σεφταλιά, κοτόπουλο φιλέτο σχάρας, πλιγούρι, πατάτες τηγανητές, χοιρινή πανσέτα, χαλούμι, τηγανητό κουνέλι με κρεμμύδια κ.ά. Κι όλα αυτά θα φτάσουν κοντά σου, αφού πρώτα έρθει στο τραπέζι σου το ζεστό ψωμάκι. Καθε Παρασκευή και Σάββατο ζωντανη μουσική.
(99918127) Ανδρέα Βαρνάβα 2, Λύμπια, επ. Λευκωσίας. Πεμ, Παρ, Σ 20.00-23.00 & Κ 12.00-15.00.

Σάντα Κατερίνα στην Ποταμιά
Η όμορφη αυλή με την ανοιχτή οροφή που διαθέτει, θα σου ανοίξει μεμιάς την όρεξη για να απολαύσεις το οφτό σου το βράδυ, κάτω από τ’ αστέρια. Η μερίδα οφτό κλέφτικο συνοδεύεται πάντα από πατάτες του φούρνου, πιλάφι πλιγούρι, δροσερή σαλάτα και ορεκτικά. Το οφτό σερβίρεται αυστηρά μόνο κάθε Πέμπτη και μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις την επίσκεψή σου και χωρίς κράτηση. Αν όμως θέλεις να είσαι σίγουρος για το κεφαλάκι που προσφέρει βραστό ή στο φούρνο, τότε καλύτερα να τηλεφωνήσεις εγκαίρως για να κρατήσεις τη μερίδα σου. Φρέσκο καλό κρέας σε έναν καλά πυρωμένο φούρνο, από τα χεράκια της κυρίας Άννας που εγγυείται ότι θα την επισκεφτείς ξανά για δεύτερη μερίδα.
(22521360) Παπαφιλίππου 14, Ποταμιά, επ. Λευκωσίας. Δ-Σ 19.30-23.30.

Ερυθροδόντας στον Λυθροδόντα 
Ένα όνομα που μετράει τρεις δεκαετίες ζωής, όμως, τα τελευταία χρόνια επανήλθε δυναμικά σε νέο χώρο στον τομέα της εστίασης είναι η ταβέρνα Ερυθροδόντας στον Λυθροδόντα. Η ταβέρνα Ερυθροδόντας διαθέτει ένα ιδιαίτερο χώρο με πολλά παραδοσιακά στοιχεία, επένδυση με τουβλακι και τζάκι ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ενώ τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι άνοιξε την αυλή του. Η οικογενειακή ταβέρνα Ερυθροδόντας σερβίρει πλούσιους μεζέδες με 16 ευρώ το άτομο, πιάτα α λα καρτ και τα μεσημέρια της Κυριακής φτιάχνει νόστιμα κυπριακά πιάτα όπως τα μακαρόνια του φούρνου. Κάθε Παρασκευή βράδυ το κέφι ανεβαίνει με ζωντανή μουσική.
(22542942) Παναγίας 4, Λυθροδόντας, Λευκωσία. Δ-Παρ 17.00-23.00, Σ 12.00-15.00, 17.00-23.00 & Κ 12.00-23.00.

Επαρχία Λεμεσού

Φόρσος στη Μουταγιάκκα
Μία όμορφη αυλή με ελαιόδεντρα σε περιμένει στο κέντρο της κοινότητας της Μουταγιάκκας στο ταβερνάκι Φόρσος. Εδώ, θα φας διαλεκτούς, κυπριακούς μεζέδες στα τραπεζάκια έξω και θα απολαύσεις μία δροσερή βραδιά με την παρέα σου.
(25329490) Πλατεία Μουταγιάκας, Λεμεσός. Δ-Σ 19.00-24.00.

Η φωλιά του Δράκου στο Πεντάκωμο 
Ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας το χαριτωμένο καφενεδάκι του παππού και της γιαγιάς τους σε ένα ρετρό μεζεδοπωλείο όπου τα στοιχεία του παλιού χώρου εναρμονίστηκαν στο σήμερα δίνοντας ένα υπέροχο και ντιζαϊνάτο αποτέλεσμα. To μικρό αυτό ταβερνάκι στο Πεντάκωμο άνοιξε την αυλή του και φτιάχνει το παραδοσιακό και αγαπημένο μας κλέφτικο κάθε Κυριακή μεσημέρι. Παγωμένη μπίρα, καλό φαγητό και παρέα στην αυλή του.
(99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού, Λεμεσός. Τρ-Κ 12.00-24.00.

Επαρχία Λάρνακας

Αγία Άννα στο χωριό Αγία Άννα
Από τα αγαπημένα ταβερνάκια με τις πιο όμορφες αυλές στην Κύπρο με εξαίσιο φαγητό και όμορφο περιβάλλον. Απόλαυσε τον κυπριακό κρεατομεζέ του, αλλά και πολλές άλλες λιχουδιές από την κυπριακή κουζίνα, όπως τρυφερό κολοκάσι και κουπέπια μέσα στη δροσιά που σου προσφέρει η όμορφη αυλή του!
(22532500) Ανδρέα Γεωργίου 1, Αγία Άννα.

Αυλοτόπι, Αγγλισίδες
Αν θες να βγεις εκτός πόλεως και αναζητάς μία ταβερνούλα στα πέριξ μάθε πως μία νέα τέτοια επιλογή βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας στην κοινότητα Αγγλισίδες. Πρόκειται για την κυπριακή, παραδοσιακή ταβέρνα “Αυλοτόπι” η οποία διαθέτει μία χαριτωμένη αυλή αλλά και ένα ζεστό εσωτερικό χώρο. Η νέα ταβέρνα της Λάρνακας σερβίρει κυπριακό μεζέ με 16 ευρώ το άτομο αλλά και μερίδες από χοιρινό σουβλάκι και κοτόπουλο, καλαμάρι, μπέικον φέτες, αρνίσια παϊδάκια και πιατέλες κρεατικών αλλά και για χορτοφάγους. Το “Αυλοτόπι” κάθε Παρασκευή ανεβάζει τη διάθεση με ζωντανή μουσική και διασκέδαση μέχρι το πρωί.
(24433100)Αγίας Μαρίνας, Αγγλισίδες, Λάρνακα. Τρ-Τετ 19.30-23.00, Πεμ-Κ 19.30-02.00.

Κλόκκος στην Ξυλοφάγου
Ένα μαγαζί που συμπληρώνει 8 χρόνια ζωής και προσφέρει πολύ καλό φαγητό και ατελείωτους μεζέδες σε πολύ καλές τιμές βρίσκεται στην κοινότητα της Ξυλοφάγου. Το όνομά του «Κλόκκος» ήταν το παρατσούκλι του παππού του σημερινού ιδιοκτήτη και στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει ωμό σύκο. Αυτή την εποχή ο Κλόκκος ανοίγει την εξωτερική αυλή της ταβέρνας του με μυρωδιές από δυόσμο και βασιλικό προσφέροντας κέφι με ζωντανή μουσική και καλό φαγητό.
(99547547) Φρίξου Παναγιώτου 8, Ξυλοφάγου, επαρχία Λάρνακας, Λάρνακα.

Επαρχία Αμμοχώστου

Εξοχή στο Φρέναρος
Σαν έρθεις στα Κοκκινοχώρια κλείσε θέση στην ταβερνούλα ‘Εξοχή’. Ο Χάρης και η Άννα, ιδιοκτήτες της ταβέρνας, έχουν βγάλει τα τραπεζάκια έξω στον κήπο και σε περιμένουν! Έχουν ανάψει το φουρνί και ψήνουν το φημισμένο λευκονιτζιάτικο κλέφτικο. Για όσους επιμένουν στο φαγητό του κάρβουνου, μια ποικιλία από παραδοσιακό ζουμερό σουβλάκι, νόστιμες σεφταλιές, κρασάτα λουκάνικα, χαλούμι της περιοχής, φρέσκα κυπριακά αρνίσια παϊδάκια, φτανά και πολλά άλλα τους περιμένουν! Κι αν δεν μπορείς να αποφασίσεις τι να διαλέξεις και τι να πρωτοφάς, μην ανησυχείς! Ο μεζές της ‘Εξοχής’ θα σε καλύψει! Αν πάλι, ψάχνεις για μια πιο ρομαντική βραδιά, μην πεις όχι σε ένα ζουμερό στέικ diane ή pepper, ή ακόμα σολομό με σος συνοδευμένα με ωραίο κρασί κάτω από το φως του έναστρου ουρανού.
(23741995) Γιασουμή Κιλέ 70, Φρέναρος (δρόμος Φρενάρου-Βρυσούλων), ελ. επ. Αμμοχώστου. Δ-Κ 12.00-23.00.

