Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μια διαδρομή που… ανοίγει την όρεξη
Μια διαδρομή που… ανοίγει την όρεξη

Μια διαδρομή που… ανοίγει την όρεξη

Κάθε σταθμός και λιχουδιά στη Διαδρομή Γαστρονομικής Παράδοσης Ορεινής Λάρνακας.

larnaka foodΕάν η τέλεια μέρα ξεκούρασης για τον μέσο Κύπριο περιλαμβάνει μια ωραία εκδρομή συνδυασμένη με καλό παραδοσιακό κυπριακό φαγητό και γλυκό, υπάρχει η ιδανική επιλογή. Η Διαδρομή Γαστρονομικής Παράδοσης της Ορεινής Λάρνακας σχεδιάστηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας με αυτό ακριβώς το σκεπτικό: τη γνωριμία του επισκέπτη με την τοπική παράδοση και κουλτούρα, τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά κυρίως την ανάδειξη των ενασχολήσεων των προγόνων μας.

“Η ορεινή Λάρνακας αποτελεί ένα συνονθύλευμα απαράμιλλης γραφικότητας, πλούσιας ιστορίας και αυθεντικών γεύσεων. Τούτα τα στοιχεία πλαισιώνονται από χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, με στενά δρομάκια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πετρόκτιστα σπίτια με εσωτερικές αυλές. Τοποθετημένα σε μια λοφώδη περιοχή με πλούσια τοπική βλάστηση, τα χωριά της ορεινής Λάρνακας προσφέρονται για να βιώσει ο επισκέπτης την παράδοση και τη ζωή μιας άλλης εποχής. Να απολαύσει την απλότητα και τους ήρεμους ρυθμούς ζωής, τα τοπικά έθιμα, τις δραστηριότητες και τις γνήσιες γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας”, σημειώνει η λειτουργός της ΕΤΑΠ, Νανά Ασμένη Παύλου, σχολιάζοντας τη νέα πρωτοβουλία η οποία έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας.

H διαδρομή προτείνει επισκέψεις σε εργαστήρια ή μικρές βιοτεχνίες που ασχολούνται με την παρασκευή τοπικών προϊόντων στέκοντας στην ουσία, απέναντι στον σύγχρονο τρόπο ζωής με όλες τις αρνητικές του επιρροές, ως θεματοφύλακες της γαστρονομικής μας παράδοσης. “Η διαδρομή προτείνει επισκέψεις σ’ αυτούς που με επίπονη δουλειά, αλλά με πολύ μεράκι, μας βοηθούν να επανασυνδεθούμε με τις ρίζες μας”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Παύλου.

Για όποιον επιθυμεί να περάσει την Κυριακή του στην πανέμορφη φύση της ορεινής Λάρνακας με εξαιρετικά κυπριακά φαγητά και γλυκά, ας ακολουθήσει το παρακάτω δρομολόγιο:

Σκαρίνου

Εργαστήριο «Ελένη Μίμη»: Γαλακτοκομικά (χαλλούμι, αναρή, γιαούρτι, τραχανάς)

Φάρμα “Golden Donkeys”: Προϊόντα γάλακτος γαϊδάρας (γάλα, λικέρ, σοκολάτα), ελαιόλαδο, χαρουπόμελο

Λεύκαρα

Βιοτεχνία «Τα Ωραία Λεύκαρα»: Λευκαρίτικα λουκούμια

«Ώρα για Γλυκό»: Παραδοσιακά γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι κ.α.

Κάτω Δρυς

«Μουσείο Μέλισσας»: Μέλι και συκόπιττες

«Το Μαδράτζι της Γιαγιάς»: Παραδοσιακά εδέσματα όπως τρεμιθόπιτες, αμυγδαλωτό, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.

Οινοποιείο «Κτήμα Χριστούδια»: κρασί, παλουζές, σιουσιούκος.

Βάβλα

“Ecophysis”: Μέλι και υποπροϊόντα

Οδού

Μελισσοκομεία «Χειμώνα»: Μέλι και υποπροϊόντα και παλουζές με μέλι

Άγιοι Βαβατσινιάς

Εργαστήριο «Έρμη»: γλυκά του κουταλιού

Χοιροκοιτία

Εργαστήριο «Πέτρος Νικολάου»: Καλαθοπλεκτική και χαλλούμι στο ταλάρι

Άγιος Θεόδωρος

Εργαστήρια «Μαρίνα Ξενοφώντος» και «Το Σκλινίτζι-Μαρία Αντωνίου»: Μακαρόνια σμίλας/σκλινιτζιού

Παρ’ όλο που η διαδρομή εστιάζει στη γαστρονομία, θα ήταν παράλειψη να μην περιλαμβάνονταν και επισκέψεις σε εργαστήρια του λευκαρίτικου κεντήματος, μια τέχνη ενταγμένη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Πηγή: dialogos.com.cy

Send this to a friend