Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 5+1 λόγοι για να πάμε εκδρομή στα Λεύκαρα
5+1 λόγοι για να πάμε εκδρομή στα Λεύκαρα

5+1 λόγοι για να πάμε εκδρομή στα Λεύκαρα

Σε απόσταση περίπου 34 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας, θα συναντήσετε ένα χωριό ξακουστό για τα πανέμορφα κεντήματά του και τη γραφικότητά του.

Πρόκειται για το χωριό Λεύκαρα, που χωρίζεται στα Πάνω και τα Κάτω Λεύκαρα!

Σ’ αυτό το χωριό μπορείτε να απολαύσετε περιπάτους στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και να θαυμάσετε τα πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και τα μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας.

Μπορείτε όμως να κάνετε και πολλά άλλα:

-Να επισκεφθείτε το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας.Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η επίπλωσή των δωματίων αυτών δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού αρχοντικού των Λευκάρων. Σε άλλα δωμάτια του ορόφου εκτίθενται παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο.

– Να δείτε το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα. Προς τούτο εκπαιδεύονται νέοι και νέες και ενθαρρύνεται η νέα γενιά στην ενασχόληση με τις τέχνες αυτές. Δραστηριότητες του Κέντρου είναι η προσφορά τεχνικής βοήθειας, καθοδήγησης, συνεργασίας με τους βιοτέχνες, επιμόρφωσης όσων ασχολούνται με την παράδοση και συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Συμβάλλει ακόμα στην ανάδειξη, προβολή και δημοσιότητα των πολιτιστικών προϊόντων των Λευκάρων.

– Προσκύνησε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, πέρασε όμως και από τη μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών «Τα Ωραία Λεύκαρα» (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα.

– Όσο για διαμονή, ψάξε στα Kozakos Luxury Houses (www.kozakosluxuryhouses.com/ 99676704), Red Blue Door (www.redbluedoor.com/ 22446552, 99420984), Iosiphis’s Stone Built House Ltd (www.iosiphishouse.com, 24664677, 99790780).

– Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα, μία νέα καφετέρια στο χωριό Πάνω Λέυκαρα, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα οπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες. Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά γλυκά. Παραδοσιακό καφενεδάκι στο γραφικό χωριό Λεύκαρα για καφέ, ποτό, κοκτέιλς, γλυκά και κρύα πιάτα, είναι και Η πρώτη Σταγόνα – Το μαγαζάκι.

-Για φαγητό και όχι μόνο θα πας στο Tasties, ένα κουκλίστικο καφε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 1850, που αναστηλώθηκε το 1927, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κάποιες επιπλέον διακοσμητικές παρεμβάσεις από τους νέους του ιδιοκτήτες. Στο εν λόγω καφέ-εστιατόριο με τη φινετσάτη διακόσμηση, μπορείς να επιλέξεις να καθίσεις είτε μέσα, δίπλα στα βιβλία ή πλάι στο επιβλητικό πιάνο, είτε στην ωραία εσωτερική αυλή με το ρολόι και τον κούκο, απολαμβάνοντας παράλληλα πιάτα από το μενού με τη μεσογειακή κατεύθυνση. (Τίμιου Σταυρού 38, Πάνω Λεύκαρα. Τρίτη-Κυριακή 11.00-22.00. Πληροφορίες 24343411, 99828303).

Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς το Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant στα Πάνω Λεύκαρα. Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ.
Επίσης, το μπαρ θα σου φτιάξει αλκοολούχα ποτά, μαργαρίτες και άλλα κοκτέιλ.

Αποκλειστικά για γλυκό, θα πας στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό. To μαγαζάκι που άνοιξε πρόσφατα σε ένα στενό δρομάκι στα Πάνω Λεύκαρα. Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιγμένα με αγνά υλικά που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικα. Μικρός χώρος με τραπεζάκια για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας το γλυκό σου με την παρέα σου.

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend