Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Σκαλιώτης σχολιάζει: «Ουραγός η μαρίνα Λάρνακας»
Ο Σκαλιώτης σχολιάζει: «Ουραγός η μαρίνα Λάρνακας»

Ο Σκαλιώτης σχολιάζει: «Ουραγός η μαρίνα Λάρνακας»

Πλέον και ο Πρωταράς αποκτά μαρίνα και καλά κάνει.

Όπως αναφέρθηκε κατά την υπογραφή των συμβολαίων με την εταιρεία που θ’ αναλάβει το έργο, υπολογίζεται πως μέχρι το 2022 η μαρίνα θα είναι έτοιμη, με περίπου 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και με άλλες τουριστικές κι εμπορικές αναπτύξεις στο χερσαίο χώρο. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας ήδη έχει ξεκινήσει και τα έργα συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς από τον Οκτώβριο του 2016 οπόταν ξεκίνησαν. Η διάρκεια των έργων για την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας είναι πέντε χρόνια, γι’ αυτό υπολογίζεται ότι περίπου την ίδια χρονική περίοδο που θα ολοκληρώνεται η μαρίνα Πρωταρά, θα είναι έτοιμη και η μαρίνα Αγίας Νάπας (γύρω στο 2022-23). Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, βρίσκεται στα σκαριά και γήπεδο γκολφ, σε τοποθεσία μεταξύ Αγ. Νάπας – Παραλιμνίου, με το έργο να βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή στο στάδιο της αδειοδότησης.

Για τη μαρίνα της Λάρνακας, την πρώτη μαρίνα της Κύπρου, οι εξελίξεις δεν τρέχουν με τόσο γοργούς ρυθμούς. Τουλάχιστον όχι όσο θα ήθελαν οι παράγοντες και ο κόσμος της. Κι εξηγούμαστε. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο λιμάνι Λάρνακας ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης δήλωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα γίνει γνωστός ο προτιμητέος επενδυτής που θ’ αναλάβει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας. Είπε, ακόμα, ότι εντός του 2018 θα υπογραφεί η συμφωνία και ότι το 2019 η Αρχή Λιμένων θα παραδώσει στον στρατηγικό επενδυτή τους χώρους. Αυτό που δεν μας είπε ο κ.υπουργός είναι πόσο θα πάει (ακόμα) πίσω το έργο σε περίπτωση που ο δεύτερος επιτυχών προσφοροδότης προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Σενάριο πολύ πιθανόν, αν σκεφτούμε ότι για μεγάλα έργα που είχαν γίνει στο παρελθόν στη Λάρνακα και πάλι υπήρξαν προσφυγές στην Αναθεωρητική που προκάλεσαν καθυστερήσεις. Ακόμα, όμως, κι αν δεν γίνει προσφυγή και όλα πάνε κατευχήν, χωρίς απρόοπτα κωλύματα, οι χώροι του λιμανιού και της μαρίνας υπολογίζεται να παραδοθούν επίσημα στον επενδυτή το 2019, σύμφωνα πάντοτε με τον Μάριο Δημητριάδη.

Αν η κοινοπραξία χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες, τότε καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί γύρω στα 4-5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οπόταν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι μαρίνες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας θα είναι ήδη ολοκληρωμένες, ενώ η μαρίνα της Λάρνακας και το λιμάνι της θα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της υλοποίησης. Δηλαδή, από πρώτη μαρίνα της Κύπρου, η μαρίνα της Λάρνακας θα καταντήσει ουραγός…

Βάσος Βάσου

Send this to a friend