Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι πρέπει όλοι να προσέξουμε στις αγορές μας ενόψει Χριστουγέννων
Τι πρέπει όλοι να προσέξουμε στις αγορές μας ενόψει Χριστουγέννων

Τι πρέπει όλοι να προσέξουμε στις αγορές μας ενόψει Χριστουγέννων

Σίγουρα αυτή την περίοδο ο καθένας από μας έχει μπει στη διαδικασία να στολίσει, να διακοσμήσει, να βάλει τις δικές του διακριτικές πινελιές στο σπίτι, έτσι ώστε να “μυρίσει” Χριστούγεννα η όλη ατμόσφαιρα.

Μικρά ή μεγάλα στολίδια, στεφάνια για τα χριστούγεννα, ‘Αγιοι Βασίληδες, δέντρα, λαμπάκια, αστέρια και όχι μόνο κοσμούν κάθε σπίτι ενόψει των γιορτών.

Πόσοι από μας όμως μπήκαμε ή μπαίνουμε ακόμα και τώρα, στη διαδικασία να σκεφτούμαι την ασφάλεια των προϊόντων και των υλικών που αγοράσαμε-χρησιμοποιήσαμε; Τι πρέπει να προσέχουμε; Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε ή ακόμα και να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις;

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών μας συμβουλεύει:

Μικρά παιδιά

Το πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών μας:

  • Υπάρχουν στολίδια ή διακοσμητικά στοιχεία τα οποία μοιάζουν με τρόφικα ή γλυκά. Τα παιδιά δεν μπορούν πολλές φορές να καταλάβουν ότι πρόκειται για ψεύτικά στολίδια και τα βάζουν στο στόμα. Θα πρέπει εμείς να φροντίσουμε να είναι σε σημείο που τα παιδιά να μην μπορούν καν να τα φτάσουν και να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με τέτοια στολίδια.
  • Υπάρχουν επίσης στολίδια τα οποία είναι αιχμηρά στις άκρες τους. Ακόμα ένας κίνδυνος που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αν έχουμε μικρά παιδιά. Θα πρέπει τα στολίδια αυτά να τοποθετηθούν ψηλά στο δέντρο ή γενικότερα στο σπίτι, έτσι ώστε να μην μπορούν να τα φτάσουν μικρά παιδιά. Άλλωστε δεν διατρέχουν κίνδυνο μόνο τα παιδιά αλλά και εμείς, αν χωρίς να το προσέξουμε κάνουμε καμιά απότομη κίνηση κοντά στα στολίδια αυτά.
  • Δεν πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να σας παρασύρουν αβίαστα στην επιλογή παιχνιδιών για τα Χριστούγεννα. Το πιο βασικό στοιχείο που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν επιλέξετε ένα παιχνίδι για το παιδί σας είναι κατά πόσο αυτό είναι κατάλληλο για την ηλικία του, κάτι που θα πρέπει ρητά να υπάρχει στη συσκευασία του παιχνιδιού. Αν υπάρχουν μικρά κομματάκια στο παιχνίδι, ενώ το παιδάκι σας είναι κάτω των 3 ετών, υπάρχει κίνυνος να τα καταπιεί και να προκαλέσει πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Πρέπει επίσης να διαβάσετε πολύ καλά τις οδηγίες και να περάσετε χρόνο με το παιδί την πρώτη φορά που θα ανοίξει το παιχνίδι για να είσαστε σίγουροι ότι έχει κατανοήσει τη χρήση του.

Κεριά και λαμπάκια 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου λαμπάκια ή χριστουγεννιάτικα φωτεινά στολίδια, αναφλέγονται σκορπώντας τον πανικό στο σπίτι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ακόμα και μικρές εστίες φωτιάς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το φωτισμό και τα λαμπάκια που θα βάλουμε στο σπίτι μας. Πρέπει να έχουν σήμανση CE η οποία αποτελεί υποχρέωση για τον κατασκευαστή και δηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας.

Κρατήσαμε για το τέλος το άναμμα κεριών. Μην αφήνετε αναμμένα κεριά στο σπίτι γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Να θυμάστε πάντα αν θα ανάψετε κεριά να τα σβήνετε πριν βγείτε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο.

Πηγή: offsite.com.cy

Send this to a friend