Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνεδρία Ολομέλειας Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας
Συνεδρία Ολομέλειας Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας

Συνεδρία Ολομέλειας Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας

Συνήλθε τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας για ενημέρωση και συζήτηση θεμάτων της πόλης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου. Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας ενημέρωσε την Επιτροπή για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10/11/2017, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από επίμονη και έντονη απαίτηση του Δήμου Λάρνακας.

H Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας αναμένει την υλοποίηση της κοινής απόφασης όλων των παρευρισκομένων στην εν λόγω σύσκεψη, κατά την οποία δόθηκε ένας μήνας διορία στις Εταιρείες για να καταθέσουν τις οριστικές θέσεις τους σχετικά με τη μετακίνηση από τη Λάρνακα στο Βασιλικό.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει υπογραφεί Συμφωνία η οποία θα έχει νομική και δεσμευτική ισχύ για τις Εταιρείες, την Κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους Δήμους, οι οποίες θα πρέπει να δεσμευτούν με συγκεκριμένα ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες αποτρεπτικές ρήτρες παραβίασης αυτών των χρονοδιαγραμμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση που ο Δήμος Λάρνακας και η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας διαπιστώσουν ότι δεν υλοποιούνται   τα πιο πάνω, επιφυλάσσονται για τα δικαιώματα τους.

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα από τις Εταιρείες Πετρελαιοειδών, για την επιβάρυνση που υφίσταται η Λάρνακα, λόγω  της μη συμμόρφωσης των Εταιρειών στις πρόνοιες του Διατάγματος, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, καμία θετική απόφαση/ενέργεια έχει ληφθεί μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τις εξελίξεις για το θέμα της ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων παρατηρείται  καθυστέρηση καθότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις διαδικασίες που αφορούν το νομοθετικό έλεγχο και για το λόγο αυτό να μην μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Υπουργού τα θέματα αυτά αναμένεται να επιλυθούν μέχρι τις 15/12/2017 και θα συνεχιστεί η διαδικασία. Λόγω όμως της καθυστέρησης αυτής, η διαδικασία επιλογής του επιτυχόντα προσφοροδότη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, εισηγήθηκε όπως σταλεί επιστολή προς τον Υπουργό  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, πρώτον για να εκφράσει τις ανησυχίες της λόγο της καθυστέρησης και δεύτερο για να διευκρινιστεί κατά πόσο τα 2 τεμάχια στην περιοχή τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα 37 τεμάχια ανά το παγκύπριο για ιδιωτικοποίηση, επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την υλοποίηση της επένδυσης όπως έχει σχεδιαστεί σήμερα.

Σχετικά με το θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών στη Λάρνακα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με πρόσφατες ενέργειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα για την ίδρυση Σχολής Επιστημών  της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα εδρεύει στη Λάρνακα.

Εκτιμάται, ότι από τον Σεπτέμβριο 2018, σε πρώτη φάση, 18 περίπου Μεταπτυχιακοί θα ξεκινήσουν τη φοίτηση τους στον Τομέα αυτό, σε προσωρινές εγκαταστάσεις που θα εξεύρει ο Δήμος Λάρνακας, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της λειτουργίας της Σχολής.

Παράλληλα θα εξευρεθεί χώρος ο οποίος για 3 με 4 χρόνια θα φιλοξενεί προσωρινά τους φοιτητές, χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Αναμένεται ότι σε πλήρη λειτουργία οι Σχολές αυτές θα απαριθμούν 1000 φοιτητές.

Ένας πιθανός χώρος δημιουργίας των Πανεπιστημιακών αυτών Σχολών, θεωρείται ο χώρος της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην Λεπροκομείο). Νοείται ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη θα καθοριστεί με σαφή κριτήρια για την προστασία των ευαίσθητων πτυχών της περιοχής ΝATURA, καθότι η εν λόγω Στέγη γειτνιάζει με τις Αλυκές Λάρνακας.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας εισηγήθηκε όπως αποσταλεί επιστολή επαναφέροντας το αίτημα της πόλης για στέγαση της Σχολής Τεχνών και Επιστημών στην πόλη της Λάρνακας.

Τέλος, η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας εξέφρασε την ειλικρινή συμπαράσταση της προς τους πλημμυροπαθείς στην Ελλάδα μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Send this to a friend