Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χρίστος Πέτρου: Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα στον αέρα
Χρίστος Πέτρου: Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα στον αέρα

Χρίστος Πέτρου: Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα στον αέρα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διευθυντής Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου, ο οποίος προειδοποιεί για την πιθανότητα ατυχήματος στο FIR Λευκωσίας, σε μια χρονιά όπως είπε που έχουμε αριθμό ρεκόρ, στις πτήσεις που πραγματοποιούνται στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών. 

«Παγκόσμια η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε σε 37 εκατομμύρια πτήσεις, όμως έχουμε μηδέν δυστυχήματα, καθώς υπάρχει αυξημένη ασφάλεια πτήσεων. Δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας πτήσεων στο FIR μας λόγω της στάσης της Τουρκίας».

Παρατηρήθηκαν εκατοντάδες συμβάντα στο FIR Λευκωσίας ανέφερε ο Χ.Πέτρου, επειδή η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με τις Κυπριακές Αρχές, το Κέντρο Ελέγχου Άγκυρας δεν συντονίζεται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, υπάρχει το παράνομο Κέντρο Ελέγχου στα κατεχόμενα το οποίο παρεμβαίνει στο δικό μας FIR. Έχουμε 380 χιλιάδες πτήσεις ετήσια στο δικό μας FIR και το παράνομο αεροδρόμιο δεν υπακούει στους διεθνείς κανονισμούς. Εμείς ως μικρό κράτος δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί, όμως υπάρχουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαθέτουν τα εργαλεία να αναγκάσουν την Τουρκία να υπακούσει.

Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και στην ετήσια έκθεση της παγκόσμιας ομοσπονδίας πιλότων, καταγράφεται ξεκάθαρα ότι η κατάσταση στο βόρειο μέρος του FIR Λευκωσίας είναι κρίσιμη. Στην αεροπορική ορολογία η λέξη κρίσιμη ερμηνεύεται με συμβάντα που θα μπορούσαν να είναι μοιραία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Χ.Πέτρου ανέφερε ότι ναι, μπορούμε να θρηνήσουμε θύματα και πρέπει να το αποτρέψουμε, βρεθήκαμε πολύ κοντά στον κίνδυνο αεροπορικού ατυχήματος. «Δεν τα λέμε αυτά για να πανικοβάλουμε τον κόσμο» επισήμανε «αλλά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στο ζήτημα της ασφάλειας πτήσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είμαστε αναγκασμένοι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να προειδοποιούμε και να υποδεικνύουμε τις ουσιαστικές πρακτικές ενέργειες και όχι απλά διαμαρτυρίες για να αλλάξει στάση η Τουρκία.

Πηγή: philenews.com

Send this to a friend