Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ξεκινούν σήμερα τα «Κοντάτζια»
Ξεκινούν σήμερα τα «Κοντάτζια»

Ξεκινούν σήμερα τα «Κοντάτζια»

Κάθε Παρασκευή βράδυ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής όλο το χωριό μαζευόταν μια στον Άγιο Αντώνιο των Σπηλιών και μια στην Παναγία του Κούρδαλι για τα «Κοντάτζια», τους Χαιρετισμούς, δηλαδή, προς την Παναγία. Τα παιδιά του Δημοτικού παίρναμε τη θέση μας σε τριάδες στη σειρά υπό το αυστηρό βλέμμα του Διευθυντή μας Κλέαρχου Κυριακίδη τα αγόρια, και το καλοκάγαθο χαμόγελο της δασκάλας μας Ευτυχίας Κάσινου τα κορίτσια.

Τέσσερα «καλά παιδιά», που μας υποδείκνυε ο παπά-Δημήτρης και τα ενέκρινε ο δάσκαλος, μπαίναμε στο ιερό για να βοηθούμε τον παπά. Φορούσαμε τα «παπαδίστικα» μας ρούχα και κρατούσαμε τις λαμπάδες δυο-δυο εκ περιτροπής συνοδεύοντας τον παπά όταν θυμιάτιζε ή έψελνε τους χαιρετισμούς. Τα υπόλοιπα παιδιά ικανοποιούνταν απαγγέλλοντας το «Πάτερ Ημών».

Τις Παρασκευές που κατεβαίναμε από τα Σπήλια στα Κούρδαλι, που απέχουν ένα μίλι, φτιάχναμε παρέες για να μη φοβόμαστε το σκοτάδι. Ενδιάμεσα της απόστασης των δυο χωριών βρισκόταν το νεκροταφείο.

Προσπερνούσαμε συνήθως τρεχάτοι το σημείο αυτό, παρακολουθώντας με την άκρη του ματιού τα καντήλια που τρεμόπαιζαν, και λίγο μας πάγωνε το αίμα, αν κάποιο αγέρι έκανε τον ίσκιο των κυπαρισσιών να κινείται.

(Από το βιβλίο “ΣΟΛΙΑ, παρελθόν παρόν, μέλλον” του Ανδρέα Χρυσάνθου).

Λούης Περεντός

Send this to a friend