Μουσικός στη Σωτήρα
Είναι τόσο γραφική και τόσο ατμοσφαιρική αυτή η ταβέρνα που θα σε ενθουσιάσει κι εσένα και όλους σου τους φίλους. Η αυλή του είναι πανέμορφη! Μία εσωτερική αυλή παλιού παραδοσιακού σπιτιού με καμάρες κάτω από κληματαριές και passion fruits. Απόλαυσε το κλασικό χαλουμάκι σερβιρισμένο ζεστό, δοκίμασε γεύσεις όπως κλέφτικο, σαλιγκάρια, κουνέλι στιφάδο και φυσικά το κολοκάσι της περιοχής που τα σπάει! Μια ταβέρνα για όλες τις εποχές και για όλα τα γούστα.
(23828833) Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, επαρχία ελ. Αμμοχώστου. Δ-Σ 18.00-23.00 (Ιουν-Σεπ, Δ-Κ 18.00-23.00).

Πανέρι στη Σωτήρα
Θα τη βρεις σε έναν παραδοσιακό και καλόγουστο χώρο. Η κουζίνα της αυθεντική κυπριακή, που τιμά τα τοπικά υλικά, όπως τις πατάτες, το κολοκάσι και τα διάφορα λαχανικά. Στο τραπέζι με το καρό τραπεζο- μάντιλο, θα καταφθάσει ένα πανέρι φρέσκα λαχανικά και ζεστό ψωμί. Ο μεζές όχι μόνο είναι ατέλειωτος, αλλά έχει και μια ποικιλία από τσιμπολογήματα κρύα, κρεατικά ή άμα προτιμάς ψαράκι φρέσκο. Παρασκευή και Σάββατο παίζει ζωντανή μουσική.
(23744814) Φώτη Πίττα 36, Σωτήρα. Δ-Κ 18.00-23.00.

Καμασιάς στο Παραλίμνι
Αν κατάγεσαι από την περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα το Παραλίμνι δεν γίνεται να μην έχεις γευτεί το υπέροχο φαγητό του Καμασιά. Το ταβερνάκι που για πολλά χρόνια είναι συνώνυμο της καλής κυπριακής κουζίνας. Το ταβερνάκι του Καμασιά είναι το απόλυτα παρεΐστικο μαγαζί στο Παραλίμνι το οποίο δεν το αγαπάμε μόνο για την εξαιρετική του κουζίνα και την πλούσια ποικιλία του, αλλά και για την άψογη εξυπηρέτησή του! Εδώ θα φας από μεζέδες, μέχρι πολύ καλά στέικ, φρέσκο ψάρι της βάρκας, καλαμάρι στη σχάρα, ολόφρεσκα λαχανικά και άλλα πολλά καλούδια. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να σου μιλήσουμε για τον πλούσιο μεζέ του (€17.90) που εκτός από τη σαλάτα και τα κρύα ορεκτικά, περιλαμβάνει, χαλούμι με μπέικον κρασάτο, χωριάτικο λουκάνικο, σαλιγκάρια, μανιτάρια, κολοκυθάκια με αβγά, σουβλάκι, κοτόπουλο, κουνέλι και άλλα πολλά και καταλήγει σε καφέ και γλυκό για να φύγεις πλήρως ικανοποιημένος! Αυτό το καλοκαίρι που θα βρεθείς στην περιοχή αν δεν έχεις πάει σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις το φαγητό στην αυλή του.
(23825144) Δαιδάλου 23, Παραλίμνι. Τ-Κ 12.30-15.30 & 18.30-24.00.

Φεγγαρόγνεμα στο Λιοπέτρι
Κυπριακή ταβέρνα στην κοινότητα Λιοπετρίου με κυπριακούς μεζέδες αλλά και φρέσκο ψάρι στο μενού της. Για τα καλοκαιρινά βράδια το Φεγγαρόγνεμα εγκαινίασε την αυλή του Ττάκκα. Μία παραδοσιακή αυλή για δροσερές νύχτες με καλό φαγητό που θα σου αρέσει.
(23943434, 99491815) Μιχάλη Καροαλή

Επαρχία Πάφου

Γιάννης στον Κάθηκα
Εδώ, ο Γιάννης θα σου στρώσει τραπέζι στην πίσω αυλή του κάτω από την κληματαριά. Θα φας αυθεντικούς κυπριακούς μεζέδες και εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο στο τέλος.
(26633353, 99914067) Γεωργίου Κλεάνθους 11, Κάθηκας, επ. Πάφου. Παρ-Τετ 12.00-15.30 & 19.30-23.00.

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend