Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στα σκαριά η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας
Στα σκαριά η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας

Στα σκαριά η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών έχουν αποφασίσει στη σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας που θ’ αναλάβει την αστυνόμευση των δήμων και θα μοιράζει εξώδικα για περισσότερα από 60 αδικήματα.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το 2014 στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, επειδή καθυστερεί η προώθηση και ψήφιση των νομοσχεδίων αποφασίστηκε να ετοιμαστούν τα σχετικά νομοσχέδια για τη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας ανεξάρτητα από τον εκσυγχρονισμό των δημαρχείων.

Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων των Δήμων αλλά και η αφαίρεση από την Αστυνομία μη αστυνομικών καθηκόντων, όπως είναι ηχορύπανση, το κάπνισμα σε χώρους αναψυχής και ορισμένες τροχαίες παραβάσεις εντός των δημοτικών ορίων.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, θα μπορούσε η Δημοτική Αστυνομία να ασχοληθεί με την παράνομη στάθμευση και άλλες τροχαίες παραβάσεις και τα πιο σοβαρά τροχαία αδικήματα όπως ο έλεγχος ταχύτητας, νάρκοτεστ και άλκοτεστ να γίνεται από την Αστυνομία. Με τον τρόπο αυτό η τροχαία θα έχει περισσότερη ευχέρεια για αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο και θα δώσει έμφαση στην πρόληψη και καταστολή θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα παραχωρηθούν στη Δημοτική Αστυνομία αρμοδιότητες για αδικήματα που είναι σαφή και όχι για αυτά που μπορεί να αμφισβητηθούν. Για τη σύσταση τέτοιας Αστυνομίας θα γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να δοθούν περαιτέρω εξουσίες σε υπαλλήλους των δήμων, ενώ για πάνω από 60 αδικήματα, θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μπορούν να μοιράζουν εξώδικα και δημοτικοί λειτουργοί.

Πρόθεση των δύο υπουργών είναι να συσταθεί μια κεντρική Δημοτική Αστυνομία και επαρχιακές που θα λειτουργούν σε όλους τους Δήμους, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο όπου σε μικρούς δήμους δεν καταγγέλλονται δημότες, αφού ο ένας γνωρίζει τον άλλο. Τα έσοδα από τα εξώδικα θα πηγαίνουν στους Δήμους, ώστε να μειωθεί και η χορηγία του κράτους. Σήμερα υπάρχει Δήμος που εισπράττει περί τις 600 χιλιάδες ευρώ από πρόστιμα.

Πρόθεση των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι όπως τα σχετικά νομοσχέδια ετοιμαστούν σύντομα ώστε να κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend