Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα εκστρατεία της Αστυνομίας Κύπρου- Τι θα ελέγχει
ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα εκστρατεία της Αστυνομίας Κύπρου- Τι θα ελέγχει

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα εκστρατεία της Αστυνομίας Κύπρου- Τι θα ελέγχει

Εκστρατεία ελέγχου της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια και παραβίασης φωτεινών σηματοδοτών τροχαίας ανακοίωνσε η Αστυνομία Κύπρου. Η εκστρατεία θα αρχίσει από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018.

Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, σε διεθνές επίπεδο, εντάσσεται στους πλέον σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν κατά πολύ στην αύξηση της πιθανότητας εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση. Μάλιστα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Σχετικές έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύουν ότι ένα ποσοστό μεταξύ 10-30% όλων των οδικών συγκρούσεων, έχει ως αιτία την απόσπαση της προσοχής. Το ποσοστό αυτό, επιβεβαιώνεται και από τα εν Κύπρο, στατιστικά στοιχεία για τις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα, λοιπόν με τα στατιστικά αυτά, περίπου ένα στα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα, ή ποσοστό 24,89%, είχε ως κύρια αιτία την αμελή και απρόσεκτη οδήγηση. Τα στατιστικά αυτά είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε κυπριακό επίπεδο, φανερώνουν σαφώς τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Ένας από τους συχνότερους παράγοντες, απόσπασης της προσοχής των οδηγών, είναι σαφώς η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Η κακή αυτή συνήθεια, έχει ως αποτέλεσμα ο οδηγός να μην εξασκεί άμεσο, πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο του οχήματός του και να εκθέτει τόσο τον εαυτό του, όσο και τους άλλους που χρησιμοποιούν το δρόμο, σε κίνδυνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ο οδηγός που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο εκδηλώνει την ίδια συμπεριφορά, που θα επεδείκνυε αν οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα εμπλοκής τους σε τροχαία σύγκρουση.

Για το λόγο αυτό και με σκοπό τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων αλλά και την εμπέδωση της ορθής οδικής συνείδησης, η Αστυνομία Κύπρου εξαγγέλλει εκστρατεία ελέγχου της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια και της παραβίασης των φωτεινών σηματοδοτών τροχαίας.

Send this to a friend