Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τελικά πώς πρέπει να τρώγονται τα σουβλάκια στην Κύπρο; Με ταχίνι, πίκλα, γιαούρτι ή σκέτα; (Φωτογραφίες)
Τελικά πώς πρέπει να τρώγονται τα σουβλάκια στην Κύπρο; Με ταχίνι, πίκλα, γιαούρτι ή σκέτα; (Φωτογραφίες)

Τελικά πώς πρέπει να τρώγονται τα σουβλάκια στην Κύπρο; Με ταχίνι, πίκλα, γιαούρτι ή σκέτα; (Φωτογραφίες)

Άντρη Θρασυβούλου
 Είναι το απόλυτο κυπριακό έδεσμα. Τα σουβλάκια με σιεφταλιά ή χωρίς στην πίττα με σαλάτα και μαϊντανό έχουν καταγραφεί στην ιστορία της κυπριακής γαστρ ονομίας. Ωστόσο, σε κάθε πόλη της Κύπρου, υπάρχουν ως γνωστόν κάποιες συνήθειες που έχουν κυριαρχήσει και ξεχωρίζουν. Αν ακούσουμε π.χ ότι κάποιος τρώει τα σουβλάκια του με πίκλα, αμέσως το μυαλό μας πάει στη Λεμεσό!

Ιδιοκτήτες γνωστών σουβλατζίδικων σε κάθε πόλη μιλούν στην OffsiteCy για τις συνήθειες των Κυπρίων σε ότι αφορά το γνωστό έδεσμα.

Οι Λεμεσιανοί και η… πίκλα

Η πίκλα είναι αδιαμφισβήτητα το κυρίαρχο συστατικό σε μια πίτα σουβλάκια ή μιξ για τους πλείστους Λεμεσιανούς.

Μιλώντας με τον Αντρέα Κωνσταντίνου ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα πιο γνωστά σουβλατζίδικα της πόλης, το  «Η Κύπρος», μαθαίνουμε ότι το πιο περίεργο που ζητούν ορισμένοι Λεμεσιανοί είναι να μην μπει πίκλα στη μισή πίτα αλλά στην άλλη μισή να συμπεριληφθεί…

Οι Σκαλιώτες και το… ταχίνι τους

Οι πλείστοι κάτοικοι της Λάρνακας όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης του γνωστού σουβλατζίδικου «Ο Ευθυμής», έχουν τη συνήθεια να βάζουν στη πίτα με τα σουβλάκια, ταχίνι.

Ο κ. Ηράκλης Ευθυμίου, κάνει αυτή τη δουλειά από το 1971 και θυμάται ότι παλαιότερα δεν διανοείτο Σκαλιώτης να φάει σουβλάκια χωρίς σουμάτζι και ταχίνι. Από τα περίεργα που ζητούν οι πελάτες, ο κ. Ηράκλης ξεχωρίζει την απαίτηση να ψηθούν και να γίνουν… «κάρβουνο» ενώ σε μια άλλη περίπτωση να έχει ταχίνι η μισή πίτα και η άλλη μισή όχι…

Τζατζίκι οι Λευκωσιάτες

Αν και πάλι και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απόλυτο, οι πλείστοι Λευκωσιάτες συνηθίζουν να βάζουν στη πίττα με τα σουβλάκια τους γιαούρτι ή τζατζίκι όπως μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, «Απάντηση», Δημήτρης Δημητρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο ο οποίος διατηρεί την ταβέρνα από το 1996, τα σουβλάκια θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως το εθνικό μας φαγητό.

Οι Παφίτες «ψηφίζουν»… παραδοσιακά

Οι πλείστοι Παφίτες τρώνε τα σουβλάκια τους… παραδοσιακά όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου, «Γεννάδιος Σουβλάκια», Χρήστος Χρήστου. «Συνήθως βάζουμε στην πίττα, κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα και αγγουράκι. Μόνο οι Λεμεσιανοί θέλουν πίκλα!»

Όπως λέει ο ίδιος πρόκειται για μια συνήθεια και δεν το θεωρεί περίεργο. Οι Σκαλιώτες του ζητούν να βάλει ταχίνι στην πίττα. Το πιο παράξενο που του έχουν ζητήσει είναι να βάλει σε μια πίττα γιαούρτι, πίκλα, μουστάρδα και κέτσαπ μαζί!

Το μυστικό στο καλό σουβλάκι

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου,  το καλό σουβλάκι δεν θέλει σκόνη. «Είναι μια σκόνη που μαλακώνει το σουβλάκι και τη χρησιμοποιούν αρκετοί. Εγώ δεν βάζω τίποτε. Πάντα τα ψήνω σε σιγανή φωτιά. Θέλει 15 λεπτά το σουβλακι 28 λεπτά η σιεφταλιά».

Πηγή: offsite.com.cy

Send this to a friend