Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επίσημο τέλος για Κυπριακές Αερογραμμές
Επίσημο τέλος για Κυπριακές Αερογραμμές

Επίσημο τέλος για Κυπριακές Αερογραμμές

Σε κλίμα έντασης και έντονων διαμαρτυριών εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου από τους προνομιούχους πιστωτές το σχέδιο διακανονισμού των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο θα οδηγηθεί για επικύρωση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 19 Ιανουαρίου 2018.

 Μιλώντας στο πλαίσιο της Συνέλευσης Πιστωτών, ο Εκκαθαριστής των Κυπριακών Αερογραμμών, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, είχε διευκρινίσει ότι αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο προτεινόμενο σχέδιο διακανονισμού, τότε θα προκαλούνταν νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και σημαντική μείωση του ποσού που θα διανεμηθεί στους προνομιούχους πιστωτές.

Σε περίπτωση που επικυρωθεί από το δικαστήριο, το σχέδιο διακανονισμού θα είναι δεσμευτικό για όλους τους προνομιούχους πιστωτές.

Οι δύο τάξεις πιστωτών είναι αφενός το σύνολο των υπαλλήλων που υπέστηκαν οποιαδήπτοε αποκοπή μισθών και ωφελημάτων που προέκυπτε από την εργασιακή τους σχέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές και αφετέρου η Κυπριακή Δημοκρατία, για απλήρωτους φόρους ή/και τέλη και για το ποσό του ελλείμματος του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων της εταιρείας.

Τα αποδεκτά ποσά για τις απαιτήσεις των προνομιούχων πιστωτών ξεπερνούν τα €22 εκατ. και συμπεριλαμβάνουν το επαναϋπολογισθέν ποσό για μισθούς και άλλα ωφελήματα υπαλλήλων (€5,1 εκατ.), πρόνοια για διευθέτηση άλλων δικαστικών απαιτήσεων (€1,6 εκατ.),  επαναϋπολογισθέν ποσό για οφειλές στην Κυπριακή Δημοκρατία (€10,9 εκατ.), μισθούς και πληρωμές έναντι προειδοποίησης (€4,4 εκατ.).

Το αναμενόμενο ποσοστό μερίσματος ανέρχεται στο 69,7% ή €15,4 εκατ. που είναι το διαθέσιμο ποσό για διανομή στους προνομιούχους πιστωτές.

Από αυτά, €11 εκατ. αφορούν διαθέσιμα ποσά στην τράπεζα και €4,4 εκατ. αφορούν μισθούς και πληρωμές έναντι προειδοποίησης.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι τα €4,4 εκατ. έχουν ήδη πληρωθεί στους προνομιούχους πιστωτές της εταιρείας, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα ποσά να ανέρχονται πλέον στα €11 εκατ.

Από τα €11 εκατ., περίπου €6,3 εκατ. αναλογούν στο κράτος και τα υπόλοιπα στους υπαλλήλους. Το ποσό που αναλογεί στον κάθε υπόλοιπο είναι διαφορετικό.

Σημειώνεται ότι με βάση το επαναϋπολογισθέν ποσό οι συνολικές απαιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αγγίζουν τα €11 εκατ., εκ των οποίων €7,8 εκατ. για έλλειμα Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, €2,2 για έκτακτη αμυντική εισφορά, €240.210 στον Φόρο Εισοδήματος, €612.930 στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και €5.021 για άλλους φόρους στο  Τμήμα Τελωνείων.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης Πιστωτών δημιουργήθηκε ένταση από μερίδα των πιστωτών, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το προτεινόμενο ποσό μερίσματος και τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε.

 Πηγή: inbusinessnews.reporter.com.cy

Send this to a friend