Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 10+1 λόγοι για να ταξιδέψεις μέχρι τα Γιάννενα
10+1 λόγοι για να ταξιδέψεις μέχρι τα Γιάννενα

10+1 λόγοι για να ταξιδέψεις μέχρι τα Γιάννενα

Η πόλη του Αλή Πασά, των θρύλων και των παραδόσεων, των γαστρονομικών θησαυρών και των φημισμένων ασημουργών είναι πλέον πιο κοντά στην Κύπρο με τις απευθείας πτήσεις της Tus Airways από τη Λάρνακα. Σημείωσε μάλιστα πως το συγκεκριμένο απευθείας δρομολόγιο Λάρνακα-Ιωάννινα πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία από αεροπορική εταιρεία στη χώρα μας.

Ιωάννινα. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού της Ηπείρου αν και φαντάζει για τους Κύπριους ένας απομακρυσμένος, σχεδόν άγνωστος και ίσως αδιάφορος προορισμός, εντούτοις οι απευθείας πτήσεις, που εγκαινίασε πρόσφατα η Tus Airways από τη Λάρνακα θα σε κάνουν να δεις αυτήν την πόλη με άλλο μάτι φτάνοντας εκεί σε 1 ώρα και 40 λεπτά.

Αν είσαι πρωτάρης ταξιδιώτης και δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ την Ήπειρο και την πρωτεύουσά της τα Ιωάννινα σου έχω 10 πολύ καλούς για ταξιδέψεις μέχρι εκεί τώρα που η Tus σου δίνει την καλύτερη αφορμή με τα απευθείας δρομολόγια.

#1 Προορισμός τεσσάρων εποχών

Ας ξεκινήσω, λοιπόν, από τα βασικά: τα Γιάννενα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η λίμνη Παμβώτιδα και η μαγευτική βόλτα γύρω της, το κατοικημένο Νησί με τα σπουδαία μοναστήρια του, το Κάστρο με την ακρόπολη Ιτς Καλέ και όλη η ατμόσφαιρα που κουβαλά, την οποία ενισχύουν η ιστορία και οι θρύλοι για τον Αλή Πασά, τη Βασιλική και την κυρα-Φροσύνη είναι ήδη από μόνοι τους λόγοι αρκετοί.


Περιοχή Σκάλα

Ο συνδυασμός τους, όμως, με την εξωστρέφεια μιας πόλης 150.000 μόνιμων κατοίκων και 27.000 φοιτητών (1.200 Κύπριοι) είναι που κάνει τα Γιάννενα μαγικά. Το πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο, γεμάτο μαγαζιά για όλα τα γούστα και νεανικές πιάτσες, τα ετερόκλητα μνημεία και μουσεία και όλο το μυστήριο, που καλύπτει την πόλη, μαζί με τη ζοφερή ομίχλη, το κρύο και την υγρασία τον χειμώνα, το μελαγχολικό, βρετανικό τοπίο με τα κιτρινισμένα φύλλα το φθινόπωρο, η αναγέννηση της φύσης την άνοιξη και το μικρό καλοκαίρι με τα στέκια της λίμνης να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθιστούν τα Γιάννενα έναν προορισμό ιδανικό και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου.


Άγιος Γεώργιος, Πλατεία Πάργης

Η πόλη των Ιωαννίνων περπατιέται από την μία άκρη μέχρι την άλλη. Κάνε μία στάση στο κέντρο, την Πλατεία Πάργης για να ανάψεις ένα κεράκι στον πολιούχο άγιο της πόλης τον νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις, που αναπαρίσταται στις εικόνες με φουστανέλα. Απόλαυσε ένα καφεδάκι στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, στις λεωφόρους Δωδώνης και Αβέρωφ. Φτάσε μέχρι το Δημαρχείο και πέρασε απέναντι στο πάρκο Λιθαρίτσια για βόλτα και απόλαυσε την υπέροχη πανοραμική θέα της λίμνης.

#2 Απόβαση στο Νησάκι για βατραχοπόδαρα


Δεν γίνεται να βρεθείς στα Ιωάννινα και να µην πάρεις το καραβάκι από τον Μόλο που θα σε μεταφέρει στο νησάκι της λίμνης Ιωαννίνων ή Παµβώτιδας, το µοναδικό νησάκι σε λίμνη στον κόσµο χωρίς ονομασία αλλά και το μοναδικό κατοικημένο νησί λίμνης στην Ευρώπη.

