Home ΕΞΟΔΟΣ Τον Μάρτιο η πλατεία Αγίου Λαζάρου θα είναι αγνώριστη
Τον Μάρτιο η πλατεία Αγίου Λαζάρου θα είναι αγνώριστη

Τον Μάρτιο η πλατεία Αγίου Λαζάρου θα είναι αγνώριστη

Μέσα Μαρτίου αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αναβαθμισμένης πλατείας Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, μετά και την καταπολέμηση της οπτικής ρύπανσης στη περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «η πλατεία Αγίου Λαζάρου αναμορφώθηκε στο πλαίσιο της ανάπλασης των τριών κεντρικών πλατειών στη Λάρνακα πριν μερικά χρόνια, αλλά η πλήρης αναβάθμιση της έμεινε ημιτελής σε αισθητικό επίπεδο. Γι’αυτό το λόγο από τον περασμένο Νοέμβριο άρχισαν οι εργασίες καταπολέμησης της οπτικής ρύπανσης που προκαλούσαν οι διαφημιστικές πινακίδες των καταστημάτων και επιχειρήσεων».

Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών πινακίδων με καινούργιες, ομοιόμορφου τύπου, άρχισε σε πιλοτικό στάδιο στην πλατεία Αγίου Λαζάρου και τα σχόλια που έχουμε από τους επισκέπτες για τα πρώτα αποτελέσματα. είναι εντυπωσιακά. Εχει ήδη αφαιρεθεί μεγάλος αριθμός ακαλαίσθητων ταμπελών και αντικαταστάθηκαν με ένα ομοιόμορφο τύπο που έχει συμφωνηθεί, προκειμένου η πλατεία να αποκτήσει ομοιογένεια και χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «το έργο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, του Δήμου Λάρνακας, του ΚΟΤ και του Συμβουλευτικού Οίκου Concept Cyprus.  Η υλοποίηση του έργου αποτελεί το πρώτο βήμα για την απαλλαγή της Λάρνακας από την εκτεταμένη οπτική ρύπανση που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους και στις επιχειρήσεις».

Ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα, συνέχισε «είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες μικρές καθυστερήσεις στις εργασίες οι οποίες, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός Μαρτίου 2018, οπότε και θα προχωρήσουμε στα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται, η δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος για καταπολέμηση της οπτικής ρύπανσης αναμένεται να εφαρμοστεί και στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης ή Πύλας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «με χορηγία από την εταιρεία Dulux, προχωρούμε στο φρεσκάρισμα των προσόψεων των κτιρίων με μπογιάτισμα ενώ η νέα όψη της πλατείας θα περιλαμβάνει περισσότερο πράσινο. Συγκεκριμένα θα φυτευτούν βουκεμβίλιες ενώ στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου θα τοποθετηθούν γλάστρες με τοπικά φυτά, ενώ το εγκαταλελειμμένο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη μέση της πλατείας θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου, μέχρι την εξεύρεση μόνιμης λύσης δεδομένου ότι είναι ιδιωτική περιουσία».

Σε άλλη ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «η οπτική ρύπανση είναι ένα από σοβαρά προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με σχόλια τουριστών και τουριστικών πρακτόρων οι οποίοι αναφέρουν πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και δύσκολα συναντάται σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Σε αυτή την άσχημη εικόνα, συμβάλλουν και τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, ένα πρόβλημα που παρά το γεγονός ότι έχει δρομολογηθεί η διευθέτηση του, εντούτοις παραμένει σε αδιέξοδο».

Εξήγησε πως «τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αποτελούν στίγμα για την τουριστική περιοχή της Λάρνακας και παρά τα διαβήματα που έχουμε κάνει προς τις αρμόδιες αρχές και τους ιδιοκτήτες τους για κατεδάφιση τους, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό κάτι τέτοιο. Κύριος λόγος του προβλήματος είναι ότι η κατεδάφιση των συγκεκριμένων κτιρίων κρίνεται αδύνατη επειδή δεν έχουν κριθεί ως ετοιμόρροπα».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend