Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Γέμισαν οι Πρώτες Βοήθειες με περιστατικά ιώσεων
Γέμισαν οι Πρώτες Βοήθειες με περιστατικά ιώσεων

Γέμισαν οι Πρώτες Βοήθειες με περιστατικά ιώσεων

Κατά δεκάδες συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών οι Κύπριοι λόγω ιώσεων, με τον Βοηθό Διευθυντή του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Αντρέα Ηλιάδη, να κάνει λόγο για 65 περιστατικά περίπου ανά 24ωρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ηλιάδης επιβεβαιώνει ότι υπάρχει όντως αύξηση στα περιστατικά ιώσεων, ενώ εκτιμά ότι θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, τα περιστατικά αυτά αφορούν κυρίως Ελληνοκυπρίους, ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά ξένους υπηκόους.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι από τα 65 περιστατικά που επισκέπτονται το ΤΑΕΠ ανά 24ωρο, τα δεκαπέντε αφορούν παιδιά μέχρι δέκα ετών, στα οποία τα συμπτώματα κορυφώνονται κυρίως το βράδυ. Επιπλέον, τονίζει ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από δύο 24ωρα, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταβαίνουν άμεσα στον γιατρό.

Συμπτώματα
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βοηθός Διευθυντής του ΤΑΕΠ είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της δραστηριότητας των ιώσεων, για να σημειώσει ότι πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται με ψηλούς πυρετούς, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονοκεφάλους, βήχα και καταρροή. Επίσης, ανέφερε ότι ορισμένα περιστατικά παρουσιάζουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα ή αμυγδαλίτιδα.

Συστάσεις
Ο κ. Ηλιάδης συστήνει στο κοινό όπως επισκέπτεται γιατρό σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, καθώς επίσης να αποφεύγει τις συνεστιάσεις σε χώρους με πολλά άτομα, γιατί όπως τόνισε, μια ίωση «μεταδίδεται πολύ εύκολα με το σάλιο».

Περιστατικά Γρίπης 
Η υπεύθυνη της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας και Αν. Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Μαρία Κολιού, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους και τα πρώτα περιστατικά γρίπης, ωστόσο, σημείωσε πως δεν έχει ενώπιον της ακόμα αριθμούς. «Η γρίπη άργησε να έρθει στην Κύπρο. Ουσιαστικά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ξεκίνησε η εποχιακή έξαρση της γρίπης και τώρα βρισκόμαστε σε αύξηση. Είναι αναμενόμενο να περιμένουμε αυξητικά περιστατικά», είπε.

Επιβεβαίωσε ότι οι ιώσεις του χειμώνα είναι αυξημένες, για να προσθέσει ότι πρόκειται για περιστατικά που ευτυχώς αντιμετωπίζονται.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για εμβολιασμό κατά της γρίπης, ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα μη εξάπλωσης στην πλατιά μάζα των πολιτών.

 

ΚΥΠΕ

Send this to a friend