Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καταργείται τελικά η θερινή ώρα;-Κύπριοι ψηφίζουν «όχι»
Καταργείται τελικά η θερινή ώρα;-Κύπριοι ψηφίζουν «όχι»

Καταργείται τελικά η θερινή ώρα;-Κύπριοι ψηφίζουν «όχι»

 Διαδικτυακό ψήφισμα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Avaaz με πρωτοβουλία Κυπρίων, οι οποίοι συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της πιθανής κατάργησης της θερινής ώρας. Το ψήφισμα το οποίο έχει ως παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τίτλο «Bring Back our Summer», έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 489 άτομα ενώ στην περιγραφή αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξει στην κατάργηση της Θερινής ώρας, ζητείται να εξαιρεθεί η Κύπρος.

Μπορείτε να ψηφίσετε ΕΔΩ

Το ψήφισμα προέκυψε με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου το οποίο με ψήφισμα του ζητεί από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις ρυθμίσεις για την αλλαγή της θερινής ώρας και να υποβάλει πρόταση για να αναθεωρηθεί η διαδικασία. Οι Ευρωβουλευτές με ψήφους 384 υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές ζήτησαν την επαναξιολόγηση και την κατάργηση της αλλαγής της ώρας.

Πάντως, για να καταργήσει η ΕΕ τη θερινή ώρα, θα χρειαστεί έγκριση από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έναν χρόνο.

Τον ασκό του αιόλου φαίνεται ότι άνοιξε η Φιλανδία καθώς σύμφωνα με την Deutsche Welle, πολίτες συγκέντρωσαν 70 χιλιάδες υπογραφές με αίτημα να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας τις οποίες κοινοποίησαν στο Κοινοβούλιο, προτάσσοντας επιστημονικά συμπεράσματα που αναφέρουν ότι προκαλεί μειωμένη απόδοση στην εργασία, διαταραχές στον ύπνο καθώς επίσης πιθανά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι ψήφισε η Κύπρος

Επικοινωνήσαμε με τον Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος μας ανέφερε ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της θερινής ώρας. Όπως δήλωσε στην OffsiteCy, η απόφαση τους να ψηφίσουν υπέρ στηρίχθηκε στις έρευνες που παρουσιάστηκαν οι οποίες καταδεικνύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι εις βάρος της υγείας καθώς προκαλεί διάφορες διαταραχές στον ύπνο ο οποίος μειώνεται, ενώ μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδάκης τόνισε σε σχέση με τη σύγχυση που επικρατεί σε αρκετούς πολίτες, ότι πρόκειται για μια πρόταση η οποία δεν είναι απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι φέτος οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν κανονικά στις 25 Μαρτίου οπότε και αλλάζει η χειμερινή ώρα σε θερινή. Συγκεκριμένα στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής στις 25 Μαρτίου γυρνάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.

Ιστορικά στοιχεία

Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Καναδά το 1908, ενώ η αρχική ιδέα έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πριν. Σύμφωνα με το timeanddate.com,ο Βενιαμίν Φραγκλίνος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο «πατέρας» της θερινής ώρας καθώς το 1784 με επιστολή του σε γαλλική εφημερίδα είχε προτείνει ότι οι Παριζιάνοι θα μπορούσαν να εξοικονόμησουν τη χρήση κεριών με το να ξυπνούν όλοι μια ώρα πιο νωρίς κατά τους θερινούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τη Γερμανία από τις 30 Απριλίου μεχρι την 1η Οκτωβρίου του 1916. Ακολούθησε το ίδιο έτος το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 1975 ωστόσο το μέτρο εφαρμόζεται ανελλιπώς στο σύνολο της ΕΕ και στην Ελλάδα.

Το μέτρο εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 1976 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ρύθμιση του ζητήματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήλθε το 1980 με τη μορφή μιας οδηγίας που καθόριζε τις διατάξεις για την κοινή θερινή ώρα και τέθηκε σε εφαρμογή το 1981.

Πηγή: offsite.com.cy

 

Send this to a friend