Οι 150 πιστοί κάτοικοί του έχουν ως κύριες ασχολίες την αλιεία και τον τουρισμό. Μια βόλτα µε τα πόδια (απαγορεύονται τα αυτοκίνητα) στα ασβεστωμένα καλντερίμια θα σε γοητεύσει, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθείς στο Μουσείο του Αλή Πασά και στα 7 μοναστήρια, ειδικότερα στη Μονή Φιλανθρωπινών. Η θέα από τον Προφήτη Ηλία θα κλέψει την καρδιά σου, ενώ πριν φύγεις µπορείς να απολαύσεις ένα τσιπουράκι στην πλατεία Αλιέων, ή να πάρεις ένα αναμνηστικό από τα καταστήματα µε είδη λαϊκής τέχνης. Εκεί θα βρεις ταβέρνες που σε δελεάζουν να φας βατραχοπόδαρα, καραβίδες, καραβιδομακαρονάδα, χέλι, παχιούς κυπρίνους και άλλα εδέσματα της λίμνης. Μάθε πως το νησάκι μπορείς εύκολα να το περπατήσεις περιμετρικά του σε λιγότερο από 40 λεπτά. Σου το προτείνω!

#3 Το Μουσείο του Αλή Πασά


Ο Αλή Πασάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος τόσο με την Ήπειρο όσο και με τα Ιωάννινα αλλά κυρίως με το Νησάκι όπου εκεί βρήκε φρικτό θάνατο. Ένας ακόμη σημαντικό λόγος για πας στο νησί της λίµνης είναι το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, το οποίο από διαθέτει πλέον και νέα αίθουσα, µε λαογραφικά εκθέματα της σπάνιας συλλογής του Φώτη Ραπακούση. Μεταξύ άλλων εκεί θα δεις τοπικές ενδυμασίες, την αυθεντική στολή της Κυρα-Βασιλικής και τα πασουµάκια της Κυρα-Φροσύνης, καθώς και άλλα σπάνια αντικείμενα της περιόδου 1780-1820. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η συνέχεια της ξενάγησης στα κελιά της Μονής Αγίου Παντελεήµονα, µε σπουδαία εκθέματα, όπως το τσιμπούκι του Αλή Πασά, ενώ στο πάτωμά του κελιού παρατηρήστε τις οπές από τις σφαίρες από τις οποίες πέθανε.
Επισκέψεις καθημερινά 09.00-19.00 (χειµερινό ωράριο), 09.00-22.00 (θερινό). Είσοδος: €3.

#4 Βόλτα στο Κάστρο Ιωαννίνων


Το ένδοξο παρελθόν και η ιστορία της πόλης συγκεντρώνεται στο εντυπωσιακό Κάστρο της πόλης. Μέσα στο κάστρο θα περιπλανηθείς σε στενάκια, θα χαθείς, θα πατάς μόνο σε πέτρα και γύρω σου θα βλέπεις σπίτια χτισμένα με πέτρα. Τοπίο παραμυθένιο. Θα περπατήσεις και θα γνωρίσεις τα Ιωάννινα του παρελθόντος αλλά και μία σύγχρονη πινελιά της πόλης.

Μέσα στην περιοχή του Κάστρου θα βρεις το Δημοτικό Μουσείο όπου βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά μαζί με το Μαυσωλείο, τα λουτρά και την Εστία. Βρίσκεται στην άτυπη ακρόπολη του κάστρου από όπου η θέα είναι μοναδική. Ένα ακόμη μουσείο είναι το Βυζαντινό. Βρίσκεται στην επίσημη ακρόπολη του Κάστρου. Με το που διασχίσεις την πύλη της ακρόπολης βλέπεις ένα μέρος καταπράσινο με παλιά κτίρια τα οποία τώρα έχουν γίνει μουσεία, το Φετιχέ τζαμί του Αλή Πασά αλλά και τον τάφο του και μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στο ιστορικό Ιτς Καλέ έχοντας θέα όλα τα Γιάννενα. Συνέχισε το περπάτημα και πήγαινε στην πίσω πλευρά του Βυζαντινού Μουσείου όπου η θέα είναι απίθανη και βγάλε τη σέλφι σου. Από εκεί θα κατηφορίσεις προς το νέο καμάρι της πόλης, το μοντέρνο Μουσείο Αργυροτεχνίας όπου θα μάθεις την πλούσια ιστορία και παράδοση της τέχνης της αργυροχοΐας στην περιοχή των Ιωαννίνων και Ηπείρου.

#5 Το ‘Big Ben’ των Ιωαννίνων


Όταν ήμασταν φοιτητές στα Γιάννενα συνήθως δίναμε ραντεβού στο ρολόι στο κέντρο της πόλης ή στο Big Ben όπως το λέγαμε. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων το οποίο διαθέτει και τη δικό του λογαριασμό στο Instagram (ioanninaclock), Twitter (IoanninaClock) και Facebook (ioanninaclocktower). To θρυλικό ρολόι της πόλης οφείλει την ύπαρξή του στον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο και ανεγέρθηκε το 1905. Το 1925 µμεταφέρθηκε από την αρχική του θέση σε αυτή που βρίσκεται σήμερα, αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες που είχε υποστεί κατά λάθος κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918. Ο πυργίσκος του – µείγµα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθμού – έλκει το ενδιαφέρον τόσο για την όψη του όσο και για την ιστορία του, αφού αποτέλεσε παραγγελία του Οσµάν Πασά του Κούρδου.

#6 Το Μουσείο Βρέλλη


Ένα από τα πιο γνωστά, ίσως, μουσεία της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ηπείρου είναι το Μουσείο Βρέλλη που βρίσκεται στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων. Εδώ θα εκπλαγείς από τα 150 κέρινα ομοιώματα που βρίσκονται εκεί τα οποία δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης, ο οποίος εμπνεύστηκε και το µμουσείο, που λειτουργεί από το 1995 σε ένα υπέροχο ηπειρώτικο αρχοντικό. Η ξενάγηση αφορά σε τρεις ξεχωριστές θεματικές ενότητες: την προεπαναστατική, την επαναστατική και τα ειδικά αφιερώματα, ενώ ολοκληρώνεται µε επίσκεψη στο εργαστήρι του δημιουργού.
Επισκέψεις καθημερινά 10.00-16.00. Είσοδος: €6.

#7 Επίσκεψη στο Σπήλαιο Περάµατος


Μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, στο λόφο Γκορίτσα, υπάρχει το φημισμένο Σπήλαιο Περάματος με σταλαγμίτες και σταλακτίκτες. Αυτό το ασβεστολιθικό υπόγειο «µουσείο γλυπτικής» πέρασαν 1.500.000 χρόνια µμέχρι να αποκτήσει τη σημερινή του γεωλογική µμορφή. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 και χαρτογραφήθηκε από τους σπηλαιολόγους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου. Οι θάλαµοι έκτασης 14.800 τ.µ. (1.100 τ.µ. το επισκέψιµο κοµµάτι), µε 19 είδη σταλακτιτών, σταλαγµιτών και «κουρτινών» και άλλα σπηλαιολογικά ευρήµατα, εντυπωσιάζουν. Διάρκεια τουριστικής διαδροµής: 45 λεπτά. Λειτουργεί καθημερινά 09.00-17.00. Είσοδος: €7. www.spilaio-perama.gr

#8 Η γαστρονομία


Φρόντζου Πολιτεία 

Τι να πει κανείς για την ηπειρώτικη κουζίνα, τα κρέατα, τις παραδοσιακές σκεπαστές πίτες, τα πεντανόστιμα μαγειρευτά, το κατσικάκι στη γάστρα και φυσικά τα γιαννιώτικα σιροπιαστά, τον τυλιχτό μπακλαβά (κλωστάρι), το εκμέκ κανταΐφι, τα τουλουμπάκια, τους λουκουμάδες και τη φημισμένη μπουγάτσα από το θρυλικό κατάστημα Select στην Αβέρωφ. Η πόλη σου προσφέρει ποικίλες επιλογές για φαγητό και νυχτερινή ζωή από την μία άκρη μέχρι το παραλίμνιο. Μικρά μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, μοντέρνα street food με θέα το κάστρο, την πλατεία Πάργης και τις στοές της πόλης.

Για καλό φαγητό να επισκεφτείς τη Φρόντζου Πολιτεία με την πανοραμική θέα της πόλης, τα εστιατόρια κάτω στη λίμνη, σου προτείνω Φίλιππα για εξαιρετική σπανακοτυρόπιτα, αρνί στη γάστρα και μαγειρευτά. Μην αμελήσεις να πας για γλυκό στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μουλαϊμίδου στο Motley και να δοκιμάσεις το πληθωρικό προφιτερόλ. Για σιροπιαστά πρέπει να πας στα ζαχαροπλαστεία Διεθνές, Νούσιας και Κολιονάσιος.

#9 Γνωριμία με Ήπειρο, Κέρκυρα, Λευκάδα και Σύβοτα


Τζουμέρκα

Η διαμονή, οι βόλτες και η περιήγηση τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά της πόλης ανακαλύπτοντας τα μυστικά της είναι η καλύτερη πρώτη γνωριμία με τα Ιωάννινα. Εκείνο, όμως, που σου προσφέρει αυτή η πόλη είναι το γεγονός ότι μπορεί να καταστεί η έδρα σου για επιμέρους εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, όπου θα επισκεφτείς μέρη και τοπία που πραγματικά θα θυμάσαι για μία ζωή.


Σύβοτα

Σημείωσε, λοιπόν, ότι από τα Ιωάννινα αν νοικιάσεις αυτοκίνητο μπορείς να βρεθείς στο θρυλικό χωριό της Πίνδου, το Μέτσοβο με τα υπέροχα τοπικά προϊόντα και το τυρί Μετσοβόνε σε λιγότερο από 40 λεπτά. Σε περίπου μια ώρα μπορείς να βρεθείς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου την Άρτα με το θρυλικό γεφύρι και τα πολύ καλά μεζεδοπωλεία, ενώ στη Ήπειρο θα συναντήσεις τα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς Ζαγοροχώρια, μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Ελλάδας με παραδοσιακά, πετρόκτιστα σπίτια και μοναδική κουζίνα, αλλά και τα Τζουμέρκα. Ιδανικές περιοχές για εξορμήσεις με αυτοκίνητο και διαμονή σε πανέμορφα boutique ξενοδοχεία σε λογικές τιμές με διεθνείς διακρίσεις. Γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων θα συναντήσεις πολλά ηπειρώτικα πέτρινα γεφύρια, τον ποταμό Βοϊδομάτη που προσφέρεται για ράφτινγκ, extreme sports αλλά και τη ‘χαράδρα’ του Βίκου, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν οι ντόπιοι το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο.


Μέτσοβο

Σε λιγότερο από μία ώρα μπορείς να βρεθείς στην μικρή και γραφική πόλη της Κόνιτσας όπου μπορείς να απολαύσεις το φυσικό τοπίο, τα γεφύρια και να επισκεφτείς το πατρικό σπίτι του Άγιου Παΐσιου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Παράλληλα, από τα Ιωάννινα μπορείς να βρεθείς σε λιγότερο από τρεις ώρες στην Κέρκυρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στη Λευκάδα μέσω Πρέβεζας και στην νησιωτικού χαρακτήρα Πάργα με τις πολύ καλές παραλίες. Ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου είναι τα Σύβοτα, με εξωτικό χαρακτήρα και κρυστάλλινα νερά με εύκολη πρόσβαση από τα Ιωάννινα, αποτελώντας ιδανικό σταθμό για το καλοκαίρι.

#10 Διαμονή


Η νέα τάση στα Γιάννενα λέγεται boutique και city hotel, τα οποία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακό ρυθμό, προσφέροντας εξατομικευμένη φιλοξενία στην καρδιά της πόλης. Δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα του ύπνου και στο πρωινό με τοπικά προϊόντα, ενώ αποτελούν βολική αφετηρία για τις μετακινήσεις σου με τα πόδια μέσα στην πόλη. Ο σύνδεσμος ξενοδόχων της περιοχής Ιωαννίνων εξέδωσε ένα πολύ καλό οδηγό καταλυμάτων, τον οποίο θα βρεις εδώ: www.irha.gr.

#11 Ταξίδεψε απευθείας με Tus Airaways


Ο κυριότερος λόγος, για να ταξιδέψεις μέχρι την πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι οι απευθείας πτήσεις, που ξεκίνησαν από τις 16 Φεβρουαρίου, από την Tus Airways, συνδέοντας τη Λάρνακα με τα Ιωάννινα με πτήσεις κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Αναζήτησε πτήσεις στην ιστοσελίδα της Tus Airways: tusairways.com.

Τηλ. για κρατήσεις: 24200333.
Οδός: Αρτέμιδος 23, 6025, Λάρνακα.
Ώρες λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου: Δ-Παρ 08.00-19.00 & Σ-Κ 09.00-19.00.
Email: [email protected]
Email για κρατήσεις: [email protected]
Email για εξυπηρέτηση πελατών: [email protected]
Facebook: tusairways

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend