Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Επικίνδυνο κοκτέιλ ομίχλης και σκόνης στην ατμόσφαιρα – Αργεί αλλά υποχωρεί
Επικίνδυνο κοκτέιλ ομίχλης και σκόνης στην ατμόσφαιρα – Αργεί αλλά υποχωρεί

Επικίνδυνο κοκτέιλ ομίχλης και σκόνης στην ατμόσφαιρα – Αργεί αλλά υποχωρεί

Θα αργήσει, αλλά θα υποχωρήσει εντός της μέρας το φαινόμενο της πυκνής ομίχλη, που επικρατεί σήμερα σε όλες τις επαρχίες, τόσο στις αστικές περιοχές, όσο και κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων Λευκωσίας – Λάρνακας, Λάρνακας – Αμμοχώστου, Λευκωσίας – Λεμεσού και Λεμεσού – Πάφου, σύμφωνα με τη Λειτουργό της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Στεφανία Λοΐζου, η οποία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν πρόκειται για ακραίο φαινόμενο.

Όπως είπε η κ. Λοΐζου σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού ακόμα υπάρχει ομίχλη, εξηγώντας ότι οι άνεμοι σήμερα θα είναι εξασθενημένοι, κάτι που δεν βοηθά στη γρηγορότερη διάλυσή της.

Πρόσθεσε πως το φαινόμενο αυτό ήταν εντονότερο στην Επαρχία Λεμεσού και Πάφου, ενώ σημείωσε ότι «στο εσωτερικό θα αργήσει να υποχωρήσει, όμως θα υποχωρήσει εντός της ημέρας».

«Δεν είναι κάτι ακραίο, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χειμώνα, όταν στην περιοχή μας επικρατούν ψηλές πιέσεις, όταν έχουμε ανέφελο ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας και όταν έχουμε επίσης ασθενές πεδίο ανέμων κάτι που έχουμε αυτές τις ημέρες», είπε.


Επίσης, σημείωσε το γεγονός ότι υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, επομένως, όπως είπε, «αυτές είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για να έχουμε το φαινόμενο της ομίχλης».

Ανέφερε ακόμα ότι το φαινόμενο ξεκίνησε σχετικά νωρίς το βράδυ, για να σημειώσει ότι « μόνος τρόπος για να διαλυθεί είναι μέσω της ακτινοβολίας του ήλιου».

«Μέχρι να θερμανθεί αρκετά η ατμόσφαιρα και να έχει τη δυνατότητα να εξατμίσει όλη αυτή την υγρασία, παίρνει περισσότερο χρόνο, στο εσωτερικό κυρίως, να διαλυθεί αυτό το φαινόμενο», ανέφερε η κ. Λοΐζου.

Σκόνη στην ατμόσφαιρα

Επιπλέον, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στην ατμόσφαιρα υπάρχει σκόνη, η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει μέχρι την Πέμπτη, για να σημειώσει πως και αυτό υποβοηθά και στη δημιουργία της ομίχλης.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να τηρούν απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο τους όχημα και να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας των οχημάτων τους.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας 

Λόγω της έντονης παρουσίας υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα ακόλουθα βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων των υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:

Άτομα υψηλού κινδύνου:

· Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα
· Καρδιοπαθείς
· Νεφροπαθείς
· Ανοσοανεπάρκειες
· Παιδιά
· Άτομα άνω των 65 ετών

Τα άτομα που ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να:· αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές, στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας,
· αποφεύγουν ή περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας,
· αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους,
· παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.
· Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη), ρινίτιδα, ερεθισμός στα μάτια, συνίσταται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.
· Άτομα με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους.
· Άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

Γενικός πληθυσμός:· Αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης, και
· Περιορισμός του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας

Πηγή: reporter.com.cy

Κατέβασε την εφαρμογή, κάνε το απόλυτο σερί και διεκδίκησε εώς και 100.000€ κάθε μήνα εντελώς δωρεάν! (Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις)

 

 

Send this to a friend