Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διευθυντικά στελέχη ανάπτυξης γης: Σωτήριο το πρόγραμμα παραχώρηση κυπριακής ιθαγένειας σε ξένους επιχειρηματίες
Διευθυντικά στελέχη ανάπτυξης γης: Σωτήριο το πρόγραμμα παραχώρηση κυπριακής ιθαγένειας σε ξένους επιχειρηματίες

Διευθυντικά στελέχη ανάπτυξης γης: Σωτήριο το πρόγραμμα παραχώρηση κυπριακής ιθαγένειας σε ξένους επιχειρηματίες

Λανθασμένες εντυπώσεις δημιουργούνται σχετικά με το πρόγραμμα που εκπόνησε το Υπουργικό Συμβούλιο για παραχώρηση κυπριακής ιθαγένειας σε ξένους επιχειρηματίες στα πλαίσια υποστήριξης της εθνικής οικονομίας από ξένες επενδύσεις.

Παρότι έχει συμβάλει σημαντικά στην εισροή κεφαλαίων στην Κύπρο εν καιρώ κρίσης, και ιδιαίτερα στην ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων, αρκετές ανταγωνιστικές χώρες και Ευρωπαϊκές αρχές έχουν κατακρίνει το πρόγραμμα αναφέροντας ότι δεν υπάρχει έλεγχος στο θέμα των πολιτογραφήσεων.

Σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως ο αριθμός των πολιτογραφήσεων που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία συνιστά μόλις το 0,3 % των συνολικών πολιτογραφήσεων που γίνονται κάθε χρόνο συνολικά στην Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να υποστεί κάθε έλεγχο από τις ευρωπαϊκές αρχές για τις διαδικασίες που εφαρμόζει, σχετικά με τις κατηγορίες ότι κάποια άτομα ίσως έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Την άποψη του Υπουργού Εσωτερικών συμμερίζονται και διευθυντικά στελέχη ανάπτυξης γης, που με τοποθετήσεις τους αναφέρουν ότι το πρόγραμμα πολιτογράφησης αποδείχθηκε σωτήριο για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι το πρόγραμμα δεν έχει επινοηθεί στην Κύπρο, καθώς πολλές χώρες χρησιμοποιούν παρόμοια προγράμματα εδώ και πολλά χρόνια, οπότε δεν πρέπει να θεωρείται ως τάση αλλά ως εποικοδομητικό εμπορικό μέτρο.

Επίσης, τονίζεται η σημασία ώστε τα ΜΜΕ να καλύπτουν σωστά το πρόγραμμα, αλλά και από τους επενδυτές να συμπεριφέρονται σωστά ώστε να προστατευτεί η ακεραιότητα και η διάρκεια του προγράμματος, καθώς αποτελεί ευκαιρία για εδραίωση της Κύπρου ως παγκόσμιο προορισμό για επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την ευημερία για το μέλλον.

To πρόγραμμα θεωρείται πολύ επιτυχές από τους developers και υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να επεκταθεί επ ‘αόριστον. «Οι ξένοι αγοραστές, οι οποίοι είναι άτομα με μεγάλη οικονομική ευρωστία, βοηθούν την οικονομία με την πολύ σημαντική επένδυση ύψους €2 εκατ., στην οποία πρέπει να προβούν στην Κύπρο για να αποκτήσουν την ιθαγένεια», αναφέρουν.

 Πηγή: tothemaonline

Send this to a friend