Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άλλη μια πυρκαγιά σ’ εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών χωρίς συνέπειες – Ως πότε θα την γλιτώνουμε;
Άλλη μια πυρκαγιά σ’ εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών χωρίς συνέπειες – Ως πότε θα την γλιτώνουμε;

Άλλη μια πυρκαγιά σ’ εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών χωρίς συνέπειες – Ως πότε θα την γλιτώνουμε;

Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής το περασμένο Σάββατο απέτρεψε επέκταση φωτιάς που προκλήθηκε σε εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας πετρελαιοειδών.

Άλλη μία προειδοποίηση, άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Λάρνακα και τα Λειβάδια κάθονται πάνω σε μια «ωρολογιακή βόμβα»… Η πυρκαγιά που προκλήθηκε το περασμένο Σάββατο σ’ εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας πετρελαιοειδών στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας επιβεβαιώνει πανηγυρικά τους φόβους και τις ανησυχίες που εκφράζουν καθημερινά οι τοπικές αρχές και ο κόσμος, ότι πλέον έφτασε ο καιρός οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις να μετακινηθούν από την ακτογραμμή της Λάρνακας.

Ευτυχώς, η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, περιόρισε τη φωτιά και δεν υπήρξαν σοβαρές συνέπειες. Ως πότε όμως; Όπως πληροφορηθήκαμε, η φωτιά προκλήθηκε όταν εργάτες ασχολούνταν με την οξυγονοκόλληση σε άδεια δεξαμενή με υπολείμματα για σκοπούς συντήρησης. Σε κάποια στιγμή, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, προκλήθηκε ανάφλεξη, αλλά ευτυχώς η φωτιά δεν πήρε διαστάσεις λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής, η οποία παρέμεινε στο χώρο για προληπτικούς λόγους.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις όπου προκλήθηκε η φωτιά βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, αφού είναι οι πρώτες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών μετά τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού με κατεύθυνση τη Δεκέλεια. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι για να υπάρξει ανάφλεξη σημαίνει πως δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Επανέλαβε, δε, την αναγκαιότητα όπως οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις μετακινηθούν το συντομότερο δυνατό από τα παράλια της Λάρνακας, καθότι εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του κοινού. Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Μαΐου, θα συνέλθει η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας για να εξετάσει το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων και τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης (του 2ου τροποποιημένου Μνημονίου). Οι Αρχές της Λάρνακας υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα άρθρα στο τροποποιημένο Μνημόνιο δεν εξυπηρετούν τους στόχους της Λάρνακας.

Εξάλλου, στις 22 του μήνα θα πραγματοποιηθεί πανδημοτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να ενημερώσουν τον κόσμο για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το καυτό αυτό θέμα. Θυμίζουμε, ότι ο Ανδρέας Βύρας έχει αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία τον καλεί εμπράκτως να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για υλοποίηση της εξαγγελθείσας πολιτικής του βούλησης για μεταφορά των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό.

Η Λάρνακα απαιτεί όπως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 να μετακινηθούν όλες οι ποσότητες υγρών καυσίμων και υγραερίου από την ακτογραμμή της πόλης και μέχρι τότε να είναι σ’ εξέλιξη οι εργασίες αποξήλωσης των οχληρών εγκαταστάσεων.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend