Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προς ολοταχώς για τη νέα Δημοτική αγορά Λάρνακας
Προς ολοταχώς για τη νέα Δημοτική αγορά Λάρνακας

Προς ολοταχώς για τη νέα Δημοτική αγορά Λάρνακας

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά έργα που συζητείται για χρόνια στην πόλη του Ζήνωνα και όλα βαίνουν καλώς για τη πορεία υλοποίησης του κάτι που σημαίνει πως μια νέα σελίδα γυρίζει για τη Λάρνακα.

Ο λόγος για την νέα Δημοτική Αγορά της πόλης, έργο για το οποίο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση με την προκήρυξη των προσφορών εντός του μήνα όπως πληροφορούμαστε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι βέβαιο ότι οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά εντός του 2018.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα δώσει νέα πνοή στο εμπορικό κέντρο της πόλης και θα αλλάξει άρδην το πρόσωπο του κέντρου, διαγράφοντας την άσχημη εικόνα που δημιουργείται τώρα στο συγκεκριμένο τεμάχιο που λειτουργεί σαν χώρος στάθμευσης τα τελευταία χρόνια.

Η Δημοτική Αγορά είναι το επόμενο μεγάλο βήμα μετά την ανάπλαση των τριών πλατειών της πόλης και ένα εκ των τριών μεγάλων έργων που τροχιοδρομούνται για το κέντρο της πόλης.

Η δαπάνη ανέρχεται στα 6.2 εκατομμύρια ευρώ τελικό κόστος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ενώ το κονδύλι θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Το κτίριο και η αλλαγή προσώπου

Η ανοικτή Δημοτική Αγορά θα είναι κυκλικής μορφής με 11 ανοικτά καταστήματα στο ισόγειο που θα είναι τοποθετημένα σε κυκλική διαρρύθμιση. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν 700 τ.μ., και 1.200 τ.μ. θα είναι τοπιοτεχνημένοι χώροι πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν 4 εστιατόρια, μικρή γκαλερί και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτιρίου θα υπάρχει κήπος με αρωματικά κυπριακά φυτά και 3 μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

Ουσιαστικά το έργο θα αποτελείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριακά συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής, τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου.

Τι γίνεται με τους χώρους στάθμευσης

Όπως αναφέραμε στο τεμάχιο γης που θα χτιστεί η νέα Δημοτική Αγορά λειτουργεί χώρος στάθμευσης 150 περίπου αυτοκίνητων και αποτελεί τον βασικότερο χώρος στάθμευσης του κέντρου.
Αναμένεται λοιπόν ότι στο νέο χώρο θα υπάρχει πρόνοια για αναπλήρωση του κενού. Το πολυώροφο κτίριο χώρων στάθμευσης θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την α΄ φάση θα κατασκευαστεί το ισόγειο, μεσοπάτωμα και ένας όροφος. Στο ισόγειο θα χωροθετηθούν τρία γραφεία, ο υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής.

Σε αυτή τη φάση αυτή θα δημιουργηθούν 73 χώροι στάθμευσης, εκ των οποίων οι 8 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ. Κατά τη β΄ φάση θα κατασκευαστούν ακόμα τρεις όροφοι συνολικού εμβαδού 3.720 τ.μ. και θα δημιουργηθούν 105 επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης, εκ των οποίων οι εννέα (9) θα διαμορφωθούν για ΑμεΑ.

Παλιός «βραχνάς» η Δημοτική Αγορά

Το 1996 κατεδαφίστηκε το παλαιό κτίριο της Δημοτική αγοράς για λόγους φθοράς και δημόσιας ασφάλειας ξεκινώντας από τότε μια διαδικασία δημιουργίας καινούργιας που κρατά 22 χρόνια. Η παλαί εμπορική δημοτική αγορά αντικαταστήθηκε από ένα χώρο στάθμευσης και μια υπαίθρια δημοτική αγορά κάθε Σάββατο που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες της σημερινής Λάρνακας και δεν συνάδει με την εικόνα της υπόλοιπης πόλης.

 

Send this to a friend