Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΤ: Στην πόρτα εξόδου τουλάχιστον χίλιοι υπάλληλοι
ΣΚΤ: Στην πόρτα εξόδου τουλάχιστον χίλιοι υπάλληλοι

ΣΚΤ: Στην πόρτα εξόδου τουλάχιστον χίλιοι υπάλληλοι

Περικοπές στο προσωπικό από 800 έως 1.000 άτομα σχεδίαζε η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το 2018, πριν τρέξουν οι εξελίξεις με την πώληση των «καλών εργασιών». Οι εν δυνάμει επενδυτές αναμένεται να ζητήσουν να αποχωρήσουν εργαζόμενοι πριν ολοκληρωθεί η αγορά των «καλών εργασιών» του Συνεργατισμού ώστε τις αποζημιώσεις να τις αναλάβει η ΣΚΤ, δηλαδή το κράτος.

Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι, ακόμα και με την εξαγορά των εργασιών του Συνεργατισμού, θα χρειαστεί να αποχωρήσει ο πιο πάνω αριθμός εργαζομένων. Ένα μέρος θα μεταφερθεί στο νέο σχήμα, ένα άλλο θα παραμείνει για τη διαχείριση του «κακού» Συνεργατισμού και ένα τρίτο θα αποχωρήσει. Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στην ΣΚΤ είναι 2.660 άτομα και η Τράπεζα διαθέτει 170 καταστήματα. Η Συνεργατική έχει όσα καταστήματα έχουν μαζί η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται ότι μεγάλο μέρος του δικτύου θα κλείσει. Από το 2016 δεν έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης.

Η Τράπεζα Κύπρου που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διαθέτει 122 καταστήματα και μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η απορρόφηση του δικτύου της Λαϊκής το 2013. Η Συνεργατική που είχε το ένα τέταρτο περίπου των καταθέσεων και το ένα πέμπτο των δανείων του συστήματος, διαθέτει περισσότερα καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Στις 16 Αυγούστου 2016 η Συνεργατική έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης και το αποδέχτηκαν 78 άτομα, εκ των οποίων τα 58 άτομα προέρχονταν από τον πιστωτικό τομέα και 20 από τον Εμπορικό. Το συνολικό κόστος του Σχεδίου ανήλθε στα €4,2 εκατ. Το κόστος προσωπικού των 2.660 εργαζόμενων της Συνεργατικής Τράπεζας, με βάση τα στοιχεία εννιαμήνου 2017, ήταν €77,79 εκατ. Ο μέσος ετήσιος μισθός του προσωπικού της ΣΚΤ ανέρχεται στις €28,1 χιλ. με βάση σημείωμα που δόθηκε στη Βουλή και είναι κατά 25% χαμηλότερος από το μέσο όρο των υπόλοιπων τραπεζών που για το 2016 ήταν €37,5 χιλ.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο φαίνεται ότι είναι ένα από τα ζητήματα που θέλει να εφαρμόσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, θεωρώντας ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι και ένας από τους λόγους είναι που ξεκίνησε και η διαδικασία με την ΣΚΤ. Σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο 8 εγχώρια αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, τρεις θυγατρικές ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ και δύο θυγατρικές από χώρες εκτός της ΕΕ.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων και καταθέσεων του συστήματος είναι €48,6 δισ. και 47,97 δισ. αντίστοιχα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, το 2016  αντιστοιχούσαν 1.568  κάτοικοι σε κάθε τραπεζικό κατάστημα στην Κύπρο. Στην Ευρωζώνη το 2016  αντιστοιχούσαν 2.278 κάτοικοι ανά τραπεζικό κατάστημα.

Πηγή : Philenews

Send this to a friend