Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Την πετάνε έξω στα 75 της χρόνια”
“Την πετάνε έξω στα 75 της χρόνια”

“Την πετάνε έξω στα 75 της χρόνια”

Του Μανώλη Καλαντζή εφημερίδα Πολίτης

Η κυρία Μαρούλα, στα 75 της, αναζητεί διαμέρισμα και αδυνατεί να βρει. Δεν αποφάσισε να μετακομίσει από το διαμέρισμα στο οποίο ζει για δεκαετίες. Την πετάνε έξω και μάλιστα την προειδοποιούν, ότι αν δεν μαζέψει τα μπογαλάκια της, θα συλληφθεί και ό,τι περιουσία έχει θα κατασχεθεί. Ο νόμος είναι νόμος και η απρόσωπη τράπεζα θέλει τα λεφτά της. Το χρέος δυσβάστακτο. Το δάνειο των 43.000 ευρώ, που είχε πάρει ο μακαρίτης ο σύζυγός της το 1992, έχει φτάσει λόγω τόκων, χρεώσεων, καθυστερήσεων, χαρτοσήμων, κ.λπ. στις 300.000 ευρώ! Ως εκ τούτου, το διαμέρισμα της κ. Μαρούλας στον Στρόβολο, πρέπει να παραδοθεί στον διαχειριστή της ανύπαρκτης περιουσίας του μακαρίτη συζύγου ώστε να εκποιηθεί για να πληρωθεί η τράπεζα.

Δεν έχω πού να πάω

Η κ. Μαρούλα, από την ημέρα που εκδόθηκε το δικαστικό διάταγμα που της έδινε διορία έως τις 2 Ιουνίου να παραδώσει τα κλειδιά του διαμερίσματός της, ψάχνει στέγη. Για την ακρίβεια, η ίδια δεν μπορεί να ψάξει καθώς στην ηλικία της και με τη δύσκολη κατάσταση της υγείας της ίσα που μπορεί να κάνει λίγα βήματα από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Επίσης στα 75 της, δεν τα πάει και καλά με την τεχνολογία για να ψάξει από το internet. Συγγενείς δεν έχει, αλλά έχει κάποιους φίλους και γείτονες που ανέλαβαν να τη βοηθήσουν. Δυστυχώς δεν τα έχουν καταφέρει. Τα διαμερίσματα λίγα στη Λευκωσία και οι τιμές απλησίαστες για την ηλικιωμένη γυναίκα. Μιλήσαμε μαζί της και δεν μας ζήτησε τίποτα. Μας είπε μόνο: «Δεν έχω πού να πάω. Ούτε παιδιά ούτε σκυλιά έχω. Ας με βοηθήσει κάποιος να μείνω στο σπίτι μου».

Μια ζωή σε σακούλες

Στο διαμέρισμά της έχουν στοιβαχτεί μπλε σακούλες απορριμμάτων στις οποίες έχει βάλει όση «περιουσία» έχει. Κάποια ρούχα και κάποια αντικείμενα. Οι σακούλες μένουν εκεί μέχρι την ημέρα που ο «νόμος» θα της χτυπήσει την πόρτα για να την πετάξει στον δρόμο. Είπαμε, ο νόμος είναι νόμος, η Θέμις είναι τυφλή, έστω και αν κάποτε αλληθωρίζει και δεν κάνει διακρίσεις, εκτός αν… Η κ. Μαρούλα δεν εμπίπτει σε αυτό το «εκτός αν». Δεν αρνείται να ξεσπιτωθεί έστω και σε αυτή την ηλικία. Ωστόσο δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει το σπίτι σε λίγες μέρες, αφού η σύνταξη χηρείας των 700 ευρώ δεν μπορεί να καλύψει το ενοίκιο και τις ανάγκες της. Η κ. Μαρούλα πριν από πέντε  χρόνια υπέστη εγκεφαλικό και έχει κινητικά προβλήματα. Πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και χρειάζεται συνεχή φροντίδα και παρακολούθηση. Δεν έχει παιδιά ή άλλους συγγενείς και αναγκάζεται να πληρώνει μια κοπέλα για να τη φροντίζει. Όλα αυτά με τα 700 ευρώ. Αν πρέπει να πληρώσει και ενοίκιο τότε οδηγείται στην πλήρη εξαθλίωση, σε ένα κράτος που καυχάται πως έχει κοινωνική πολιτική και περιβάλλει με στοργή την Τρίτη Ηλικία.

Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ότι το δάνειο των 43.000 ευρώ του 1992 έφτασε στις 300.000 ευρώ και το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει εκτιμάται σε υψηλότερη τιμή… Ο νόμος όμως είναι νόμος και η τράπεζα δεν γνωρίζει από φιλανθρωπίες. Στις 2 Ιουνίου η κ. Μαρούλα ή θα βρεθεί στον δρόμο με τις σακούλες που έχει γεμίσει με την «περιουσία» της ή θα οδηγηθεί στα κρατητήρια.

Πηγή : εφ. Πολίτης

Send this to a friend