Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Ξεκινούν το 2019 στη Λάρνακα οι πρώτες πανεπιστημιακές σχολές!
Ξεκινούν το 2019 στη Λάρνακα οι πρώτες πανεπιστημιακές σχολές!

Ξεκινούν το 2019 στη Λάρνακα οι πρώτες πανεπιστημιακές σχολές!

Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα λειτουργήσουν τα πρώτα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της τελευταίαςσύσκεψης που προήδρευσε για ανασκόπηση της πορείας των έργων στην πόλη κι επαρχία Λάρνακας, ανακοίνωσε πως η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου στην τελευταία της συνεδρία ενέκρινε την ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα. Σύμφωνα, δε, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η πιο πάνω σχολή θα προσφέρει τα πρώτα της προγράμματα με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-20, με τη λειτουργία αρχικά δύο τμημάτων, τηςΘαλάσσιας Τεχνολογίας και του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Για σκοπούς δημιουργίας πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα, η κυβέρνηση ήδη έχει παραχωρήσει το χώρο του παλιού λεπροκομείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περαιτέρω, ο Ν. Αναστασιάδηςέκανε αναφορά και στη νέα συμφωνία όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Όπως είπε, με τη συμφωνία για τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κόσιη, ικανοποιήθηκε το αίτημα για καθορισμό ενιαίας χρέωσης κι έτσι οι επαρχίες Λάρνακας και ελ. Αμμοχώστου θα πληρώνουν πλέον 36 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή στο ήμισυ του ποσού που είχε συμφωνηθεί κατά την εκτέλεση του έργου.

Όσον αφορά τ’ αντιπλημμυρικά έργα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το Τμ.Αναπτύξεως Υδάτων θα προχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου, κόστους 14 εκατ.

Ο ΠτΔ επέρριψε την ευθύνη στον ιδιώτη μελετητή για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή Καμάρων. Όπως είπε, η μελέτη αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Τέλος, στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, ο κ.Αναστασιάδης ανέφερε ότι εγκρίθηκαν έξι σημαντικά έργα με κονδύλι συνολικού ύψους 20 εκατ. Πρόκειται για τη Δημοτική Αγορά, το Πολυδύναμο Κέντρο, την ανάπλαση του δημοτικού κήπου και του τεμένους Ζουχούρι, τη αναμόρφωση πεζοδρομίων και την ανάπλαση δρόμων στο αστικό κέντρο και τη δημιουργία Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού στην πρώην Λέσχη Κίτιον.

Τα πιο πάνω έργα αναμένεται να τροχιοδρομηθούν και να υλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας.  

 

Βάσος Βάσου

Send this to a friend