Home ΕΞΟΔΟΣ Το μικρό Χωρίο Λάγια: Το χωρίο των 28 κατοίκων
Το μικρό Χωρίο Λάγια: Το χωρίο των 28 κατοίκων

Το μικρό Χωρίο Λάγια: Το χωρίο των 28 κατοίκων

Η Λάγια ή Λάγεια, είναι ένα χωριό της Ορεινής Λάρνακας και το συναντάμε μερικά χιλιόμετρα μετά τα Λεύκαρα και συνδέεται βορειοδυτικά με το χωριό Ορά και στα ανατολικά με το χωριό Βάβλα.

Το μικρό Χωρίο Λάγια
Πρόκειται για ένα πολύ μικρό χωρίο με λιγοστούς κάτοικους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοι του ανάγονταν σε 28 κατοίκους. Λόγω της αστυφιλίας από το 1946 που είχε 119 κατοίκους, το 1960 είχε 77, το 1982 είχε 29, το 1992 και το 2001 είχε 22 κατοίκους.

Το μικρό Χωρίο Λάγια
Η διαδρομή προς τη Λάγια γίνεται μέσα από ένα καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο προσφέροντας μια υπέροχη θέα της ορεινής Λάρνακας. Κάνοντας κανείς μια βόλτα στο μικρό χωριό θα συναντήσει όμορφα παραδοσιακά σπιτάκια, τον ξυλόστεγο ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα νοτιοδυτικά της κοινότητας κτίσμα του 18ου αιώνα και θα αναπνεύσει καθαρό αέρα. Επίσης το χωριό φημίζεται για της πολλές και διάσπαρτες σε όλη την έκταση του βρύσες με πιο γνωστή και σύμβολο της κοινότητας την «Παλαιά Βρύση», κτίσμα του 1709. Η πετρόκτιστη αυτή βρύση βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο άγριο τοπίο και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται μέσα από ένα βατό κατηφορικό δρομάκι με σκαλοπάτια.

Το μικρό Χωρίο Λάγια
Ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από την Λάγια από τις 26 Μαρτίου 2017 στήθηκε το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον ήρωα Νίκο Ανδρέα Κυριάκου ο οποίος υπήρξε αγνοούμενος από τις 23 Ιουλίου του 1974 και τα οστά του οποίου τακτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο ήρωας έχει κηδευτεί στις 23 Ιουλίου 2016 στο Αυγόρου.

Το μικρό Χωρίο Λάγια

Η ονομασία του Χωριού:
Σύμφωνα με τον ιστορικό Νέαρχο Κληρίδη, η Λαγια πήρε την ονομασία της από το ρήμα λαγιάζω που σημαίνει κρύβομαι, μαζεύομαι, ησυχάζω. Και αυτό γιατί το χωρίο προσφέρει μια ήρεμη και ήσυχη ζωή μακριά από τη βαβούρα και το θόρυβο των μεγάλων χωριών και των πόλεων.

Το μικρό Χωρίο Λάγια

  • Πηγές:
    • https://el.wikipedia.org
  • Φωτογραφία: https://www.facebook.com/LayiaVillage/ 
 Πηγή: cyprusalive.com

Send this to a friend