Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε ρυθμούς Black Friday και η Κύπρος
Σε ρυθμούς Black Friday και η Κύπρος

Σε ρυθμούς Black Friday και η Κύπρος

Σε …ρυθμούς Αμερικής βρίσκονται αρκετές εταιρίες στην Κύπρο, λόγω της επονομαζόμενης Black Friday. Αρκετά μεγάλα καταστήματα, εμπορικά κέντρα και υπεραγορές ετοιμάζουν ειδικές προσφορές και εκπτώσεις εν όψει του ερχόμενου τριημέρου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερους καταναλωτές.
 Και μπορεί ο θεσμός της Black Friday να είναι σχετικά πρόσφατος στην Κύπρο, ωστόσο χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα είναι τα καταστήματα που τον υιοθετούν, προσβλέποντας σε μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, αρκετές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη πώληση διαφόρων ειδών, όπως ρούχα, ηλεκτρονικά, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα κ.α., ανακοινώνουν σταδιακά τις προσφορές τους εν όψει της Black Friday. Κάποιες προσφορές θα ισχύουν μόνο για την ερχόμενη Παρασκευή ενώ άλλες θα αφορούν το τριήμερο 24 – 26 Νοεμβρίου. Σχετικές διαφημιστικές ενημερωτικές εκστρατείες γνωστών και μεγάλων καταστημάτων βρίσκονται σε εξέλιξη από την αρχή της εβδομάδας, ενώ κάποιες εταιρείες θα δώσουν πληροφορίες για τις προσφορές τους το απόγευμα της Πέμπτης.
Πρώτα τα ηλεκτρονικά
Το χορό των προσφορών εν όψει Black Friday σέρνουν τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, τα οποία πρώτα εισήγαγαν τον συγκεκριμένο θεσμό στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τα καταστήματα Bionic εξαγγέλλουν μεγάλες προσφορές σε 50 περίπου είδη τους, αποκλειστικά για την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, Ιάκωβος Σαββίδης, ανέφερε στο InBusinessNews ότι στις προσφορές, οι οποίες θα φθάσουν μέχρι και 30% – 40% σε κάποια είδη, θα περιληφθούν, μεταξύ άλλων, τηλεοράσεις, laptops, tablets και κινητά τηλέφωνα. Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι από την εμπειρία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, κατά την Black Friday παρατηρείται πολύ μεγάλη προσέλευση πελατών, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τηλεοράσεις και laptops.

bionic

Σε ρυθμούς Black Friday και τα καταστήματα Stephanis, τόσο για την Παρασκευή όσο και για το Σαββατοκύριακο. Η εταιρεία κάνει λόγο για τιμές «party» σε επιλεγμένες τηλεοράσεις, smartphones, laptops, tablets, κονσόλες, games και άλλα προϊόντα.

staphanis

Προσφορές, αποκλειστικά για την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου εξήγγειλαν για δεύτερη χρονιά και τα καταστήματα Public, κάνοντας λόγο για τιμές πιο φθηνές από κάθε άλλη φορά.

public

Black Friday σε malls και καταστήματα
Black Friday και για μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Κύπρο.
Στη Λευκωσία, στο θεσμό συμμετέχουν φέτος τόσο το The Mall of Cyprus όσο και το The Mall of Engomi. Μιλώντας στο InBusinessNews ο Marketing Manager των δύο εμπορικών κέντρων, Γιώργος Πίσσης ανέφερε ότι γίνονται ετοιμασίες για προσφορές σε γνωστά brands. Για κάποια καταστήματα, πρόσθεσε, οι προσφορές θα ισχύουν μόνο για την Παρασκευή και για άλλα για το τριήμερο. Αναλυτικά, οι προσφορές θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του The Mall of Cyprus, όπως και στις σελίδες του εμπορικού κέντρου στα social media την Πεμπτη το βράδυ.
Προσφορές, μόνο για την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, εξήγγειλε και το My Mall Λεμεσού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι προσφορές θα αφορούν τα 130 και πλέον καταστήματα του εμπορικού κέντρου και περισσότερες από 500 επωνυμίες. Οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από 10% και θα αγγίξουν σε κάποιες περιπτώσεις το 60%, εξού και αναμένεται κατακόρυφη αύξηση του ημερήσιου τζίρου.
malllim
Εξάλλου, πέραν των εμπορικών κέντρων, σημαντικές εκπτώσεις σε γκάμα προϊόντων τους έχουν εξαγγείλει και αρκετά καταστήματα, ακολουθώντας την συγκεκριμένη τάση και στην Κύπρο.
hm

xinaris

stroma

takis angelides

cobalt

Και οι υπεραγορές..
Ενισχυμένες προσφορές εν όψει του τριημέρου προετοιμάζουν και οι υπεραγορές. Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, οι προσφορές θα ισχύουν τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες υπεραγορές.
Τι είναι η Black Friday
Η Black Friday τοποθετείται κάθε χρόνο μεταξύ 23 και 29 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την Παρασκευή, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, και η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά γεγονότα του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται η εκκίνηση της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων και τα καταστήματα προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις, σε περιορισμένα τεμάχια. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει μοναδικές προσφορές, σε πολύ χαμηλές τιμές. Πολλά καταστήματα συνεχίζουν τις προσφορές και μετά την «Μαύρη Παρασκευή» ή ξεκινούν τις προσφορές τους και μερικές ημέρες νωρίτερα.
Αν και δεν πρόκειται για επίσημη αργία, εντούτοις τη μέρα αυτή εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλωτές παίρνουν ρεπό από την εργασία τους ή αξιοποιούν την άδεια τους, για να κάνουν τα ψώνια τους. Σπεύδουν μαζικά στα καταστήματα για να επωφεληθούν των εξαιρετικά χαμηλών τιμών σε μια σειρά από προϊόντα και εμπορεύματα.
Από τη δεκαετία του 30 μέχρι σήμερα
Η «Black Friday» ξεκίνησε ως θεσμός το 1932. Ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή», εξ αιτίας του χρώματος του μελανιού που χρησιμοποιούσαν οι έμποροι στα λογιστικά τους βιβλία για να καταγράψουν τα κέρδη και τις ζημιές. Το κόκκινο μελάνι χρησιμοποιείτο για τις ζημιές και το μαύρο για το κέρδος. Και επειδή η συγκεκριμένη ημέρα έφερνε μόνο κέρδη, τα βιβλία των εμπόρων «μαύριζαν». Την ημέρα εκείνη, τα καταστήματα και οι εμπορικοί δρόμοι κατακλύζονταν από καταναλωτές, οι οποίοι περίμεναν για ώρες προκειμένου να μπορέσουν να ψωνίσουν.
Η εξάπλωση
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η φρενίτιδα για τη μέρα αυτή, εξαπλώνεται σταδιακά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Καθιερώθηκε στον Καναδά το 2008, έτσι ώστε να μη χρειάζεται οι Καναδοί πωλητές να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να ψωνίσουν. Το 2013 επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η «Μαύρη Παρασκευή» έχει επίσης υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το Μεξικό, τη Ρουμανία, την Ινδία κ.α. Σε ορισμένες χώρες πραγματοποιείται μόνο από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.

Send this to a friend