Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στον Κόννο θα φτιάξουν τεχνητά νησάκια με ξαπλώστρες (videos)
Στον Κόννο θα φτιάξουν τεχνητά νησάκια με ξαπλώστρες (videos)

Στον Κόννο θα φτιάξουν τεχνητά νησάκια με ξαπλώστρες (videos)

Το κυπριακό καλοκαίρι θα γίνει ακόμα πιο «ουάου»!

Προφανώς και αστειευόμαστε (ακόμα τουλάχιστον). Αφού κατά διαστήματα, ειδικά με το όσα συμβαίνουν στην ακτογραμμή της ελ. περιοχής Αμμοχώστου, έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατό ύφος γραφής, είπαμε να δοκιμάσουμε και το αγγλοσαξονικό χιούμορ.

Βλέποντας κανείς την πιο πάνω φωτογραφία εύκολα μπορεί να κάνει διάφορους συνειρμούς. Τι να γυρεύει άραγε μια μπουλντόζα μέσα στη θάλασσα -ούτε καν στην παραλία- του Κόννου;

Και τι κάνεις σα βρεθείς απέναντι σε αυτό το θέαμα; Να κάνεις share τη φωτογραφία με άλλο ένα οργισμένο post; Να πάρεις τον Δήμαρχο (είτε Αγίας Νάπας είτε Παραλιμνίου, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται και οι δύο Δήμοι -η μισή παραλία του Κόννου είναι Πρωτράς και η άλλη μισή Αγία Νάπα) να σου πει μια καλή δικαιολογία για το πώς βρέθηκε η μπουλντόζα στο νερό; Να ξεκινήσεις τηλέφωνα αριστερά και δεξιά σε κρατικά Τμήματα (Περιβάλλοντος, Δασών, Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας) για να δεις αν έχουν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες, αν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες;

Ας ξεκινήσουμε από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου. Μιλήσαμε με τον Έπαρχο για να δούμε αν ο Δήμος εξασφάλισε την άδεια για να κάνει ό,τι κάνει, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ο νόμος περί προστασίας της παραλίας απαγορεύει το οδήγημα, απαγορεύει να πιάσεις άμμο, να προσθέσεις χαλίκι, να κάνεις κατασκευές χωρίς άδεια του Επάρχου. Ο ίδιος ο κύριος Γ. Χρυσαφίνης διευκρίνισε στη CITY ότι, σε σχέση με τη ζώνη προστασίας της παραλίας, ο ίδιος μπορεί να δώσει μια άδεια κυρίως για καθαρισμό πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. «Αυτή αφορά σε καθαρισμό, ίσως και στη μεταφορά κάποιων μικρών-ελαφριών πετρών». Μόνον. Οποιεσδήποτε άλλες περαιτέρω εργασίες είναι παράνομες, σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, συμπληρώνοντας μάλιστα πως κατά διαστήματα λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης κάνουν περιοδεία στην ακτογραμμή και προβαίνουν σε καταγγελίες στην αστυνομία όταν παρατηρούνται παρανομίες. Έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες μέχρι σήμερα, επισημαίνει ο Έπαρχος, τόσο εις βάρος των Τοπικών Αρχών όσο και εις βάρος ιδιωτών, οπότε πρέπει να αναμένουμε τη δραστική παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να βρεθεί ριζική λύση για το πρόβλημα που προκύπτει, ειδικά τα τελευταία μερικά χρόνια.

Βλέποντας, πάντως, τα δύο παρακάτω βίντεο, αναρωτιόμαστε αν αυτό που βλέπουμε να γίνεται στον Κόννο αφορά είτε σε καθαρισμό της παραλίας είτε σε μεταφορά κάποιων μικρών-ελαφρών πετρών. Εσείς τι λέτε;


Όντως, όμως, μπορεί ο Έπαρχος να δώσει άδεια ακόμα και για έναν απλό καθαρισμό στην παραλία του Κόννου, χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες;

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, διευκρινίζει στη CITY: «Η παραλία Κόννος εμπίπτει εντός δύο περιοχών του Δικτύου Natura 2000, του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας για τους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα άγρια πτηνά, οι οποίες περιλαμβάνουν ολόκληρο το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο. Και οι δύο περιοχές Natura 2000 περιλαμβάνουν τόσο την χερσαία επικράτεια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, όσο και την Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή που το περιβάλλει. Εάν η επέμβαση εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της Θαλάσσιας Ζώνης έγινε από την Τοπική Αρχή, δηλαδή τον Δήμο Αγίας Νάπας, μετά από σχετική άδεια που έλαβε από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, τότε τίθεται σοβαρό ζήτημα παράβασης των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς μία τέτοια επέμβαση δεν προβλέπεται από τα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών Natura 2000, δεν συζητήθηκε και δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή για την Φύση και την Άγρια Ζωή, την Διαχειριστική Επιτροπή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο ή / και τις καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας). Προπάντων, μία τέτοια σοβαρή επέμβαση δεν υποβλήθηκε σε δέουσα εκτίμηση, όπως προβλέπεται από τις σχετικές Νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Τοπικές Αρχές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οι περιοχές προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής δεν είναι ξέφραγα αμπέλια για να κάνουν ότι θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν».

Μπορεί ορισμένοι να θεωρούν πως θα χαθούμε στις διαδικασίες όταν αναλωνόμαστε στην έρευνα για άρθρα όπως αυτό, μπορεί κιόλας ενίοτε να χανόμαστε, αλλά πραγματικά μπορούμε να κατανοήσουμε πέντε απλά πράγματα.

Σύμφωνα με τα όσα διάβασες και όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις, μιλάμε για άλλη μια καταστροφική παρέμβαση εις βάρος των οικολογικών μας κοινών και της φυσικής μας κληρονομιάς! Δικά μας είναι αυτά, όλων μας, και όχι του κάθε Δημάρχου, του κάθε Επιχειρηματία, του κάθε Λειτουργού.

Αλλά, δεν βαριέσαι… Ας τις οργώσουμε ΟΛΕΣ! Ας κάνουμε ακόμα και τεχνητά νησάκια με ξαπλώστρες… ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Πιο κάτω οι χάρτες που αφορούν όλα όσα ανφέρονται στο κομμάτι της διευκρινιστικής παρέμβασης του Κλείτου Παπαστυλιανού:

Χάρτες – Πηγή:

Διαχειριστικό Σχέδιο Περιοχής ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο». Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Υπουργείο Εσωτερικών. Ετοιμάστηκε από: Ι.A.CO Environmental and Water Consultants Ltd και Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Λευκωσία 2016.

Πηγή: city.sigmalive.com

Send this to a friend