Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η Λάρνακα μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ένα από τα ομορφότερα μουσεία της
Η Λάρνακα μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ένα από τα ομορφότερα μουσεία της

Η Λάρνακα μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ένα από τα ομορφότερα μουσεία της

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με τη διατύπωση «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών», έχει καθιερώσει από το 1977, την 18η Μαΐου, ως τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Σκοπός, είναι η ανάδειξη και ο ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Κατά την Ημέρα αυτή, τα περισσότερα Μουσεία ανά τον κόσμο συνηθίζουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν είσοδο και παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας. Το 2017, έλαβαν μέρος στο θεσμό αυτό 36,000 Μουσεία από 157 χώρες.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2018 είναι: «Μουσεία και (Δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Με αφορμή τη μέρα αυτή, ο Δήμος Λάρνακας μας καλεί να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε ένα από τα πιο ενδιαφέρον μουσεία της πόλης, αυτό του Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας.

Το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Λάρνακας βρίσκεται στην Πλατεία Ευρώπης στην αρχή των Φοινικούδων και αποτελεί κομμάτι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου που στεγάζεται στο Βρετανικό αποικιακό κτιριακό συγκρότημα που χρονολογείται στο 1881. Με την αποκατάστασή των κτηρίων το 1996 τους απονεμήθηκε το βραβείο «Europa Nostra» .

Το Μουσείο της Λάρνακας στεγάζεται στο ισόγειο των αναπαλαιωμένων γραφείων της οικίας του πρώτου αποικιακού Λιμενάρχη της Λάρνακας, ενώ το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο στεγάζεται στον δεύτερο όροφο.

Στα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία σχετίζονται με την ιστορία της Λάρνακας, περιλαμβάνονται μια μεγάλη συλλογή από νομίσματα από την πόλη-βασίλειο του Κιτίου (τέλη του 6ου αιώνα), μαζί με φωτογραφίες της πόλης από το 1850 και έπειτα.

Ενόψει της εν λόγω Ημέρας, στις 18 Μαΐου 2018, το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο  Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας, θα παραμείνει ανοικτό από τις 8.30π.μ. μέχρι τις 9.00μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της Ημέρας αυτής θα δίνεται δωρεάν στους επισκέπτες, αντίγραφο γκραβούρας του Ζήνωνα του Κιτιέα.

Πηγή: feelfamous.com.cy

Send this to a friend