Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 10 σούπερ εκδρομές για το Πάσχα
10 σούπερ εκδρομές για το Πάσχα

10 σούπερ εκδρομές για το Πάσχα

Κι εκεί που είσαι αποφασισμένος να κάνεις Πάσχα στην πόλη, πηγαίνοντας κόντρα στο κλισέ που θέλει το Πάσχα να σε βρίσκει στο χωριό σου με παππούδες, γιαγιάδες και όλο σου το σόι, ξαφνικά κάτι γίνεται και αλλάζεις γνώμη.

Να είναι που σε έπιασε η άνοιξη, που αποφάσισες ότι “μια ζωή την έχουμε”, που σε έπιασε η νοσταλγία για παραδοσιακές καταστάσεις, που ο έτερος πρότεινε εκδρομή;

Όποιος και αν είναι ο λόγος, έχουμε μερικές ωραιότατες προτάσεις για να κλείσεις το τετραήμερο της τελευταίας στιγμής. Εξάλλου η Κύπρος έχει πολλές ομορφιές και γραφικά χωριουδάκια με παραδόσεις και χαρακτήρα και συνάμα πολλές επιλογές για βόλτα, διαμονή και αγορές!

Αν είσαι έτοιμος λοιπόν…φύγαμε!

Επαρχία Λευκωσίας

Κακοπετριά… Και κοσμοπολίτικη και τα έχει όλα!
Γιατί να το επισκεφτείς Δεν είναι μόνο οι όμορφες γειτονιές του, αλλά και ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του που σε κάνουν να το ξεχωρίζεις και να το επισκέπτεσαι κάθε εποχή του χρόνου. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco με τα εξαίρετα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής, ενώ η παλιά Κακοπετριά είναι μια μοναδική περιδιάβαση που αξίζει να την κάνεις με τη φωτογραφική σου μηχανή.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Στην Κακοπετριά θα βρεις κάθε είδους μαγαζάκι όπου μπορείς να αγοράσεις από τρόφιμα μέχρι χειροποίητα πλεκτά είδη. Στην πλατεία του χωριού θα πάρεις θέση στο μεγάλο το καφε-
στιατόριο για να απολαύσεις το ρόφημα και τους λουκουμάδες σου, και έπειτα θα αμοληθείς στα γύρω δρομάκια του για να ανακαλύψεις τι προσφέρει.
Πού να φας – πού να μείνεις Άπειρες οι επιλογές που σου προσφέρει η κοινότητα, τόσο στο χώρο εστίασης όσο και στη διαμονή. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι το ξενοδοχείο “Μύλοι” (22922536) με τη φημισμένη πέστροφά του, ο “Λινός” (22924700) με τα παραδοσιακά δωμάτιά του, το καφεστιατόριο του “Κώτσιου” (22923464) με τις πελώριες κρέπες του, και ο γνωστός “Χρυσανθής” (22922202) για τη νόστιμη σούβλα του.
Easter tip Στην Κακοπετριά γιορτάζουν την Ανάσταση. Όμως, αποκορύφωμα των εορτασμών, είναι η στιγμή που τρώνε το μυρωδάτο μαχαλεπί, κέρασμα από το Συμβούλιο του χωριού.

Καλοπαναγιώτης… έχει άλλη χάρη!
Γιατί να το επισκεφτείς Διαθέτει παραδοσιακή αρχιτεκτονική, και καταπράσινες κοιλάδες. Οι κεραμιδένιες σκεπές, τα θαυμάσια μπαλκόνια, οι ήσυχες αυλές, τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι παλιές εκκλησίες συμβάλλουν όλα στο όμορφο τοπίο. Ο ποταμός Σέτραχος, σε συνδυασμό με πολλούς νερόμυλους και φυσικές πηγές, προσφέρουν μια ήρεμη και γαλήνια ατμόσφαιρα.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Δοκίμασε σουτζούκο και επισκέψου τη φάρμα πέστροφας δίπλα στο φράγμα του Καλοπαναγιώτη, όπου επιτρέπεται το ψάρεμα.
Πού να φας Δοκίμασε τις γεύσεις που προσφέρει το εστιατόριο του ξενοδοχείου “Βυζαντινό”. Μια καλή πρόταση αγροτουρισμού είναι το “Σπίτι της Αναστούς” (99823009), ενώ θα φας καλά στο “Παλιό Σινεμά” (99130275), απολαμβάνοντας τους μεζέδες που φτιάχνει από ντόπια προϊόντα παραγωγής, στον φρεσκοανακαινισμένο χώρο του. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τα “Πραματούθκια” για να βρεις, να θαυμάσεις και να αγοράσεις παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, από ντόπιους παραγωγούς.

Επαρχία Λεμεσού

Αγρός… τα έχει όλα και αρέσει!
Γιατί να το επισκεφτείς Ο Αγρός είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά. Διαθέτει όλο το πακέτο που μπορεί να ζητά κάποιος επισκέπτης. Από ενδιαφέρουσα παράδοση, τοπικά προϊόντα, φυσικό περιβάλλον, σημαντική ιστορία, μονοπάτια της φύσης και όμορφες εκκλησίες μέχρι μεγάλα φεστιβάλ.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Στον Αγρό ευδοκιμούν όμορφα και αρωματικά τριαντάφυλλα, με τα οποία οι ντόπιοι παράγουν το γνωστό σ’ όλους μας ροδόσταγμα του Αγρού. Επίσης τα καπνιστά και κρασάτα αλλαντικά του Αγρού ξεχωρίζουν για τη γεύση και τη μυρωδιά, γεγονός που το οφείλουν στον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής τους.
Πού να φας – πού να μείνεις Το Ξενοδοχείο Βλάχος (25521330), το Agros Cottage House (96795455) και το Agros Panoramic Villa είναι τρεις εξαιρετικές επιλογές που έχεις για διαμονή στο χωριό.
Easter tip Την Κυριακή του Πάσχα, γύρω στις έντεκα το πρωί θα βρεις συγκεντρωμένους τους κατοίκους στην εκκλησία του χωριού για τον “εσπερινό της αγάπης”. Σε κάθε στάση του Ευαγγελίου, ο ήχος του σήμαντρου ακούγεται χαρμόσυνος και οι πιστοί χτυπούν απαλά τα στασίδια, καθώς ένας μεγάλος μπρούντζινος δίσκος περιφέρεται στο κέντρο του ναού, δημιουργώντας έντονο ήχο. Με το τέλος της λιτανείας, οι πιστοί στέκονται στη σειρά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Αναστάσεως, και ο καθένας εύχεται στον προηγούμενό του στην ουρά “Χριστός Ανέστη”.

Βουνί… το νόστιμο & χαριτωμένο
Γιατί να το επισκεφτείς Το Βουνί πρεσβεύει επάξια τα παραδοσιακά και ιστορικά χωριά του νησιού. Επιπλέον είναι από τα πιο γευστικά. Αξίζει να περάσεις από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Οίνου (αφού επικοινωνήσεις με το γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου στο 25942335) και το Βυζαντινό Μουσείο (99408245). Επίσης, κάνε θρησκευτικό τουρισμό ξεκινώντας απ’ το χωριό, ανάβοντας ένα κερί στις εκκλησίες και τα μοναστήρια (6 συνολικά) που θα συναντήσεις. Πρόκειται για την Εκκλησία Χρυσοσωτήρος, την Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου, την Εκκλησία Παραβουνιώτισσας, το Μοναστήρι της Αναστάσεως, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το μοναστήρι του Αγίου Μάμα.
Πού να φας – πού να μείνεις Στο Βουνιώτικο (99440218) θα απολαύσεις αμιγώς κυπριακά πιάτα τα οποία θα σε ενθουσιάσουν. Η κυρία Γιαννούλα δεν θα σου επιτρέψει να φύγεις με άδειο στομάχι. Στην Ωραία Ελλάς (25944328) θα δοκιμάσεις πολύ ιδιαίτερα και νόστιμα πιάτα. Στην Ταβέρνα “Ο Τάκης” (25943631) θα χορτάσεις νόστιμο φαγητό, ενώ στην ταβέρνα “Ο Αλέξανδρος” (99475982) η ποικιλία και η νοστιμιά ανταγωνίζονται επάξια.

Όμοδος… το δημοφιλές
Γιατί να το επισκεφτείς Υπολογίζεται πως σε ετήσια βάση το χωριό δέχεται ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Κάποιο λόγο έχουν όλοι. Κάνε τη βόλτα σου στα λιθόστρωτα δρομάκια, προσκύνησε στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, επισκέψου τα Μουσεία Αγώνος, Βυζαντινών Εικόνων, Λαογραφείας, Φωτογραφίας, το Κέντρο Διάσωσης Δαντέλας και την Πινακοθήκη, ενώ ο Ληνός (πατητήρι σταφυλιών) είναι πολύ κοντά και αξίζει τον κόπο.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Υπάρχουν πολλά οινοποιεία που θα σου δημιουργήσουν την ανάγκη να εμπλουτίσεις την κάβα σου. Μην αμελήσεις να αγοράσεις αρκατένα. Θα είναι μεγάλη παράλειψη εκ μέρους σου.
Πού να φας – πού να μείνεις Στου Κυρ Γιάννη θα φας και θα μείνεις (25422100), αρκεί να κάνεις την κράτησή σου από νωρίς. Επίσης η ταβέρνα του Θεμιστοκλή θα σε χορτάσει (25422649).
Easter tip Η Τρίτη της Λαμπρής θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή του χωριού, αφού τη μέρα αυτή ο “Αφέντης”, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τον Τίμιο Σταυρό, επισκέπτεται όλα τα σπίτια. Από νωρίς το πρωί οι ιερείς του χωριού περιφέρουν στους ώμους τους τον Τίμιο Σταυρό, με τους πιστούς να ακολουθούν και να ψάλλουν ύμνους. Οι νοικοκυρές τούς υποδέχονται με ροδόσταγμα και ανθόνερο.

Πέρα Πεδί… το δροσερό
Γιατί να το επισκεφτείς Βουνό, γενναιόδωρες εικόνες φυσικής ομορφιάς και ποτάμι. Τι άλλο να θελήσει ο άνθρωπος για την ορεινή του εξόρμηση; Επισκέψου το νερόμυλο αλλά και τον υδατοφράκτη, ενώ το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μπορεί να είναι ο επόμενος σταθμός σου.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Στο σύγχρονο Οινοποιείο Κωνσταντίνου (25470370) θα ξεναγηθείς στις εγκαταστάσεις του και θα προμηθευτείς τα βραβευμένα κρασιά του.
Πού να φας – πού να μείνεις Στο χωριό συχνά διατίθενται προς ενοικίαση σπίτια. Για πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου (25470903). Στην Ταβέρνα Νερόμυλος (25470536) θα δοκιμάσεις πολλές και ιδιαίτερες γεύσεις, ενώ στο Sequoia Restaurant (25470650) εκτός του ότι θα χορτάσεις, θα θαυμάσεις και τα σπάνια δέντρα sequoia. Στο χωριό υπάρχει και η γνωστή πλέον ταβέρνα “Ο Σταθμός” (99477369).

Επαρχία Λάρνακας

Λεύκαρα… διαχρονική αξία!
Γιατί να το επισκεφτείς Οι εσωτερικές αυλές των σπιτιών του, τα γραφικά δρομάκια με τα κάθε λογής χρώματα και τα κεντήματα,
που η φήμη τους έφτασε μέχρι το εξωτερικό, είναι αρκετά για να σε κάνουν να θέλεις να το επισκεφτείς ξανά και ξανά. Μία επίσκεψη
στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής (24342326) κι ένα προσκύνημα στην εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, κτίσμα του 14ου αιώνα, είναι επίσης επιβεβλημένα.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Βρες τη γεύση που σου αρέσει και αγόρασε λουκούμια από τα “Ωραία Λεύκαρα” (24342525) που έχουν πάρει πολλά βραβεία. Εννοείται ότι πρέπει να αποκτήσεις ένα λευκαρίτικο κέντημα ή ένα χειροποίητο κόσμημα ή ένα χανάπι ή κόσμημα από ασήμι.
Πού να φας – πού να μείνεις Υπάρχουν αρκετές ταβερνούλες, διάσπαρτες στο χωριό, αλλά και καφενεδάκια για ρόφημα και γλυκό. Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις το λευκαρίτικο τταβά τους, ενώ για διαμονή, σου προτείνω το “Redblue Door” (99420984), ένα ανακαινισμένο κτίριο του 1820, με δύο σπιτάκια, που συνδυάζει άψογα το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου

Δερύνεια… με μεγάλη καρδιά
Γιατί να το επισκεφτείς Στην αγκαλιά του κόλπου της Αμμοχώστου, στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, βρίσκεται η όμορφη θαλασσοφίλητη και φιλοπρόοδη Δερύνεια. Μάθε ότι διαθέτει αρκετά μνημεία, αξιοθέατα και σημεία αναφοράς, όπως Βυζαντινές Εκκλησίες, Λαογραφικό Μουσείο, Μνημεία Ηρώων και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Αφού έχει πλέον παράδοση και κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή φράουλας, καλύπτοντας το 60% της παγκύπριας παραγωγής, αξίζει να τις αγοράσεις κι εσύ, γιατί είναι απίστευτα θρεπτικές.
Πού να φας – πού να μείνεις Υπάρχουν ταβερνούλες όπου μπορείς να απολαύσεις αυθεντικούς, κυπριακούς μεζέδες, αλλά και ορισμένα καταλύματα (apartments) που προσφέρουν διαμονή. Για φαγητό κλείσε τραπέζι στην ταβέρνα το “Μισόχωρο” (23743943), αλλά και στον “Κωσταρή” (23822046) για το φημισμένο του οφτό.
Easter tip Στις περιοχές αυτές, φτιάχνουν αβγωτές, τα κόκκινα αβγά που είναι τυλιγμένα με ζύμη και σουσάμι. Τα βασικά υλικά είναι αλεύρι, μαγιά και το σουσάμι, ενώ στη μέση μπαίνει πάντα ένα κόκκινο αβγό.

Πάφος

Στατός-Άγιος Φώτιος… όρεξη να ‘χεις
Γιατί να το επισκεφτείς Γιατί θέλεις να δεις με τα μάτια σου και -αν καταφέρεις- να μετρήσεις όλες αυτές τις καρυδιές για τις οποίες είναι γνωστό το χωριό. Όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι καρυδιές και η εικόνα που δημιουργείται είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Μην παραλείψεις να ανάψεις ένα κερί σε δυο σημαντικές Μονές της Κύπρου που βρίσκονται στο χωριό, την Αγία Μονή και την Ιερά Μονή Χρυσορροϊατίσσης.
Τι να δοκιμάσεις/αγοράσεις Στο Στατό-Άγιο Φώτιο μπορείς να βρεις οινοποιεία, γαλακτοκομεία και αλλαντοποιεία, τα οποία παράγουν εξαίσια τοπικά προϊόντα.
Πού να φας – πού να μείνεις Στο αγροτουριστικό κατάλυμα “Στατός-Άγιος Φώτιος” θα μείνεις και θα απολαύσεις την παφίτικη φιλοξενία. Όσο για το φαγητό, είναι κάτι που δεν θα πρέπει επουδενί να σε ανησυχήσει. Η ταβέρνα “Αμπελίτης”, Το εστιατόριο “Kolios”, και το “Persephonis Place”, θα σε αφήσουν ικανοποιημένο και πολύ χορτασμένο.
Easter tip Οι νοικοκυρές προτιμούν να βάζουν στη ζύμη τους γάλα κατσίκας, για να φουσκώσει και να ψηλώσει στο ψήσιμο. Σε κάποια άλλα χωριά, με το ίδιο είδος ζύμης φτιάχνουν τις τυροπούλες, προσθέτοντας απλά χαλούμι, “κάτι αντίστοιχο με την παραδοσιακή τυρόπιτα”.

Μηλιού… η χαλαρωτική
Γιατί να το επισκεφτείς Το χωριό είναι μικρό αλλά πανέμορφο. Το φυσικό τοπίο, η ιστορία του και ο τρόπος που εξελίχθηκε χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, τουναντίον αναδεικνύοντας αυτή, είναι εντυπωσιακός.
Πού να φας – πού να μείνεις Θα φας στον Παγκράτιο και δεν θα το μετανιώσεις. Στο δρόμο για την πλατεία του χωριού Μηλιού θα συναντήσεις ένα αναπαλαιωμένο χτίσμα του 1847, που σερβίρει αυθεντικές κυπριακές γεύσεις (70003757) σ’ ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Αφού ολοκληρώσεις το γεύμα σου, θα κατηφορίσεις στο Ayii Anargyri Natural Healing Spa Resort. Αποκλείεται να μην έχεις ακούσει για τα θεραπευτικά του spa, τον υπέροχο χώρο που αγκαλιάζεται από το φυσικό τοπίο σαν προέκταση αυτού και τις μοναδικές του υπηρεσίες!

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend