Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αλλάζει όψη το Μουσείο Λάρνακας
Αλλάζει όψη το Μουσείο Λάρνακας

Αλλάζει όψη το Μουσείο Λάρνακας

Ανακαινίσεις στο Μουσείο Λάρνακας – Δημιουργείται Μουσείο Αρχαίου Βασιλείου Κιτίου

Μία εντελώς διαφορετική όψη, όσον αφορά τα εκθέματα, θα έχει το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας με την επαναλειτουργία του το πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι εργασίες ανακαίνισης του μουσείου (παραμένει κλειστό το τελευταίο διάστημα) προχωρούν κανονικά και τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου αναμένεται ν’ ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με τη δυτική αίθουσα πλήρως ανακαινισμένη.

Με δηλώσεις της στο τριμηνιαίο δελτίο τύπου της τοπικής εταιρείας τουρισμού, η έφορος αρχαιοτήτων Δέσπω Πηλείδου είπε ότι στη δυτική αίθουσα θα εκτίθενται αρχαιότητες του αρχαίου βασιλείου του Κιτίου, ενώ θα δημιουργηθεί και μια καινούργια αίθουσα με σπάνιους κι εξαιρετικής σημασίας σαρκοφάγους που έχουν ανευρεθεί στη Λάρνακα και κατατάσσονται στην φοινικική και κλασική περίοδο. Στο δελτίο τύπου της εταιρείας τουρισμού γίνεται, επίσης, αναφορά για το σπάνιο μωσαϊκό ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή, το οποίο βρέθηκε στο υπέδαφος της οδού Αγίου Νεοφύτου, στο πλαίσιο των εργασιών για το αποχετευτικό.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης της απαλλοτρίωσης της εγκαταλελειμμένης κατοικίας, κάτω από την οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται θαμμένο ένα σημαντικό μέρος του εν λόγω ψηφιδωτού. Ο έφορος αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου δήλωσε ότι μόλις εξασφαλιστεί η άδεια απαλλοτρίωσης, τότε η οικία θα κατεδαφιστεί για να επεκταθούν οι ανασκαφές. Όλα τα πιο πάνω θα γίνουν εντός του 2018. Όσον αφορά την τελική τοποθέτηση του σπάνιου αυτού ψηφιδωτού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί ιδανικό να παραμείνει επί τόπου και να δημιουργηθεί στο μέρος ένας ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος. Αυτό θ’ αποφασιστεί τελεσίδικα με την ολοκλήρωση των ανασκαφών.

Παράλληλα, ο κ.Φιλοθέου ανέφερε ότι μόλις επιτευχθεί η μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης από την οδό Κιλκίς, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η γαλλική αρχαιολογική αποστολή είναι έτοιμοι ν’ αρχίσουν άμεσα τις ανασκαφές για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend